פנייה ליצרניות: הסחורות הוזלו - הורידו מחירים
עמותת "ישראל יקרה לנו" פנתה ליצרניות המזון הגדולות בישראל בדרישה: תירס נסחר במחיר הנמוך ממחירו ב-2008, חיטה הוזלה בבורסת הסחורות ב-36% ונסחרת במחירי 2010 וסויה - גם היא הוזלה. עקב כך, למה שלא יבטלו "מיידית את העלאות המחירים, שבוצעו מאז 2012 בתרוץ של 'עליית מחירי הסחורות'"?
"עלייה במחירי הסחורות", זו הסיבה העיקרית שנתנו יצרנים רבים לעליות המחירים שלהם בתחילת 2013. מחירי החיטה עמדו אז על 361 דולר לטון והיום על 233 דולר. שעורה עלתה לפני שנתיים 253 דולר לטון היום 129 דולר. תירס במחירו הנמוך ביותר להגיע לאחרונה ל-127 דולר לטון, אחרי שמחירו הגיע גם ל-331 דולר. מחירי הסויה שהגיעו בשיאם ל-1,280 דולר לטון חזרו ל-771 דולר. גם מחירי האורז והסוכר ירדו בשנה האחרונה.
סיבות נוספות שניתנו אז לעליית המחירים היו שער הדולר (שירד לעומת 2009 אך עלה לעומת 2011), שתי עליות מע"מ ל-17% ול-18% והתייקרות שכר העבודה, חשמל, מים וארנונה. יחד עם זאת למחירי הסחורות, כך נטען, היה משקל גדול בהתייקרויות.
לפי חברת נילסן, שמנתחת את מחירי המוצרים בסופר, המחירים בסופר ירדו בשנה האחרונה - בזכות מבצעים ובהלה של הרשתות והספקים מכך שהישראלים מצמצמים צריכה. יחד עם זאת, המחירים עדיין לא ירדו לרמת המחירים שאחרי המחאה ב-2011.
ישראל יקרה לנו: "חיזרו למחירי 2010"
עקב הירידה במחירים, עמותת "ישראל יקרה לנו", שחבריה הובילו את מחאת יוקר המחיה ב-2011, שלחה היום (א') מכתב ליצרנים (אם כי הסוגייה רלוונטית גם ליבואנים).
בין המכותבים על המכתב: מנכ"ל אסם איציק צייג, גדי לסין מנכ"ל שטראוס, מנכ"ל תנובה אריק שור, מנכ"ל יוניליוור ענת גבריאל, מנכ"ל סוגת גיל ג'מון, שר האוצר יאיר לפיד, שר הכלכלה נפתלי בנט, שר החקלאות יאיר שמיר
יו"ר וועדת הכלכלה ח"כ אבישי ברוורמן, עמית לנג – מנכ"ל משרד הכלכלה ואמיר חייק – מנכ"ל התאחדות התעשיינים.
"ביולי 2012 זינקו מחירי הסחורות בעולם. חברות מזון בישראל (אשר עד לאותה תקופה חששו מהשפעת המחאה החברתית) ניצלו את העלייה בתשומות (ואת תשומת הלב הציבורית שהופנתה לנושא הבחירות) – והביאו לעלייה נוספת במחירי המזון בישראל. בזו אחר זו, הודיעו חברות מזון גדולות מחירונים חדשים בהתבסס על עליית מחירי חומרי הגלם בעולם – וזאת במטרה להעלות את מחירי המזון בישראל. במשך השנה העבירו רשתות השווק את העליות במחירים לצרכן והתוצאה: עלייה של כ 6%-8% תוך שנה במדד מחירי המזון של הלמ"ס (לא כולל פירות וירקות).
"לאחרונה, ירדו מחירי הסחורות בעולם חזרה מתחת למחיריהם לפני שנתיים, כך לדוגמא:
- החיטה ירדה ב 36% וחזרה למחירה בשנת 2010 .
- מחיר התירס ירד ב 61% ונסחר כיום במחיר הנמוך ממחירו בשנת 2008 .
- מחיר השעורה ירד ב 50% ונסחר כעת במחירו בשנת 2009 .
- מחיר שמן הסויה ירד ב 45% ונסחר, אף הוא, בעולם במחירו בשנת 2009
וכך המצב בשורה רחבה של חומרי גלם למזון. כידוע לכם, בגלל יוקר המחייה הגואה מצמצמים אזרחי ישראל את קניותיהם (לא קונים מה שלא צריך, בודקים ומשווים מחירים בין רשתות השווק ומצמצמים צריכה באופן כללי) – אך הרווחיות הגולמית של יצרני מזון ישראלים ממשיכה להיות גבוהה ומצביעה על כך שניתן בהחלט להוריד את מחירי המזון בישראל (התשומה העיקרית – שכר הפועלים, כמעט אינו עולה בישראל ונמוך מהממוצע במדינות OECD שאליהן אנו שואפים להדמות). התוצאה היא כי למרות כל השוואות המחירים בין הסופרים - המחירים נותרים יקרים כי רמת מחירי המזון בישראל כולה גבוהה בעשרות אחוזים יחסית לאירופה 'היקרה'. על עובדה זו מעידות חשבוניות של קניית מזון באירופה המתפרסמות ברשתות החברתיות.
"אנו דורשים מכם לבטל מיידית את העלאת המחירים אשר בוצעו מאז 2012 בתרוץ של 'עליית מחירי הסחורות' - ולחזור למחירונים ולמחירים המזון האפקטיבים (שגם הם כאמור גבוהים מדי) אשר שררו בישראל ב-2010 – טרם הזינוק (שכעת נמחק לחלוטין) במחירי חומרי הגלם בעולם".
מיצרניות המזון לא נמסרה תגובה עד למועד פרסום הידיעה.