מבצע שבת: חרדים למען חיילים, גל שקט ו"פיקוח נפש"
חדרי אוכל שנפתחו לטובת תושבי הדרום שביקשו לעזוב למרכז, אלפי מנות חינם לשבת לתושבים ולכוחות הביטחון, מתנדבים שמגיעים לדרום הארץ כדי לסייע - והרבה גבורה מקומית. מתארגנים לשבת תחת אש: כל ההלכות - וההתארגנויות שמנסות להקל על המצב, ואפליקציה חכמה לשומרי שבת
באזור הדרום זה כבר הפך לשגרה, אבל ברחבי הארץ מתרגלים רק עכשיו: אחרי שטעמו מהאזעקות, הטילים, הנפילות והיירוטים, נערכים כעת אזרחי ישראל - ובעיקר שומרי השבת - גם לסוף-שבוע תחת אש, הראשון מאז חורף 2012. פוסקי ההלכה פרסמו הנחיות על המותר והאסור במצב של "פיקוח נפש", תחנות הרדיו החרדיות יפעילו גם שקט, ובתי הכנסת יתמקדו בדבר שהם הכי טובים בו: תפילות.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
זמני כניסת ויציאת השבת - ועוד על פרשת פנחס
ארגוני החסד ברחבי הארץ מגוייסים במתכונת מלאה לסיוע לתושבי הדרום ותושבים בכל רחבי הארץ, ובריכוזים הדתיים והחרדיים - התארגניות ציבוריות ופרטיות רבות: תושבים ששולחים מזון לכוחות צה"ל הפרוסים באזור עוטף עזה, מזון וחדרי אוכל ללא תשלום – וכלה בהתארגנויות לרכישת חלות לשבת ממאפייה בשדרות שהכנסותיה נפגעו קשות עקב המצב.
שלמה גולדשטיין "מבית התבשיל" בבני ברק מספר כי במהלך כל השבוע האחרון, מאז תחילת המבצע, נפתח חדר האוכל לטובת תושבי הדרום שבאו להתתארח וללון בבני ברק. "החל משעה שתיים חצי חדר האוכל פתוח עבורם בלבד", אמר.
"בנוסף פתחנו קו להזמנות אוכל מוכן לקראת השבת ללא תשלום, לטובת תושבי הדרום שהגיעו לעיר. במקביל יהיה גם אירוח לסעודות השבת בחדר האוכל שלנו". נכון ליום חמישי עמדו ההזמנות לשבת על 600 מנות אוכל לשתי סעודות השבת (1,200 מנות). "וזה בהחלט יכול להכפיל את עצמו".
מיגוניות על בתי הכנסת
ההתארגנות לתפילות השבת ברחבי הארץ, ובעיקר בדרום, מותנית בהנחיות פיקוד העורף. על רקע פגיעה הבוקר בבית כנסת בתל-אביב, הודיע סגן השר לשרותי דת הרב אלי בן-דהן כי משרדו ידאג להצבת מיגוניות מחוץ לבתי הכנסת לשם שמירה על חיי המתפללים - תחילה בדרום הארץ ובמידת הצורך גם באזורים אחרים. בשלב הראשון המהלך ימומן מתקציב המשרד, ובכוונת סגן השר לבקש סיוע נוסף ממשרד האוצר להמשך המיגון, גן של מבני דת אחרים.
מ"מ ראש העיר אשדוד מטעם ש"ס עמרם כנפו,
מוסר כי בכל בתי הכנסת הלא ממוגנים, לא יתקיימו השבת תפילות - אלא אם כן יוכלו להגיע למרחב מוגן בתוך 30 שניות, ובכוונתם לאכוף את זה. "לרוב בתי הכנסת יש מרתפים", אמר. "אפשר להתפלל שם, או לחילופין לרדת אליהם בשעת האזעקה. מי שאין לו מרחב מוגן - לא יהיה פתוח בשבת חד-משמעית". גם באשדוד ערוך מערך שירותי הרווחה "לתת מענה לארוחות שבת לכל מי שצריך".
