הממשלה תחל לפצות עסקים שנפגעו מהמבצע
נציגי האוצר, הארגונים העסקיים וההסתדרות הגיעו להחלטה לפיה הממשלה תפצה כבר עתה עסקים בגין נזק ישיר שנגרם להם עקב מבצע "צוק איתן". העסקים שיפוצו ראשונים הם אלו שמרוחקים עד 40 ק"מ מגבול הרצועה. בין הנפגעים שדורשים פיצוי מהמדינה: התעשיינים, מורי הדרך החקלאים והמושבים
צוק איתן - כותרות נוספות בערוץ הכלכלה :
בעקבות הפניות: חברות נסיעות הקטינו את דמי הביטול
ועדי העובדים מחדשים החרם על טורקיה
בשלב ראשוני, תפצה המדינה עסקים ועובדים בטווח של 40 ק"מ מגבול הרצועה. הפיצוי יוענק בגין אובדן הכנסות כתוצאה מאי עמידה ביעדי ייצור, היעדרות עובדים בשל ירי טילים, אובדן שעות עבודה בשל האזעקות וכיו"ב, על פי הקריטריונים שהופעלו לאחר מבצע עמוד ענן.
הפיצוי - גם על נזק עקיף
עד כה, ניתן היה לתבוע פיצויים מהמדינה בגין נזק ישיר לרכוש או לתוצרת בלבד. נזק זה הוא נזק שניתן לאמוד אותו בעין ומקובל כי פקידי מס רכוש, הגוף האחראי על הענקת פיצויים בגין נזק מלחימה, יוצאים לשטח ומטפלים בתביעות, עוד כאשר הלחימה מתנהלת.
חישוב של נזק עקיף הוא מורכב יותר, וכולל הערכה של ההכנסות שהיו לעסק אם הלחימה לא הייתה משבשת את עבודתו. גם הסכומים משמעותיים יותר וצפויים להגיע למאות מיליוני שקלים, לעומת עשרות מיליונים בלבד הצפויים לנבוע מנזק ישיר.
בשל כך נמנעו עד כה מטיפול בתביעות לנזק עקיף. בשבוע שעבר החלו מגעים בין הארגונים המייצגים את המגזר העסקי והסתדרות העובדים לבין הנהלת האוצר על מנת להתחיל בתהליך עוד לפני תום הלחימה. עלות הפיצויים צפויה להגיע ללמעלה ממיליארד שקל. הכסף יגיע מקרן שבה מרוכזים 25% מהכנסות המדינה ממס רכוש. בקרן הצטבר עד היום סכום של 5.5 מיליארד שקל.
סגן שר האוצר ויו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, גם הגיעו להסכמה שלפיה המדינה תפצה עובדי רשויות מקומיות שלא עבדו עקב סגירת קייטנות ומוסדות חינוך ועובדים בעלי מוגבלויות שלא היו יכולים להגיע למקום עבודתם עקב ירי הטילים.
הנפגעים: ענפי התעשייה, התיירות והחקלאים
התאחדות התעשיינים מעריכה כי הנזק הכלכלי המצטבר למפעלי התעשייה ב-10 ימי הלחימה הראשונים בכל אזורי הארץ עומד על כ-445 מיליון שקל. על פי הערכות התעשיינים, מפעלי הדרום כולל עוטף עזה, ניזוקו ב-180 מיליון שקל ומפעלי מרכז הארץ עד מחוז חיפה, ניזוקו ב- 220 מיליון שקל
גם בענף התיירות נפגעו קשות במהלך ימי הלחימה. אגודת מורי הדרך הודיעה כי מרבית מורי הדרך נותרו ללא עבודה בעקבות המצב והמדינה מסרבת לפצות אותם. באגודה מדווחים על למעלה מ-90% ביטולים גם בתיירות הפנים וגם בתיירות החוץ.
נפגעים נוספים מהמצב הם החקלאים. מתנועת המושבים נמסר כי בעקבות המצב הביטחוני, קיימת פגיעה ישירה הן בחקלאים עצמם ובמשקים החקלאיים - במטעים, בחממות, ברכוש, משקי הפירות ואף פגיעה בבעלי החיים. כמו כן, גם פגיעה בתיירות הכפרית - צימרים, יין, דבוראים וכו'. לטענתם, מצב זה משליך באופן ישיר על פרנסת החקלאים ואי הוודאות הכלכלית הצפויה להם בתקופה הקרובה.