מי יעצור את ארדואן בדרך לנשיאות? רק אללה
ביום ראשון ייערכו בטורקיה לראשונה בחירות כלליות לנשיאות, אך התוצאה צפויה מראש. "אם ארדואן ייבחר הוא יהפוך לרודן", חוששים באופוזיציה. גם היהודים דואגים, אך מרגיעים: "אירוע חדש בסוריה יגנוב את הפוקוס מעזה"
לא ההערות הגזעניות והלאומניות, לא מחדלי השחיתות המהדהדים ואפילו לא מזג האוויר הקשה שצפוי להגיע בסוף השבוע לאיסטנבול. נראה ששום דבר לא יעצור את רג'פ טאיפ ארדואן מלזכות בבחירות הכלליות שייערכו ביום ראשון לנשיאות טורקיה.
עוד חדשות בעולם :
"אובמה שוקל תקיפות אוויריות בעיראק"
הודו סוערת: קמפיין אופנה הציג אונס קבוצתי
רוסיה 'משיבה אש': אסרה ייבוא מזון מהמערבמדובר בפעם הראשונה שמתקיימות ברפובליקה בת 80 מיליון התושבים בחירות כלליות למוסד הנשיאות. בדומה לישראל, עד למערכת הבחירות הנוכחית, דובר היה בתפקיד בעל משמעות טקסית בלבד.
ארדואן מתמודד בבחירות מול מועמד המפלגה הכורדית (HDP), סלהטין דמירטש, וכן איש האקדמיה האיסלאמי אקמלדין איהסנאואלו, המועמד שהצליח להעמיד מאחוריו את שתי מפלגות האופזיציה היריבות והגדולות בפרלמנט הטורקי: המפלגה הרפובליקנית העממית (CHP) הכמאליסטית-ליברלית והמפלגה הלאומנית MHP, כמו גם עוד שלוש מפלגות קטנות יותר.
על אף שיעורי השתתפות נמוכים שצפויים להירשם בבחירות ההיסטוריות, ראש הממשלה צפוי לזכות ברוב גדול בבחירות - כפול מאיהסנאואלו. עם כניסתו לתפקיד, ארדואן צפוי לשדרג באופן מהותי את תפקידי הנשיא ובכך להפוך את המשטר בטורקיה לנשיאותי, בדומה לצרפת וארצות הברית. במילים אחרות, מי שלא רצה לראות את ארדואן כראש ממשלה ב-11 שנות כהונתו - יקבל אותו אחרי הבחירות כסולטן מודרני, בעל כוח רב יותר מאי פעם ומנותק עוד יותר מהצורך לתת לאופוזיציה דין וחשבון על פעולותיו.
"על כל מפגין קופצים 100 שוטרים"
"אנחנו – כל מי שמחשיב את עצמו לאופוזיציה ל-AKP (מפלגת השלטון של ארדואן) - בבעיה. גם היום הטוויטר עדיין מצונזר באופן משמעותי ועל הפגנות אנחנו מעדכנים רק דרך הוואטסאפ כי גם על הפייסבוק יש ניטור", אומר מהמט (26), פעיל אופוזיציה חילוני מאיסטנבול. "כשאנחנו כבר מתכנסים למחות, על כל מפגין קופצים 100 שוטרים שלא אחת מפרקים אותו במכות רצח כדי שהשאר יראו וייראו. אני לא רוצה אפילו לחשוב מה יהיה אחרי שהוא יתבסס כנשיא", הוא מספר בחשש. "אם ארדואן ייבחר הוא יהפוך לשליט רודן", מאשר גובן קרטאש, סגן דובר מפלגת CHP, בראיון לתקשורת הטורקית את החששות של מהמט.
ואכן, ארדואן הוא הראשון להבין את הכוח שטמון בשינוי המשטר שהוא יוזם. זה יותר משנה הוא שם את כל כובד משקלו הפוליטי כדי לוודא שייזכה בבחירות. "הארץ מלאה בכרזות של ארדואן, מאידירנה ועד איסכנדרון. למפלגתו, מפלגת הצדק והפיתוח (AKP), יש תקציב בלתי מוגבל והם השכירו בחודש האחרון את כל לוחות הפרסום שהיו זמינים במדינה", מתלוננים על גבי דפי העיתון הליברלי "ג'ומהורייט" בכירי מפלגת ה-CHP.