בזק"א מרחב לכיש מתכננים סעודת שבת ענקית לכל החיילים שנמצאים באזור. "נארגן סעודת שבת עשירה שתגיע עד אליהם", מספר יוסי לנדאו קמב"צ זק"א לכיש. "כמו כן, אנו בודקים הצטרפות של מתנדבים לחיילי צה"ל, על מנת להנעים להם את השבת".
הארגון מתכנן אף לשלוח מתנדבים לשכונות אשדוד לעבור בין הבתים ובתי הכנסת, ועד כה רשומים כ-150 מתנדבים מחוץ לאזור שהגיעו על מנת לסייע למקומיים. "נסדר מקומות לינה בירושלים למי שמפחד", מסר לנדאו. "פתחנו מערך שלם עבור זה. בנוסף, ישנם מתנדבים שמגיעים מהצפון לעשות דווקא כאן את השבת. כרגע סיימנו חלוקת ציוד מיגון לכל המתנדבים שיישארו באזור במהלך השבת".
הסעות לקראת שבת לחולים מהדרום
הפעילים בשטח מספרים כי בניגוד לפעמים קודמות, הפעם לא נרשמת עזיבה מיוחדת של תושבים מהדרום: "כולם אומרים: 'לאן ללכת? כל מקום במדינה זה אותו דבר. יתרה מכך, קיבלנו מידע לגבי שבת חתן ו'שבע ברכות' של תושבים מקומיים, שעוד מארחים השבת.
לטובת מי שלא מכיר מספיק את הנהלים, נתלו ברחבי העיר פתקים עם הנחיות וטלפון מצוקה, המאפשר לנפגעי חרדה להתקשר ישירות למתנדבי זק"א. "יש לנו רשימה מסודרת של נשים בהריון. אנחנו מודעים לסיכון שיוצרת חרדה, ועוקבים אחריהן בצורה הדוקה".
סניפי "יד שרה" בדרום עובדים במתכונת מתוגברת, ואף מציעים הסעות לחולים שירצו עזוב את אזור הדרום לשבת. שאר תושבי הדרום המבקשים בכל זאת לעשות את השבת ברגיעה-יחסית באזורים אחרים בארץ, יוכלו למצוא אכסניה באמצעות מוקד הסיוע של ישיבות ההסדר, שפתחו את השערים ואת הפנימיות למענם, בטלפון 0525775668.
המוקד המשותף של "קרן קהילות", עיריית קרית-מלאכי, האגודה להתנדבות והמטה לחוסן לאומי, קרא לקהילות וארגונים מרחבי הארץ לעשות קניות לשבת (ובכלל) בעסקים קטנים בדרום. "זה הזמן הנכון לסייע בצורה הכי אמיתית של חיזוק העסקים הקטנים הנשענים על משפחות תושבי הדרום", הסבירו המארגנים, "בכך נחזק את החוסן הלאומי של העורף ונאפשר לחיילנו לעשות את עבודתם באופן יסודי".
בעקבות הזמינו קהילות וגרעינים מהמרכז והצפון חלות ועוגות לשבת דווקא ממאפיות הדרום, ורכשו עבור עשרות משפחות מוצרים בהיקף של עשרות-אלפי שקלים. במהלך השבוע הבא יתארגנו "קבוצות רכישה" נוספות.
אפליקציה חכמה: כך תדעו על אזעקה בשבת
אנשי מחשבים שומרי שבת פיתחו אתרי אינטרנט ויישומונים לטלפונים חכמים ולמחשבי-לוח, הנשענים על הודעות פיקוד העורף ומאפשרים למשתמש להתעדכן באופן בסיסי בהתראות על נפילת טילים באזור בו המשתמש גר, ובכל רחבי הארץ - ללא חשש חילול שבת. את אחד היישומים פיתח יעקב קופל מרמת גן, והוא מופעל בחסות אתר ישיבת ההסדר בחולון. לחצו כאן .
וכך מוסבר באתר: "בעת צבע אדום מחוץ לאיזור הנבחר - המסך נהפך לצהוב ומופיעים בו האיזורים בהם יש צבע אדום. אם יש צבע אדום באיזור הנבחר - המסך נהפך לאדום - ומושמעת מנגינה ברורה".
