שתף קטע נבחר
 

כך שחקני שוק ההון משפיעים על חיינו

סביר שנראה עלייה במחירי המזון שאנחנו רוכשים במכולת גם אם אין צמיחה אמיתית בעולם הנובעת מעלייה בביקושים, עדיין למה זה קורה ואיך המשקיעים בשוק ההון קשורים לכך?

שוק הסחורות באופן מסורתי מהווה ברומטר למצב הכלכלה העולמי. בתקופה של גאות וצמיחה כלכלית הביקוש למזון אנרגיה ומתכות לתעשייה עולה וכתוצאה מכך מחירי הסחורות עולים. לעומת זאת, בזמנים של מיתון והאטה בצריכה, מחירי הסחורות יורדים.

 

לכתבות נוספות בנושא השקעות:

 

מתחילת שנות התשעים מחירי הסחורות עלו בקצב מהיר, בעיקר תודות לקצבי הצמיחה האדירים בשווקים המתעוררים בהובלת סין, שצמחה בקצבים של 10% בשנה. בשנה וחצי האחרונות המומנטום השתנה ובשווקים המתפתחים נרשמת האטה בקצבי הצמיחה, כשסין מנסה לתמוך בכלכלה באמצעות רפורמות של הממשלה והבנק המרכזי.

 

סין והספקולנטים משפיעים

המשקיעים חלוקים בדעתם בנוגע לצמיחה העתידית בסין, תרחיש סביר הוא כי סין עלולה לצמוח אף בקצבים הנמוכים מ-7%, ולכך תהיה השפעה שלילית על מחירי הסחורות בטווח הארוך. לעומת זאת בטווח הקצר ההשפעה קשה לחיזוי ולמחירי הסחורות יש השפעה על הכלכלה הריאלית. כפי שציינו קודם לכן, השחקנים העיקריים בתחום הם השחקנים הספקולטיביים המעוניינים לגרוף רווח לפעמים מהיר.

 

עלייה חדה במחירים מובילה לא פעם לעליית מחירים של מוצרים אותם כולנו רוכשים במכולת כמו לחם, סוכר, פופקורן, שמן וחלב. כשמדובר בעלייה חדה במחיר הנפט ההשפעה היא רוחבית בגלל הדומיננטיות בתהליך הייצור והשינוע.

 

כך בעצם, שחקני שוק ההון משפיעים לא פעם על השוק הריאלי, וזאת בלי עלייה אמיתית בביקושים הנובעת משיפור כלכלי. מחירי הסחורות עולים, אך אחרי כמה חודשים מחיר חומר הגלם יורד חזרה, אך מחירי המוצרים אצלנו במכולת נותרים בעינם, כשאת הרווח גוזרים שחקני שוק ההון והיצרנים.

 

הכותב הוא אנליסט דסק ני"ע זרים בלאומי שוקי הון

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים