כללי בטיחות ליום כיפור
למרות שהכביש ריק ממכוניות, יום כיפור עדיין נחשב ליום מועד לתאונות. אספנו כללים לבחירת אופניים ראשונות לילדים, כללי זהירות בשעת הרכיבה ועוד טיפים שיעזרו לנו לעבור את יום כיפור בשלום
לפני שיוצאים לכביש: על פי נתוני מד"א, ביום כיפור האחרון נפצעו 207 ילדים כתוצאה מרכיבה על אופניים או כלים כמו קורקינטים, סקייטבורד ורולרבליידס. חובה להבהיר לילדים שלמרות אשליית הביטחון, הכביש נשאר מקום מסוכן ועלולות לנוע עליו מכוניות.
כללי בטיחות לרוכבי אופניים
אין לאפשר לילדים מתחת לגיל 9 לרכב ללא ליווי של מבוגר.
וודאו את תקינות כלי הרכיבה והתקינו אמצעי נראות שיבליטו את נוכחותכם בדרכים: מחזירי אור, פנסים מלפנים ומאחור, פעמון וביגוד מתאים.
בכל רכיבה יש לחבוש קסדה. הקסדה חייבת להיות צמודה לראש באמצעות רצועות הסנטר, כך שלא תזוז לצדדים, לפנים או לאחור ולא תישמט במקרה של תאונה.
השתמשו רק בקסדות בעלות תו תקן. יש לוודא שהקסדה מתאימה להיקף ראשו של הרוכב.
אין להשתמש בקסדה שהייתה מעורבת בתאונה, כי יש סיכוי שאיבדה את חוזקה, גם אם לא נראה סימן לכך. מכל מקום מומלץ להחליף קסדה אחת לשלוש עד חמש שנים.
יש להשתמש באביזרי בטיחות נוספים, כגון מגני ברכיים ומרפקים.
גם ביום כיפור עשויים לנוע רכבים על הכביש, ולכן יש לשמור על ערנות לנעשה מסביב.
חובה להתחשב בהולכי הרגל שנוהגים ללכת על הכביש ביום הכיפורים, ולעתים דעתם מוסחת בגלל הצום והעייפות.
בחשיכה יש להיזהר ממכשולים כמו בורות בכביש ואבני מדרכה בולטות על המדרכות ובגנים.
כללי הבטיחות בדרכים לרוכבים באדיבות יהונתן סבן, דובר הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים.
אופניים חשמליים
חשוב לזכור בעת רכישת אופניים חשמליות שמדובר בכלי רכב לכל דבר. חובה לרכוש אופניים עם תו תקן ישראלי, התואם את תו התקן האירופי EN-15194. רכיבה על אופניים שאינם עומדים בתקן זה היא בניגוד לחוק.
שימו לב: רכיבה על אופניים סטנדרטיים שעברו הסבה למנוע חשמלי היא בניגוד לחוק. בנוסף צריך לזכור שאופניים אלו אינם מתוכננים לשאת בעומס הנוסף, ולכן אינם בטיחותיים.
קורקינט
חל איסור להשתמש בקורקינטים חשמליים, למעט קורקינט העומד בדרישות צו התעבורה (פטור קורקינט חשמלי מהוראות הפקודה) משנת 2004. הקורקינטים הפטורים לפי צו זה הם כאלה שמשקלם העצמי אינו עולה על 12 ק"ג, מהירותם של 12 קמ"ש והספקם על 100 וואט.
מדריך לקניית אופניים ראשונים
גדי מינץ, מבעלי רשת רוזן ומינץ, מסביר כי "חשוב להבין שאופני ילדים רוכשים ומחליפים בזמן קצר יחסית - פשוט כי ילדים גדלים. חשוב שילדים ירגישו בנוח ברכיבה ולא ירכבו על אופניים גדולים או קטנים למידתם".
משיקולי בטיחות, מומלץ לא לרכוש אופניים גדולים ייתר על המידה "כדי שיחזיקו לילד יותר זמן". אופניים שאינם מתאימים הם סיכון בטיחותי - ילד אינו יכול לשלוט באופניים הגדולים ממידתו, ואין באפשרותו לנהוג בהם ביציבות, לעצור או לרדת מהם בבטחה. רכיבה לאורך זמן על אופניים גדולים מדי תביא לכאבים שיכולים להוביל לנזק גופני בלתי הפיך.