גם מבצע "צוק איתן" של ישראל בעזה, שעמד בראש עמודי החדשות בטורקיה מאז החל באמצע יולי, שימש את ראש הממשלה באופן לא פרופורציונלי כדי מחד גיסא, להדגיש את הקו האיסלאמי הבלתי-מתפשר שלו, ומאידך גיסא, לטאטא מתחת לפני השטיח את הדיווחים הרבים על עושרו המופלג ומחדלי השחיתות שבהם מעורב עם בנו, בילאל ארדואן.
השקת קו הרכבת המהיר בין אנקרה לאיסטנבול מרובת התקלות - הרבה לפני שהקו היה מוכן לפעילות שוטפת - הייתה למהלך שסימל יותר מכל על התנהלותו התעמולתית בחודשים האחרונים. היא אף הביאה לביקורת חסרת תקדים מצד השגריר של הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה (OSCE) בטורקיה שהתריע על היעדר הפרדה מספקת בין פעולות הממשלה בשוטף לבין הבחירות הקרובות עד כדי כך שכינה זאת "פגיעה באופי הבחירות ובדמוקרטיה בטורקיה".
"אני 100% טורקי"
ארדואן מסרב בתוקף להגיב באופן מסודר להאשמות כלפיו ואף סירב להתייצב לעימות מול המועמדים האחרים לנשיאות. למרות העובדה כי טורקיה היא אחת משיאניות העולם בכליאת עיתונאים ומתנגדי אופוזיציה, ארדואן טוען כי מתנהל נגדו מסע צלב תקשורתי על ידי גורמים ש"טורקיותם" מוטלת בספק.
"מה לא אמרו עליי? שאני לא טורקי אלא קווקזי או גיאורגי ואפילו - לא עלינו - ארמני. אבל אני 100 אחוזים טורקי", אמר וביקר בעקיפין את העובדה שמועמד האופוזיציה אינסהאואלו הוא טורקי יליד מצרים (וקיליצ'דר, ראש המפלגה הראשית שתומכת בו, CHP, הוא עלווי) ואילו דמירטש הוא כאמור כורדי. "אל תבינו אותי לא נכון. כולנו אחים. אבל אם כורדי יכול לומר 'אני כורדי', אזי שאני יכול להצהיר שאני טורקי-סוני", הצהיר ארדואן.
ההערה של ארדואן, שממנה משתמע שסונים הם טורקים יותר מחמישית אזרחי המדינה - הכורדים - ומיליוני בני המיעוט העלווי, היא אחת ממיני הערות נוספות שהתפרסמו בשבועות האחרונים המרעידים את המרקם הדתי-אתני העדין בטורקיה. ראש הממשלה קידם בשנים האחרונות פעולות להגבלת את צריכת האלכוהול, האסורה על פי האיסלאם, וקרא לתושבי המדינה לשתות איירן (משקה יוגורט ללא אלכוהול) במקום ראקי, המקבילה המקומית לעראק. השבוע קרא המשנה לרה"מ, בולנט אריץ', לנשים לא לצחוק ולחייך בפומבי ובכך יצר גל מחאה חילוני במדינה.
"הוא כורדי והוא עלווי. ומה אתה? גנב ופשיסט", קראה הכותרת בעיתון השמאל "בירגון" בהתייחסו להקלטות שבהן ארדואן נשמע אומר לבן שלו, בילאל - מי שסומן על ידי התקשורת כיד ימינו בהתנהלות מול האליטה הכלכלית במדינה - להסתיר כסף. רק לאחרונה, דיווח "ג'ומהורייט" שחברו הטוב של בילאל ארדואן מהתיכון מונה למנהל רשת הטלוויזיה הממלכתית TRT.
