שתף קטע נבחר

ישראלים בחו"ל: מ"נעודד ירידה" ועד: "לא הכל ורוד"

איך זה לחיות כישראלי בשוויץ? איך נחלקת עוגת ההוצאות שם? ואיך החיים ביפן? והאם הכל באמת הרבה יותר זול וטוב בגרמניה? יש ישראלים שרוצים לעודד אלפים לעבור לברלין, כדי לחולל מחאה. אחרים טוענים שבאמת יותר זול מעבר לים - הארוחות, מוצרי קוסמטיקה ("קניתי קרם של ניוואה ב-2.5 אירו. בארץ מצאתי אותו ב-200 שקל"), אבל בכל זאת, הם שמחים לחזור לארץ

"את המעדן הזה קניתי בברלין. מעדן יוגורט בטעם וניל, עם תוספת של פיצפוצי שוקולד והוא עלה לי 50 סנט", כתב לנו גיל, ישראלי ששלח מייל ל-ynet, בתגובה לכתבה על רשימת הקניות מברלין, שכללה בין היתר, מעדן דמוי מילקי ב-87 אג'. המעדן הזה ששלח לנו גיל, בהשראת הכתבה, בעצם עולה 2.3 שקלים לצרכן גרמני. ל-100 גרם, המחיר שלו עומד על 1.91 שקלים.

 

 

צילמתם מחירים בחו"ל? שילחו לנו >>

 

ישראלית בברלין בראיון לאולפן ynet: ככה נראים חיים נורמליים 

צילום: חגי דקל ואסי כהן | ברקע: קליפ לשיר "ברלין" של להקת שממל

צילום: חגי דקל ואסי כהן | ברקע: קליפ לשיר "ברלין" של להקת שממל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מדובר במעדן קטן, בסך הכל 120 גרם יוגורט ו-20 גרם עדשי שוקולד. בארץ, רביעייה של מוצר דומה (לא זהה) של דנונה, במשקל 173 גרם, עולה 17.90 שקל, 4.475 למוצר, 2.58 שקלים ל-100 גרם – כלומר המוצר הגדול עולה כמעט 60 אגורות יותר ל-100 גרם.

 

מעדן קטן, מחיר קטן ()
מעדן קטן, מחיר קטן

 

רוצים לעודד ירידה כדי לעורר מחאה

גם אותו בחור, בן 25, שצילם את אותה קבלה שחוללה רעש גדול, והועלתה לקבוצת "עולים לברלין" בפייסבוק, כתב לנו אחרי פרסום הכתבה. הוא הודיע שיחד עם ישראלים נוספים, הוא מעוניין להקים ארגון שמעודד ירידה מהארץ של אלפים רבים של ישראלים, לא כי הם רוצים שישראלים יעזבו את ישראל, אלא כדי לעורר מחאה. "כדי שממשלת נתניהו תחל מו"מ איתנו על דרישותנו הכלכליות. כדי שנוכל לעורר דיון חשוב בחברה הישראלית, למה הישראלים עוזבים לא בגלל מלחמות ומילואים, אלא בגלל המחירים", אמר ל-ynet.

 

ישראלים נוספים שחיים מעבר לים, כמו ראובן שחי בפיליפינים, כתבו ל-ynet: "זה קרה גם לי. אני חי כיום בפיליפינים לאחר שעזבתי את ישראל בגלל בעיות כלכליות. לדעתי צריך להקים ארגון הנלחם במדינת ישראל זה לא רק המחירים. זה גם ההתעלמות של המדינה מתשלומי ביטוח לאומי למי שחי בחו"ל. אני מוכן לקחת חלק בארגון שכזה".


ברלין. האם יגיעו לשם עוד אלפי ישראלים בעקבות הקבוצה? ()
ברלין. האם יגיעו לשם עוד אלפי ישראלים בעקבות הקבוצה?

 

האם באמת יותר טוב מעבר לים?

מצד שני, ד"ר אביחי שניר, מהמכללה האקדמית נתניה, טוען שלמחירים הנמוכים בסופר בגרמניה, יש מחיר עקיף, מחיר שהישראלים שילמו בעבר וחדלו. באירופה, המדינות מחויבות להגן על חקלאיהן ועל התוצרת המקומית שלהן. לפי אביחי, התמחור הזול בסופרמרקטים, "כרוך גם בסבסוד אדיר של הגרמנים לחקלאים באירופה (בעיקר במדינות אחרות) - הגרמנים והאנגלים הצליחו לנצל את המשבר כדי לקחת חלק מהסובסידיות האלו - אבל הם עדיין משלמים המון", כתב ל-ynet.

