שתף קטע נבחר
 

הדירות יוזלו? אושרה תחרות בשוק המלט

קבינט יוקר המחיה אישר הסדר בין המדינה לבין חברת נשר, האחראית לייצור של 88% מהמלט בישראל. במסגרת ההסדר, תמכור נשר את אחד המפעלים בבעלותה כדי לפתוח את שוק המלט לתחרות. המשמעות: המחיר של המלט, המהווה הוצאה משמעותית בבניית דירות ותשתיות, יירד ויקל על יוקר הדיור

קבינט יוקר המחיה אישר היום (ב') הסדר שהושג בין המדינה לבין חברת "נשר" האחראית לייצור של 88% מהמלט בישראל. על פי ההסדר, חברת נשר תמכור את המפעל שבבעלותה באזור התעשייה הר-טוב הסמוך לבית שמש, ותחזיק רק במפעל שבבעלותה ליד רמלה. כמו כן, המחיר המפוקח של צמנט, חומר הגלם המשמש להכנת מלט, יופחת ב-2%.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

ההסדר הוא תוצאה של תהליך ארוך, שהחל במחאה החברתית של קיץ 2011, ומטרתו להביא להפחתה של מחיר המלט, שמהווה הוצאה משמעותית בבניית דירות ותשתיות לאומיות. בספטמבר 2011 המליצה ועדת טרכטנברג, שהוקמה בעקבות המחאה החברתית, על הקמת ועדה שתבחן את האפשרות לעודד את התחרות בשוק ייצור המלט, שנמצא בידי מונופול מאז קום המדינה.

 

הוועדה - בראשות ראש אגף תקציבים הקודם, גל הרשקוביץ - הגיעה למסקנה כי בשנת 2024 כושר הייצור של ענף המלט הישראלי לא יצליח לעמוד בביקוש - ואז צפויים מחירי המלט לזנק כלפי מעלה ולמשוך עמם את מחירי הדירות. עד לשנה זו, תצטרך המדינה להוציא מכרזים לפיתוח של שתי מחצבות גיר חדשות, בנוסף לשתיים הקיימות בהר-טוב וברמלה. מחצבות אלו ניתנות לפיתוח ביישוב שהם ובערוער שבנגב.

 

ההסדר בתוקף ל-5 שנים

חברי הוועדה קבעו כי אם חברת נשר תשמור על המונופול שלה, יזמים אחרים לא ירצו להתמודד במכרזים לפיתוח המחצבות, ולמדינה לא תיוותר ברירה אלא להעניק את רישיונות החציבה לאותו מונופול שמחזיק ב-88% מהשוק כיום. לכן, קבעו חברי הוועדה שורה של צעדים שנועדו להגביל את חברת נשר ולעודד אותה למכור את אחד ממפעליה הקיימים.

 

בין היתר, הודיעה המדינה לחברת נשר כי בכוונתה להחמיר את הפיקוח על מפעליה, להטיל מגבלות על יבוא חומרי גלם ולמנוע בעדה מלגשת למכרזים לפעלת המחצבות החדשות. כדי להימנע מסנקציות אלו, החליטה חברת נשר להגיע להסדר עם המדינה על מכירת המפעל הקטן יותר שבבעלותה.

 

תוקפו של ההסדר הוא ל-5 שנים. בתום תקופה זו, אם יתברר שנתח השוק של נשר ירד אל מתחת ל-75% מהיקף הייצור - יוארך ההסדר ל-4 שנים נוספות. אם יתברר שנתח השוק של החברה עדיין גבוה מ-75% - ההסדר יופסק והסנקציות ייכנסו לתוקף.

 

בנוסף, נקבעה הפחתה של המחיר המפוקח כדי לוודא שמחירי המלט במהלך תקופת ההסדר יירדו, גם אם התחרות שתיכנס מצד רוכשי המפעל בהר-טוב לא תהיה אפקטיבית. כמו כן, המלצת הוועדה להכניס לפיקוח מחירים את חברת "תעבורה תפזורת", האחראית להובלה של 83% מהמלט בישראל, תיכנס לתוקף. על פי החלטה זו, החברה תצטרך לדווח למדינה באופן מלא על רמת הרווחיות שלה. בהתאם לרמת הרווחיות שתדווח, תיבחן המדינה את האפשרות להטיל פיקוח על מחירי הובלת המלט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
מפעל נשר ברמלה
צילום: אבי מועלם
מומלצים