עונת השיפוצים: מה לבדוק ואיך להוזיל עלויות
המציאות לא תמיד תואמת את התוכניות כפי שכולנו יודעים - גם כשמדובר בשיפוץ הנכס. מומחים בענף האדריכלות ועיצוב הפנים מסבירים אילו צעדים כדאי לבצע לפני שמתחילים לשפץ את הבית, במה עדיף להתמקד ולמי לפנות
עונת הקיץ בעיצומה, ועמה גם עונת שיפוץ הבית. מכיוון שהמציאות לא תמיד תואמת את התכנונים, יש כמה צעדים שעליכם לבצע לפני שאתם שוקעים בהליך השיפוץ הארוך. בדקנו עם מומחים מהתחום מה לבדוק קודם, במה להתמקד ואיך אפשר להוזיל עלויות.
עוד במדור "עיצוב ותכנון הבית " בערוץ הנדל"ן :
סיפור הסינדרלה של הדירה בקריית אונו
"קודם כל התמקדו בבחירת הקבלן", ממליצה אדריכלית הפנים סיסי זיו, "בדקו מה כולל ניסיונו של הקבלן, בקרו בבתים ששופצו על ידיו, התרשמו מרמת הגימור ואפילו נהלו שיחה עם הדיירים כדי לקבל מידע על התייחסותו ללקוח - לרבות עמידה בלוחות הזמנים". עוד ממליצה זיו לבקש מהקבלן להציג בתחילת המו"מ רישיון קבלן, לבדוק שהוא עדיין בתוקף ובעיקר מה מסגרת סיווגו (באילו ענפים הוא רשאי לעסוק ומה היקף העבודות המקסימלי שמורשה לבצע).
שלב חשוב מאוד לאחר מכן הוא בחירת מפקח בנייה. "מפקח בנייה מומלץ למשפצים שאינם מסוגלים לנהל את הפרויקט באופן אישי מחוסר זמן או חוסר רצון, או כשמדובר בפרויקט רחב היקף", מסבירה זיו. לדבריה, "תפקיד המפקח לשמור על האינטרסים הכספיים של הלקוח למניעת תשלומי יתר, לנהל מו"מ ולהכין חוזים מול קבלנים, לאשר חשבונות לתשלום, לתאם מועדי ביצוע ופרטי בניין בין היועצים והמבצעים ולפקח על איכות הבנייה".
לאחר מכן, אתם כבר יכולים להתפנות לבחירת האדריכל או מעצב פנים. גם כאן, אומרת זיו מומלץ לבדוק עבודות קודמות שביצע, כולל פרויקטים רלוונטיים לסוג הבנייה שמעניין אתכם, את סגנון התכנון, רמת שביעות הלקוחות - "וגם שכר, פרישת תשלומים, תקשורת בינאישית ורמת הכימיה שלכם עמו, הן בפן המקצועי והן בפן האישי, משום שאתם הולכים לעבור עמו תקופה ממושכת יחד", היא מוסיפה. בדקו גם גמישות וזמינות, לצד שיתוף הפעולה שלו עם יועצים ובעלי מקצוע נוספים. אגב, כדאי גם לנהל מעין "יומן עבודה" כדי לבצע מעקב יומי אחר אנשי המקצוע.
מתמקדים בעיקר בקוסמטיקה
אחרי שבחרתם את אנשי המקצוע, תכננו את התקציב שלכם. לדברי זיו, תכנון התקציב נחלק לשני תחומים עיקריים - שכר עבודה לבעלי המקצוע (מודד, קבלן, אדריכל, מפקח, מהנדס, יועצים וכו'); ותקציב לחומרי גמר (ריצוף/חיפוי, פתחים, סניטריה, מוצרי חשמל, גופי תאורה, ריהוט, טקסטיל ועוד). "כדי לדייק ככל שניתן בעלות עבודת הקבלן, מומלץ לקבל ממנו הצעת מחיר על בסיס כתב כמויות, המפרט את עבודותיו, בהסתמך על תוכניות העבודה שלו", היא אומרת.
בכל מקרה, רצוי לקבל 3 הצעות מחיר מאנשי מקצוע שונים לשם ההשוואה. במהלך השיפוץ אף מומלץ לבדוק את תכנון התקציב אל מול ההוצאות בפועל, כדי לא להתפתות ולחרוג ממנו. לשם כך, ניתן לבנות טבלת אקסל ובה לפרט את כלל ההוצאות אל מול התכנון. לדברי זיו, אם אתם מעוניינים להוזיל עלויות כמה שיותר, אולי כדאי לכם לרכוש את החומרים ב"אאוטלט" בתחום העיצוב או לחכות למבצעי סוף העונה.