 

אין ספק, בהחלט קשה יותר בישראל וזול יותר בגרמניה, במובנים מסוימים, אך האם באמת כל כך טוב היות הישראלי מחוץ לארצו? או שמא מדובר ביורדים, שפשוט מבקשים להצדיק את ההחלטה שלהם לעזוב את מדינתם?

רועי משולם, שוויץ (צילום: פרטי) (צילום: פרטי)
רועי משולם, שוויץ(צילום: פרטי)

 

רועי חי בשווייץ, הכין מצגת למי שמעוניין לעבור למדינה

שוחחנו עם כמה ישראלים שגרים מעבר לים כדי לברר את הסוגיה הזאת. רועי משולם, ישראלי שגר בשווייץ, מאז 2007. הוא שכיר בבנק ובמקביל, הקים חברה משלו. רועי שלח לנו מצגת שהכין למי שמעוניין לחיות במדינה, שנחשבת בעלת רמת חיים גבוהה ולא נחשבת לזולה במיוחד.

 

"אני מצרף מצגת שהכנתי עבור לקוחות חדשים שעברו לשווייץ, כדי להסביר להם מה מצפה להם מבחינה כלכלית כאן", כתב ל-ynet. 

 

המצגת של רועי משולם. הוצאות חודשיות בשוויץ (יוצר: רועי משולם) (יוצר: רועי משולם)
המצגת של רועי משולם. הוצאות חודשיות בשוויץ(יוצר: רועי משולם)

הוצאות במבט שנתי (יוצר: רועי משולם) (יוצר: רועי משולם)
הוצאות במבט שנתי(יוצר: רועי משולם)

 

בשיחה עם רועי, הוא סיפר לנו שיש לו תואר שני בפיזיקה ומחשבים מאוניברסטת בר אילן. יש לו אישור עבודה בשווייץ והוא למד גרמנית (אך לא גרמנית שווייצרית). דרכון וזכות הצבעה יקבל רק אחרי 10 שנים במדינה.

 

גר בלב ציריך, במקור מפ"ת

"חשבתי שאוכל ללמוד בשווייץ, לכן עברתי לכאן", סיפר. "כשהגעתי, הלכתי על התחום הכי מבוקש פה, בנקאות השקעות. התקבלתי לעבוד בבנק השווייצרי הכי גדול כאן. בתחילה נכנסתי לעבודה כמתכנת, אחרי זה, גדלתי לראש צוות וכעת לראש מוצר, שעובד ישר מול ראש הביצועים. עכשיו אני גר בלב העיר העתיקה בציריך, כשבמקור אני מפ"ת. אני עוזר לחברות שרוצות לעשות עסקים בישראל, לגשר על הפערים עם השווייצרים".

 

שווייץ נחשבת למדינה יקרה.

 

"נכון. יקר פה, אבל מי שאקדמאי ומשכיל, מרוויח פה משכורות הזויות. מאוד גבוהות. נשאר לי בנטו יותר מאשר נשאר לי בארץ. אין ספק, כל דבר קטן עולה פה הרבה כסף, אבל אני מסתכל על מה שנשאר לי מהמשכורת, 40% מהנטו נשאר אצלי, אחרי כל ההורדות, כולל פנסיה, ביטוח רפואי, דירה, ליסינג לרכב, ביטוחים. לישראלי נשאר פחות מ-25% מהנטו, אחרי כל התשלומים".

 

קנית דירה?

 

"שוכר. אני משלם 1,477 פרנק בחודש על 32 מ"ר, 6,000 שקל בלב העיר, דירה הרבמה גבוהה וזה חוסך לי נסיעות באוטובוסים ורכבות לעבודה, למרות שהתחבורה טובה מאוד. כאמור, לא זול פה אבל אני יכול להרשות לעצמי. זה כמו דירה על חוף הים בת"א. אותו מחיר ואולי נמוך מזה. לא קניתי דירה כי זה פחות נהוג בשווייץ. צריך פה 20% הון עצמי כדי לקבל משכנתא: 10% מזומן ו-10% מהפנסיה. רוב האנשים פה פשוט אוהבים להיות ניידים".

 

ציריך, שוויץ. מעדיפים לשכור דירה (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
ציריך, שוויץ. מעדיפים לשכור דירה(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

"מישהו אמר לי שהיהודים שולטים במזג האוויר"

הוא מודה שהמזון בשווייץ לא יותר זול מאשר בישראל, ברוב המקרים. "המזון לא זול, כי יש העדפה לשוק המקומי. מחירי המזון גבוהים, אני מוציא 400-200 פרנק בחודש על מזון בסופר, אבל אפשר בקלות לאכול בחוץ ב-20 פרנק. אני מתחיל את החודש עם 4,000 פרנק הוצאות, לא מרימים פה זהב ברחובות, אבל כאמור – אם יש השכלה – המשכורות גבוהות".