יואל טוביאנה, מנהל ישיבת "שדמות מחולה", סיפר כי המוסד כבר קלט משפחות מאזור אשקלון. "הם הגיעו להתאוורר מהמציאות המורכבת בבית", אמר, "הם לנים בחדרים בישיבה והיישוב כולו מאמץ אותם". גם לישיבה בקריית שמונה כבר הגיעו נערים מהדרום, ולקראת השבת יצטרפו אליהם קבוצות נוספות, וכך גם לישיבת ביישוב טפחות ועוד.
הרב שמואל הבר, ראש הישיבה בקרני שומרון, אמר כי "כל ישראל ערבים זה לזה, וכשאחינו בדרום נמצאים בקו האש - כולנו נותנים יד לחזקם ולתת לצה"ל לעשות את המלאכה". מנכ"ל איגוד הישיבות, איתן עוזרי, הוסיף: "ישיבות ההסדר מבקשות לעשות הכל כדי לסייע לחברה הישראלית לעבור את התקופה הזו. מעבר לכל העשייה האזרחית ולתלמידינו שיצאו מבתי המדרש חזרה לשירות הפעיל בצבא, זה הזמן להרבות בלימוד תורה ובתפילה".
חרדה זה פיקוח נפש?
יו"ר ארגון הרבנים "בית הלל", הרב מאיר נהוראי, פרסם מסמך "נוהל שבת" מפורט לימי מבצע "צוק איתן", ובו הוא מתיר לצוותי החירום ביישובים
שבמעגל הלחימה לשאת טלפונים ניידים, ולשאר האזרחיםלהאזין לרדיו ב"גל שקט" כדי לשמוע את האזעקות והודעות פיקוד העורף. "קול חי" ו"קול ברמה" כבר הודיעו כי יפעלו במתכונת כזו, ולא ישדרו - אלא תכני חירום המותרים משום "פיקוח נפש".
הרב נהוראי פסק עוד כי יש להתייחס לנפגעי חרדה בלחימה כפי שמתייחסים לפגועי גוף, לעניין ההיתר לפנותם ולטפל בהם בשבת. "בשלב הראשון יש לנסות להרגיע עצמאית, ואם אין שיפור - להתייעץ עם רופא שמא יש כאן ספק פיקוח נפש. אם אין רופא במקום, יש לפנות לבית החולים מספק פיקוח נפש".
עם זאת קבע, כי אין מחללים שבת לשם מניעת דאגה, ולכן אין להתקשר בטלפון לאחרים כי לברר או להודיע על שלומם של אנשים הגרים באזור שנפגע. "במקרים חריגים יש להיוועץ ברב", כתב.
יו"ר "בית הלל" ממליץ לגבאי בתי הכנסת שיש בהם מספר גדול של מתפללים, לבדוק עם פיקוד העורף האם ניתן לקיים את התפילות כרגיל - או שמא יש לפצל את המניין כדי שלא ישהו אנשים רבים במקום אחד. בכל מקרה, כתב, "נכון להימנע מלהביא ילדים קטנים לבית הכנסת שעלולים לצאת החוצה ולהיות ללא השגחה".
ומה עושים במקרה של אזעקה באמצע תפילת העמידה?
במקרה של אזעקה בעת תפילת העמידה, שבה עומדים כולם ברגליים צמודות ולא זזים ממקומם - פסק הרב כי יש להפסיקה ולהתפנות למקום מוגן בלי לדבר, ולהמשיך שם מהמקטע שבו הפסיק האיש את תפילתו.
בציבור החרדי, לעומת זאת, אין תמימות דעים בשאלה האם ניתן לקטוע את תפילת העמידה בעת אזעקה. במוקד החדשות הטלפוני "קו הסקופים" ערכו משאל בין רבנים ערים מהשפלה ועד לדרום, ומצאו: רב העיר רחובות שמחה הכהן קוק ורבה של ירוחם יצחק שליו, פסקו כי הדבר מותר, אך רבה של אשדוד יוסף שיינין פסק כי ההגנה של מערכת "כיפת ברזל" מונעת מצב של "פיקוח נפש", ולכן יש להמשיך ולעמוד ללא תזוזה.