לדברי אבי ג'נשוילי, סמנכ"ל השיווק בחברת קרמיק דיפו, "לצרכן הישראלי שמחליט לשפץ נטייה ברורה - להתמקד בעיקר בקוסמטיקה ולשכוח שיש דברים שאנחנו לא רואים. למשל: אחרי שהחלטנו להחליף את הריצוף ובחרנו את המרצפות האהובות עלינו, גילינו שהצנרת ישנה. לכן רצוי להשקיע בהחלפת הצנרת ובתשתיות". בנוסף, מציע ג'נשוילי לעשות חלוקה לחללים - בסלון ובחדרי השינה סביר להניח שהתשתיות תקינות. בחדרי הרחצה ובמטבח כדאי להשקיע יותר בבדיקה".
גם בחירת חומרי גמר (ריצוף, גופי תאורה וכדומה) הוא שלב חשוב. "כיום יש מגוון רחב של חומרים לשימוש עבור השיפוץ, וכדאי לקבל עצות ממעצב הפנים בנוגע לטיב החומרים והתאמתם לסגנון והתקציב שלכם - אך לא ללכת שבי אחריו", מבהירה זיו. "אין חכם כבעל הניסיון, ולכן יש לבדוק את השטח טרם רכישת החומרים. בקשו מהמעצב להפנות אתכם לסיורים עצמאיים באולמות התצוגה, כדי להכיר את השפע ולאחר מכן להגיע לסגירת קנייה יחד אתו. באופן זה גם לא תושפעו מסוכני מכירות".
לא למהר להחליף את הריהוט
בכל מקרה, מציעה זיו לא למהר להחליף את הריהוט הקיים. "לפעמים רק צבע או שיפוץ ריהוט יכולים לשדרג את החלל", היא אומרת, "למשל במטבח - ניתן לצבוע דלתות קיימות או להחליף רק חזיתות, וניתן להחליף רק את השיש או את החיפוי שעל הקיר מעל השיש אם הקרמיקות ישנות או הרוסות". חיים סמרי, מנכ"ל מטבחי דקל, מציע לא להעמיס פריטים מיותרים על משטחי העבודה במטבח - על ידי מדף נסתר במשטח העבודה, שבאמצעות לחיצה על השלט עולה מתוך תא סגור בשיש וחושף את הפריטים הסמויים שהוחבאו.
לדברי זיו, גם בסלון לא חובה לרכוש ספות חדשות - ניתן לרפד מחדש ולהוסיף כריות; או לצבוע ריהוט קיים כמו שולחן סלון ושידת טלוויזיה ולהוסיף טקסטיל (וילונות או שטיח, למשל). "לכו על קונספט עיצובי שדורש מינימום של אלמנטים", מחזקת את הדברים אורנית ליבנה בכור, מנהלת תחום אדריכלות והשראה בחברת נירלט. לדבריה, "עיצוב נקי, למשל, נותן לבית מראה מאוורר ודורש מינימום של אביזרים. בכלל, הימנעו מלהשקיע בפריט אחד יותר מדי - במקום זאת הקדישו תשומת לב לתפאורה הכללית. אפשר לרענן את הקירות על ידי מסגרות, תמונות וחפצי חן, ובכלל - אפשר לגוון עם הטקסטורה.
"באמת אין צורך לצבוע את כל הבית - אפשר להבליט קיר אחד - למשל קיר חוצה, נישה, קיר מעוגל, קיר של גב מיטה ועוד", ממשיכה ליבנה בכור, שממליצה להשקיע בעיצוב הכניסה לבית. "אחרי הכל, שם נקבע הרושם הראשוני", היא מסבירה, "והמטרה היא לתת תחושה של קבלת פנים. צביעת הדלת יכולה לסייע במשימה. כל דלת ולו הפשוטה ביותר, ניתן לשדרג בעזרת צבע. דלתות עץ ניתן לכסות בצבע חדש ומבריק למראה מתוחכם או בצבעי מט", היא מוסיפה.
בחדר הרחצה, ממליצה זיו לרכוש אריחים פשוטים וזולים בחנויות עודפים, ולבחור אריחים מעניינים רק בחלק קטן של החלל (20-30 ס"מ קרמיקה מעל הכיור, למשל). "לא חייבים לחפות את כל החלל בקרמיקה, אלא רק את המקומות שבאים במגע עם מים", היא מוסיפה, "את שאר החלל ניתן לצבוע בצבע עמיד למים או בטיח - מה שיכול לחסוך עלויות".
לגבי חדר השינה, זיו סבורה שצביעת קירות זה הפתרון הזול ביותר ליצירת אווירה מעוצבת. "ניתן לשלב בין שני צבעים נעימים בחדר אחד - לצבוע צבע אחד עד לגובה 110-120 ס"מ מרצפה; ואת שאר החדר בצבע אחר. לחילופין, ניתן לצבוע קיר שלם או שניים בצבע אחד והשאר בצבע אחר. לאחר מכן, ניתן לקשט את הקירות באלמנטים לא יקרים. בחדר הילדים, למשל, ניתן לתלות תמונות שהילדים עצמם ציירו או ליצור חותמות מכפות ידיהם", היא מסבירה.