ההתלהמות נגד היהודים - נקודת זכות לארדואן
תומכי ארדואן מתגאים בבום הכלכלי שאירע בשנות כהונתו, זאת על אף שניכרים סימנים המרמזים על תחילתו של מיתון בטורקיה. הם מתגאים גם ברפורמות הצבאיות והדתיות והבלתי מתפשרות שהכיל במדינה, שרוב תושביה מסורתיים וסבלו מאפליה על ידי המשטר הכמאליסטי והחילוני, ואפילו על הקו הבלתי מתפשר שלו נגד סמלי ההתמערבות – ישראל וארצות הברית. גם התערבותו המיידית נגד דאעש ונגד הפגיעה במיעוט הטורקמני שבצפון עיראק בתחילת השבוע הוסיפה לו נקודות זכות בקרב בוחריו.
גם דבריו האנטישמיים נגד יהודים עושים את שלהם. "קח היום דגל ישראל ותצעד איתו בכיכר טקסים. אני מבטיח לך - אתה תוך עשר דקות מת", אומר סאני (36), רואה חשבון, בן הקהילה היהודית באיסטנבול. "המצב פה מאוד קשה. על אף שבמשרד שבו אני עובד יודעים שאני יהודי, אני לא אומר ללקוחות שלנו שום דבר. יותר מזה, אני אפילו מפחד שיידעו".
לדבריו, הסיקור החדשותי המוטה נגד ישראל ובעד עזה הגבירה את השנאה. "הסיקור על ישראל הוא איום, תמונות של גופות של ילדים מעזה משודרות כל הזמן בטלוויזיה ולא נעשית שום הפרדה בין יהודים לישראלים, כך שהשנאה שמופנית לבני הקהילה חסרת תקדים. בתור יוצא צבא טורקיה ובן למשפחה כמאליסטית - לא האמנתי שיגיעו ימים כאלה. ימים שבהם נרגיש שאנחנו אזרחים סוג ב'. ההורים שלי ממש מפחדים לצאת מהבית".
מנגד מוצא סאני נקודות אור בכל החושך. "הטורקים הם עם רגשן מאוד עם זיכרון קצר מאוד. לדעתי, תוך חודש-חודשיים, כשיהיה סיפור אחר בחדשות על סוריה או מקום אחר בעולם, הפוקוס יעבור למקום אחר והרוחות יישככו. באופן אישי, אני לא מתכנן כרגע ללכת לשום מקום".
המועמדים האחרים? עלומי שם
אולם למרות ניחוחות השחיתות והפגיעה במיעוטים, רבים בטורקיה מסכימים כי ההתנהלות של האופוזיציה הטורקית במערכת הבחירות הנוכחית מספקת בקושי והסיבות לכך נעות בין קשיים תקציביים להיעדר גורמים חזקים מספיק כדי להוות משקל נגד לראש הממשלה המתעתד להיות נשיא.
איהסנאואולו הוא איש אקדמיה אנונימי למדי, שהתפקיד המרכזי שבו שימש היה יו"ר הארגון לשתוף פעולה איסלאמי (OIC) ששם לו למטרה לקרב בין הלבבות בטורקיה ולהילחם באיסלאמופוביה. החשש של המפלגות החילוניות שמריצות אותו - CHP והלאומנים ב-MHP - הוא שקהל הבוחרים שלהם לא יגלה עניין באיש המסורתי ונעים ההליכות, שדעותיו ורצונו לרפורמות
איסלאמיות במדינה לא חופפות לשלהן, בלשון המעטה.
דמירטש, יליד דיירבקיר, בירת החבל הכורדי-טורקי בדרום מזרח המדינה, הוא מועמד מפלגת הדמוקרטיה העממית (HDP). אולם אף שהוא מייצג רוח שונה במסדרונות השלטון באנקרה - רוח של קבלת המיעוט האתני - גורמים באופוזיציה טוענים שכל מטרתו בבחירות היא להסיט קולות ממועמד האופוזיציה ולחזק בעקיפין את ארדואן. הוא צפוי לקבל 10% מקולות הבוחרים.
"זו הנקמה המתוקה של הכורדים, שנרדפו בשל אורחות חייהם במשך כמעט מאה שלמה על ידי הכמאליסטים, במפלגת העם הרפובליקאית. זו פריעת התשלום שלהם לארדואן על החיבוק שהעניק להם בשנות כהונתו בשלטון. זו הסיבה שהם גם כמעט ולא לוקחים חלק בהפגנות נגד המשטר", אומר מהמט.