האם מרכולי תל-אביב ייסגרו בשבת הקרובה?
21 מרכולים, כולל רשתות גדולות, קיבלו מהעירייה זימונים לדיון שיתקיים מחר בביהמ"ש, בעניין צווי איסור פתיחת עסק בשבת, בעקבות עתירת המכולות. יתכן שביהמ"ש יקפיא את המצב הקיים בעיר, עד להחלטת השר גדעון סער בעניין חוק העזר החדש שאישרה השבוע העירייה. אם לא: סניפים רבים ייסגרו בשבת. העירייה: "רוב מוחלט של תושבים רוצים פתיחה בשבת". מוביל מאבק המכולות: "זו לא כפייה דתית"
קרב נוסף במערכה על פתיחת בתי עסק בת"א בשבת יתחולל מחר: 21 מרכולים, מכולות ופיצוציות (בתי עסק לממכר מזון ארוז), קיבלו מעיריית ת"א זימונים לדיון שייערך בבית-המשפט המחוזי ב-10:00. הדיון יתקיים בעניין הוצאת צווי איסור פתיחת עסק בשבת לבתי עסק אלה, שפתחו סניפים בשבת למרות הוראת ביהמ"ש לעיריית ת"א לאכוף את החוק ולאסור על פתיחת בתי עסק בשבת.
ברשתות מקווים שביהמ"ש יקפיא את המצב הקיים עד להחלטתו של שר הפנים גדעון סער שנדרש שוב להתייחס לסוגייה ויתכן שיבקשו צו עיכוב הליכים. מנגד, יתכן שביהמ"ש יחליט לאשר צווי איסור פתיחה. לפי החלטת בית-המשפט יחליטו 21 בתי העסק, ביניהם טיב טעם, AM:PM, סופר יודה ואחרים, אם לסגור לראשונה את הסניפים שלהם בשבת הקרובה.
בעירייה פנו לביהמ"ש בלית ברירה. אם לא היו אוכפים את החוק על הרשתות, היו מסתכנים בביזיון ביהמ"ש.
בעלי המכולות, שהגישו את העתירה נגד פתיחת בתי עסק בשבת בת"א, טוענים שפתיחת בתי עסק ביום זה, משמעה תחרות לא הוגנת והענקת יתרון לחזק. יש בכך פגיעה בחופש העיסוק וביום המנוחה של בעלי המכולות, מפני שאין ברשותם כוח אדם שיכול לעבוד בשבת כמו שיש ברשתות גדולות. כמו כן אין ברשות המכולות כיס עמוק כדי לממן את הדו"חות שמגישה העירייה מפעם לפעם לבתי עסק שפתוחים בשבת, בניגוד לחוק עזר העירוני. טענת המכולות, שהעירייה לא כופה את החוק על הרשתות, התקבלה בביהמ"ש העליון וכעת בעירייה מנסים לתקן את הפלונטר אליו נכנסה העיר, שבתי עסק הפתוחים בשבת - זה אחד ממאפייניה.
"עבור הציבור התל-אביבי זה שירות בסיסי"
"זה לא נכון להעמיד את זכויותיהם של העסקים הקטנים, אל מול ת"א חופשית", מסביר סגן ראש העיר אסף זמיר, "יש מכולות שהיו שמחות לפתוח בשבת. זה נכון שיש מקבץ קטן של עסקים קטנים שרוצה שת"א תהיה סגורה. זה משול לכך שתבוא רשת של בתי קפה כשרים ותאמר: 'אני כשרה, לכן אני מבקשת שתסגרו מסעדות לא כשרות בשבת'".
נטען שאתם את האינטרסים של הרשתות הגדולות
"אנחנו משרתים את האינטרסים של תושבי ת"א ורוב מוחלט של תושבי העיר רוצים שבתי עסק יהיו פתוחים בשבת מפני שעבור הציבור התל-אביבי זה שירות בסיסי. אנחנו בעד עסקים קטנים, אך במקרה הזה, זה מהלך לא נכון שמנוגד לאינטרסים העירוניים. חוק העזר העירוני החדש משאיר על כנו בסדרי גודל דומים את היקפי הפעילות שהתרגלנו אליהם בעיר, רק הקריטריונים אחרים, כי קודם, משרד הפנים נתלה בזה שאין קריטריונים".
סער אישר פתיחה של חלק מבתי העסק
בסוף יוני דחה שר הפנים גדעון סער ניסוח של חוק עזר עירוני שהכשיר הלכה למעשה את פתיחת רשתות המרכולים בת"א בשבת, אך איפשר פתיחה של בתי עסק בשבת בתחנות דלק (חנויות נוחות) ובמתחמים כמו נמל יפו, נמל ת"א ומתחם התחנה, סך הכל כ-89 סניפים, מתוך 300 בתי עסק בעיר שפתוחים בשבת.
עקב כך, העירייה החלה לחלק דו"חות לבתי העסק הפועלים בשבת. יחד עם זאת, שבוע אחרי כן, בעקבות פרוץ מבצע צוק איתן העירייה הקפיאה את חלוקת הדו"חות. המכולות פנו שוב לביהמ"ש וזה איים על עיריית ת"א בביזיון ביהמ"ש אם לא תאכוף את החוק.