מכיוון שילדים מחליפים אופניים בתדירות גבוהה, הדגמים המיועדים להם זולים ביחס לאלו המיועדים לבני נוער ומבוגרים. מגיל שנתיים-שלוש ועד גיל שש אמור ילד להחליף אופניים בכל שנה וחצי בממוצע. קצב הצמיחה של הילד הוא זה שיקבע את התדירות שבה צריך להחליף את האופניים.
אופניים ראשונים עם דוושות (להבדיל מאופני דחיפה המיועדים לגיל הרך) אפשר לרכוש החל מגיל שנתיים וחצי, ובהתאמה לקישוריו המוטוריים של הילד.
אופני הילדים מצוידים בגלגלי עזר, ולכן בשלב ראשון אין חובה להגיע בעת עצירה מוחלטת עם כפות הרגליים לקרקע. עם רכישת המיומנות ניתן להסיר את גלגלי העזר, וכעבור כשנה וחצי לעבור לזוג במידה גדולה יותר.
ההתאמה המידה נעשית בהתאם לגובה הילד ביחס לקוטר החישוק, הנמדד באינצ'ים:
קוטר חישוק "12 - גילאי 3-2 גובה: 80 עד 90 ס"מ
קוטר חישוק "14 - גילאי 4-3 גובה: 100-90 ס"מ
קוטר חישוק "16 - גילאי 5-4 גובה: 110-100 ס"מ
קוטר חישוק "18 - גילאי 6-5 גובה: 120-110 ס"מ
קוטר חישוק "20 - גילאי 7-6 גובה : 130-120 ס"מ
בעת הרכישה יש לשים לב שהילד מגיע עם כפות הרגליים לרצפה כאשר הוא עומד עם רגליים מפוסקות מעל צינור השלדה העליון. בשלב ראשון ברכיבה עם גלגלי עזר מרווח מפסעה זה זניח יחסית, אך בהמשך, עם ביטול גלגלי העזר, הוא הופך לחשוב לבטיחות הרוכב. כאשר רוכבים ללא גלגלי עזר מרווח העמידה אמור להיות לפחות 4 ס"מ.
חשוב להקפיד על כך שקיפול זווית הברך לא עעלה על 90 מעלות בזמן דיווש. רכיבה עם אוכף נמוך לאורך זמן מזיקה לברכיים.
רכיבה עם אוכף גבוה מדי גם היא אינה נוחה ותביא אף לאובדן שליטה. בקניית האופניים ידריך אתכם המוכרן ויכוונן לילד את האוכף למידה המתאימה.
אם מידת ילד מציבה אותו על התפר בין שתי מידות, בשלב ראשון עדיף לרכוש את הזוג במידה הקטנה, כדי לאפשר את הורדת גלגלי עזר מהר ככל האפשר. זוג במידה גדולה יפגע בהתקדמות הילד בשליטה באופניים וכמו כן יפגום בהנאה שברכיבה - שהיא הסיבה העיקרית שבגללה קונים אופניים.
גלגלי עזר
גלגלי עזר הם אביזר פשוט שתפקידו לסייע לילד לרכוש בטחון ולתרגל רכיבה בשיווי המשקל, וכך ללמוד איך לרכב על אופניים ללא גלגלי עזר.
חשוב להקפיד שגלגלי העזר יהיו מפלסטיק עם ציפוי גומי. גלגלים מסוג זה מספקים אחיזה טובה יותר מגלגלי פלסטיק יצוקים. גלגלי עזר מגומי מונעים רעשים ותורמים ליציבות האופניים. את גלגלי העזר צריך להרכיב כך שיאפשרו מידה מסוימת של הטיית האופניים לצדדים - כך ירכוש הרוכב עליהם את היציבות ברכיבה בקו ישר.
בטיחות ואביזרים משלימים
בעת קניית האופניים מומלץ להצטייד בשמנים לשימון חלקי ההינע באופניים, חומרי ניקוי, מנעול למניעת גניבה, כפפות להגנת כפות הידיים וכמובן קסדה.
מתח שרשרת: מתח השרשרת באופניים ללא הילוכים הוא זה ששומר על השרשרת במקומה. מתיחת יתר תקשה על המדווש ותאט את האופניים. השרשרת צריכה להיות רפויה במידה. בעת רכישת האופניים מומלץ להזריק אל הפנימיות נוזל המונע תקרים.
לרכיבה בשעות הערביים ובחשכה מומלץ לרכוש אמצעי תאורה - פנס קדמי ופנס מנצנץ אחורי. אסור לאפשר לילד לרכב בשעות החשיכה לבד.
הטיפים לקניית אופניים ראשונות באדיבות רשת האופניים רוזן ומינץ. לאתר החברה