 

בעצם יכולת להרוויח טוב גם בארץ.

 

"לא הייתי יכול להצליח באותה רמה כמו כאן. לא היה לי את הרכב שיש לי כאן ב.מ.וו 4Z, לא יכולתי לגור איפה שאני גר כאן, ולא היה לי תיק השקעות כמו שיש לי פה. לא הייתי יכול בישראל לרשום את החברה שלי בתשלום של 180 פרנק ב-5 דקות. אין בירוקרטיה ושיא היעילות.

 

"למרות כל זה, אם את שואלת על הפן האישי, בארץ הייתי מצליח יותר. נישואים ילדים, בחורות יהודיות. אז תלוי מה זאת הצלחה מבחינתך. מבחינה חומרית לא הייתי מצליח ככה, אבל אני לא אדם חומרי במיוחד. מבחינה אישית, למצוא אישה יהודיה ולהקים משפחה וילדים - זה אתגר".

 

נתקלת בשנאת יהודים וישראלים?

 

"ארגנתי הפגנה למען ישראל במהלך צוק איתן. יש פה קריאות לחרם על מוצרים מישראל ואפילו פגשתי פעם מישהו שאמר שהיהודים שולטים במזג האוויר. הוא היה אדם פשוט מאוד, אבל אין ספק, צריך להיזהר משיחות על פוליטיקה".

  

יפן יקרה, אבל ארוחה בחוץ אפשר למצוא בזול

חנן, חי ביפן, מדינה נוספת שנחשבת ליקרה מאוד, "אך האמת שביחס לישראל כלל וכלל לא, למעט פירות וירקות", כתב ל-ynet. "כל השאר יקר יותר בארץ זה כל כך לא צודק".

 

טוקיו, יפן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
טוקיו, יפן(צילום: EPA)

 

לטענתו, הוא "חי ביפן שנים רבות", ולמרות שזו מדינה יקרה - חייו נוחים. "אני בסך הכל שכיר שלא מרוויח בשמיים", כתב, "אבל עם השכר הזה, אני בהחלט יכול להתקיים בכבוד ולגדל שלושה ילדים. אני מאוד רוצה וחולם לחזור לארץ, אך אני יודע שאם אעשה כך רמת החיים שלי תרד פלאים ואולי אפילו אכנס למעגל בלתי ניסבל של מירוץ התשלומים שבו הנפגעים העיקריים יהיו הילדים שלי.

 

"טוקיו עיר יקרה, אך היא מאפשרת גם לאזרח הממוצע לחיות בכבוד ולהנות מהדברים הבסיסיים שהחיים מציעים. כך למשל, מוצרי חשמל לבית זולים, אין צורך לשלם על המקרר שלך בתשלומים פשוט לקנות חדש מהמשכורת של החודש הבא בלבד וכך גם לגבי טלוויזיה ומכונת כביסה.

 

"יתרה מזאת, אם לא בא לך לבשל היום ארוחת ערב, כי אתה עייף או סתם רוצה להתפנק עם הילדים, אז ארוחת ערב מתאפשרת גם למעמד הבינוני בטוקיו, בעלות של לא יותר מחמישים דולר לכל המישפחה (4 נפשות מ.ק) מאמינים? ואפשר גם זול יותר!

 

"מה שאני רוצה להגיד הוא שאם במקום כמו טוקיו שהנדל"ן בה הוא ללא עוררין מהיקרים בעולם אפשר להנות ולאפשר לקיים מישפחה בכבוד עם כל הפינוקים הקטנים שהם באמת קטנים אך הכרחיים אין שום סיבה בעולם שזה לא יחול גם על ת"א.

 

"דיי לעשוק את הציבור שבאמת אין לו ברירה, זה לא הוגן ולא מוסרי, אי אפשר שרק חלק קטן מהאוכלוסיה יהנו מכלכלה פורחת, כי באמת שבישראל יש כסף שמגיע מהמון מקומות בעולם, אודות לישראלים מוכשרים שמכניסים המון משאבים ומוציאים המון ידע לעולם. אני באמת תפילה שאולי יום אחד זה ישתנה וביום הזה אני יהיה בדרך לארץ, בטוח ובשמחה".