חוק העזר החדש: רוב בתי העסק יישארו פתוחים בשבת
במקביל, בעירייה החלו לנסח מחדש את חוק העזר, כך שיתאים יותר לרוח החלטת העליון, אך יאפשר פתיחת בתי עסק בשבת. מועצת עיריית תל אביב-יפו אישרה ביום ראשון השבוע את הנוסח החדש. סוכם שהעיר תחולק לשמונה אזורים ותיקבע מכסה לבתי העסק שמורשים לפעול בכל אזור באמצעות היתרים לשנתיים, בהתאם לביקושים ולציביון השכונה. לפי חוק זה יפעלו בעיר 165 בתי עסק וכן כ-89 חנויות נוחות וחנויות במתחמים שכבר אושרה פעילותן. גם נוסח חוק זה אמור להיות מאושר על-ידי שר הפנים.
לפי הנוסח החדש, במרכז העיר ובאזורי הביקוש האחרים למרכולים (צמתים מרכזיים, מרכזים מסחריים, רחובות פעילים שמתגוררים בהם צעירים) - התושבים לא יחושו בהבדל. רק באזורים בהם גרים תושבים שומרי מסורת או באזורים שקטים יותר - סנייפים ייסגרו בשבת (בין היתר, נווה שאנן, יפו, צפון העיר). גם כיום יש סניפים שפועלים במתכונת זו: כך למשל סניף סופר יודה ברחוב ריינס בת"א סגור בשבתות בשל סמיכותו לבית-כנסת. אם יוגשו יותר בקשות מהיתרים: תיערך הגרלה בין המבקשים, או תורנות: רוטציה בין בתי העסק.
עוד לפי ההצעה, רבע מההיתרים בכל אזור בעיר, יוקצו למרכולים ששטחם לא עולה על 200 מ"ר, עם מגוון ימוצרים רחב מפיצוציה. בנוסף, שטח בתי העסק שיוכלו לפעול בשבת לא יעלה על 500 מ"ר (לעומת 800 מ"ר בהצעה הקודמת). כך שטיב טעם ברמת החי"ל ששטחו כ-2,000 מ"ר לא ייפתח בשבת בכל מקרה ו-AM:PM במגדל שלום ייפתח במתכונת מצומצמת. כך או כך, אין מה לדאוג לשתי רשתות אלה: לפי ההצעה הזאת הן יזכו לנתח נכבד מההיתרים שיוקצו לכל אזור.
מוביל מאבק המכולות: "רוצים שיוויון בפני החוק"
העומד בראש המאבק קובי ברנר, בעל מכולת, חושב שבית-המשפט יעמוד לצד המכולות: "אני שמח שסוף סוף ראש העיר השכיל להבין ששלטון החוק גובר על האינטרסים המשניים שלו, שהם הון שלטון. הוא עכשיו מבין שהוא מבזה את ביהמ"ש והחוק רמוס על הרצפה ומבוזה במשך שנה מאז שביהמ"ש העליון קבע שהעירייה פועלת שלא כדין.
"הוא היה צריך קודם כל לסגור בשבת ואז לראות איך ממשיכים הלאה. הוא פגע בשלטון החוק. וראינו את הצביעות של מרצ, שדרסה את שלטון החוק ברגל גסה, למרות שהיא מדברת כל הזמן על שלטון החוק. ולמה? הם אמרו שהם בעד העסקים הקטנים. הם ניסו להפוך את המאבק למאבק דתי כשכל מה שביקשנו זה שיוויון בפני החוק".
זה לא שהעירייה שינתה את דעתה, בעירייה מקווים שביהמ"ש ישאיר את המצב הנוכחי על כנו עד החלטת שר הפנים.
"בעירייה ממציאים שזו כפייה דתית, כי ראש העיר רצה לכסות את עצמו. זו לא כפייה דתית. לפני 8 שנים כשהתחלתי את המאבק, אני ביקשתי שכל בתי העסק יהיו פתוחים. או כולם או אף אחד. הוא אמר את החוק אני קובע. אז לא היתה לנו ברירה לצאת לביהמ"ש. ואז הוא הפך את המאבק שלנו לכאילו מאבק דתי. כי זה המקום שלו לשרוד בו".
יש תושבים רבים בת"א שרוצים שמרכולים יהיו פתוחים בשבת.
"ברור, אני ביקשתי לפני 8 שנים לא לקבל רפורטים בשבת. זה הכל. אם מותר לפתוח בשבת, למה נותנים דו"חות? ואם אסור לפתוח בשבת, אז למה פתוחים בכל זאת? זו אפליית העסקים הקטנים".
גם אתם ממומנים על-ידי אנשי עסקים דתיים שיש להם בתי עסק בעיר ויש להם אינטרס עסקי שעסקים לא יהיו פתוחים בשבת.
"אני לא יודע מזה. אני 8 שנים מתחנן לאנשים: 'בואו תעזרו לי. כשהתחלתי לנצח, קפצו על העגלה אנשים שאני לא מכיר אותם ובלי ששילמו לי כסף. הלוואי שהייתי מכיר אותם. אני פונה לכל אחד במדינה שרוצה לעזור במאבק העסקים הקטנים שיבוא. החנות שלי בשינקין 70, אני לא מסתתר. ב-AM:PM כתוב לא נעים לראות סניף סגור, כשהאמת היא שלבעלי המניות של AM:PM לא נעים לראות סניף סגור. לי לא נעים לראות את החוק רמוס".