אף שלא נהוג לשאת תחינות ובקשות בשבת, קובע הרב נהוראי כי ניתן לקרוא פרקי תהילים השבת – הן משום שהתפילה היא למען הציבור כולו, שנמצא בסכנה, ואינה פרטית, והן כ"הודאה על הנסים הגדולים שמתרחשים בכל יום". הרב חתם את המדריך בפסיקה חברתית: "ראוי ונכון להצמיד משפחות מאמצות לאנשים מבוגרים, ולבדוק שאכן הם בסדר לאחר כל אזעקה".
"ברצוני לחזק את ידי הממשלה, להתפלל לשלומם של חיילי צה"ל, ולשלוח עידוד וכוח לכל היושבים בחדרים המוגנים", כתב. "מצד שני, יש להודות לקב"ה על נסיו שעושה לנו בכל יום. הרבה טילים משוגרים למדינת ישראל בכל אתר ואתר, והקב"ה שומר עלינו ומצילנו מידם. יהי רצון שמערכה זו תסתיים בקרוב ותכריע את האויב הצר, ונשמיד את כל מערך הטילים ותשתיות הטרור".
מקרים שבהם עדיף להתפלל בבית
יו"ר ארגון רבני צֹהר, הרב דוד סתיו, המליץ לחבריו רבני הקהילות להתייחס לאירועים במהלך דרשות השבת בבתי הכנסת באמצעות
שיחות בנושאים כמו "האדם חושב ואלוקים צוחק", "נשיאה בעול עם החבר", "כוחה של תפילה" ו"פרופורציות" נוכח העובדה כי לעם ישראל יש כיום צבא ומדינה, לעומת היהודים בגלות לאורך אלפיים שנה, שהובלו כצאן לטבח – למשל בשואה.
בחוברת שהפיץ הארגון, מופיעות גם הנחיות הלכתיות מאת הרב סתיו: "המתגוררים במקומות שבהם במהלך ההליכה לבתי הכנסת יש חשש שלא יוכלו למצוא מקום מיגון בשל זמן ההתראה הקצר בין האזעקות לנחיתת הרקטות - מוטב שיתפללו בביתם, ולא יסכנו חייהם בהליכה לבתי הכנסת".
"אזרחים המשרתים בשרות מילואים פעיל, ונמצאים בבתיהם, רשאים לענות לשיחות טלפון במהלך השבת, כאשר קיים סיכוי שמדובר בקריאה לחזור לשרות במהלך השבת. חיילים שגויסו או אזרחים עובדי צה"ל, ושוחררו במהלך יום השבת לביתם, רשאים לחזור ברגל לביתם רק אם המרחק בין הבסיס לביתם אינו גדול משנים-עשר ק"מ. חזרה ברכב אסורה בכל מקרה".
הלכות לשעת חירום
ראש המכון ההלכתי-טכנולוגי צומ"ת (צוותי מדע ותורה), הרב ישראל רוזן, פרסם הנחיות הלכתיות מטעמו. הוא פירט את אופן ההאזנה המותר
ב"גל השקט": "ניתן להשאיר מכשיר רדיו פתוח להתעדכנות ביטחונית (ולא לסקרנות), ומותר לשנות - להגביר ולהנמיך - את עוצמת השמע (הגברה והנמכה) באמצעות כפתור סיבובי רציף (ולא לחיצים).
"ההיתר לשנות מותנה בכך שגם בעוצמה הנמוכה ניתן עדיין להאזין בהטיית האוזן (מתחת לרמה זו נחשב כיבוי). יש לדאוג למכשיר רדיו, ולא להשאיר טלוויזיה פתוחה לצרכי התעדכנות".
עוד פוסק הרב רוזן: "מותר לדווח טלפונית לרשויות על כל נפילה או אירוע, גם אם ב"ה אין נפגעים; מותר לפנות ברכב לבית חולים או למרפאה גם נפגעי חרדה, ובוודאי פצועים (גם קלים); אם קבוצת אנשים שרויה במקלט או במקום חשוך לחלוטין, כמו חדר מדרגות, והתאורה שהוכנה מבעוד יום כבתה - מותר להחזיר נתיך שנפל ב'שינוי' למניעת פאניקה, חרדה או נפילה בעיקר בשל הימצאות זקנים וילדים. לחילופין, ועדיף הלכתית, להדליק פנס 'לד' (Led) שאינו נחשב אש".