 

שני עזבה את ברלין, מתגעגעת למחירי הקוסמטיקה

שני לוי, בת 24, חיה 3 שנים בברלין וחזרה לארץ לפני שנה. "גרתי במזרח. בשכונת פרידריכליין, שם יותר זול, ויש צעירים וחיי לילה. שילמתי 400 אירו על דירה של 40 מ"ר, גרתי לבד ברחוב ראשי ומגניב, ממש במרכז השכונה, בסופר – הכל בחצי מחיר מהארץ, אם לא יותר. אני צמחונית וקצת טבעונית וכל התחליפים לא היו יותר יקרים משמעותית כמו המוצרים המקבילים בארץ. בבתי קפה לא מוסיפים כסף על חלב סויה! גם האוכל בחוץ פחות יקר. להוציא 20 אירו במסעדה זה לאכול במסעדה ממש יקרה".

 

"גם המחירים של מוצרי קוסמטיקה זה דבר מטורף. פי אלף יותר זול מהארץ. זה ברמה שקניתי קרם פנים של ניוואה, ב-2.5 אירו, כלומר כ-11 שקלים ואת אותו קרם מצאתי בארץ ב-200 שקל. גם עם המבצעים על קוסמטיקה, המחיר משמעותית יותר נמוך בברלין לעומת הארץ. זו פשוט בדיחה. חזרתי לארץ עם סטוקים.


דוגמא: קרם הגנה לפנים ניוואה אנטי אייג'ינג בגרמניה. כ-37 שקל, מחיר לצרכן מטעם החברה. בישראל נמכר ב-100 שקל - יקר ב-170% ()
דוגמא: קרם הגנה לפנים ניוואה אנטי אייג'ינג בגרמניה. כ-37 שקל, מחיר לצרכן מטעם החברה. בישראל נמכר ב-100 שקל - יקר ב-170%
 

"גם מוצרי תינוקות משמעותית יותר זולים: חיתולים, מגבונים. לחברה שלי נולד שם תינוק. משחה נגד תפרחת חיתולים עולה בברלין 1 אירו, בארץ מוצר כזה עולה 50 שקל. אם מדובר במותג, נגיד, משחה של ולדה תעלה, זה יעלה 7 אירו ובארץ הרבה יותר".

 

איך היה לשכור דירה בברלין?

 

"יש לך חברת ניהול שמנהלת את הבניינים ואת כשוכרת עובדת מול חברת הניהול. את משאירה להם פיקדון של 3 חודשים כדי שכשתצאי הדירה תהיה נקייה. כשנכנסתי לדירה היא היתה כמו חדשה, לא כמו הדירות בת"א. החוזה מתחדש ולא מסתיים תוך שנה, לא יכולים להעיף אותך ולא יכולים להעלות לך שכ"ד ככה סתם, אלא רק על פי חוק. למיטב זכרוני שכר הדירה שלי עלה מ-400 ל-413 אירו.

 

"גם בקניית דירה, את עובדת מול חברת ניהול ואת לא יכולה להוציא ממנה את הדיירים שנמצאים בה. את יכולה או להסתדר איתם, או לחכות שימותו. לקניית דירה אפשר לקבל הלוואה עד 100% מהבנק. התעניינתי בקניית דירה כי הדירות אז היו שם זולות כל כך שחברים שלי בני 20 פלוס קנו שם דירות".

 

"היה לי קשה עם הקור"

גם את הפרטיות שלה אהבה שני בברלין. "לא מזלזלים בך ובפרטיות שלך. כל ההתנהלויות שלך הן שלך. לא נכנסים לך לרחם או למערכות יחסים. לא מזלזים בזמן שלך - למשל מורה פרטית לגרמנית שהשקיעה בי את כל כולה. מצד שני כשנפלתי ברכבת התחתית אף אחד לא עזר. יש לזה גם חסרונות".

 

אז למה חזרת לארץ?

 

"התגעגעתי נורא למזג האוויר. קשה לי מאוד בקור. לצאת מהבית לקח לי חצי שעה של התארגנות: מעיל, כפפות, את לא יכולה לוותר על שום פריט לבוש. ממש שנאתי את החורף וגם בקיץ אין הרבה שמש וזה די מדכא. בנוסף, התגעגעתי למשפחה ולחברים. הייתי שם על ויזת עבודה והחלטתי לחזור. בנובמבר אחגוג שנה בארץ ואני לא מתחרטת. בסופו של דבר הרבה יותר כיף לי פה. יתכן שבעתיד אתחרט על כך, כשיהיו לי ילדים. כרגע החיים שלי פה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים