למה סין כל כך מדאיגה את העולם?
כלכלת סין שהייתה עד כה חזקה ותמכה בכלכלה העולמית, מהווה פתאום גורם סיכון מטריד בגלל הירידה במחירי הסחורות התעשייתיות. מה צפוי מכיוונה של הענקית האסייתית והאם יש סיבה אמיתית לחשש?
הענק הסיני מדאיג את המשקיעים - נתוני המאקרו המגיעים מסין לא מעודדים ולא ברור עד כמה תוכל המפלגה בסין לווסת את רמות הצמיחה. שוב חוזר החשש כי סין עלולה לחוות נחיתה קשה ברמות הצמיחה. היעדים הרשמיים של הממשלה הן לצמיחה שנתית של 7.5% ויעד אינפלציה של 3.5%.
לכתבות נוספות בנושא :
- גם לכם יש כסף שמושקע בבורסה
- מה מושך את מחירי הסחורות בעולם מטה?
- פנייה ליצרניות: הסחורות הוזלו - הורידו מחירים
כלכלת סין הפכה מכלכלה התומכת בכלכלה העולמית, לסיכון העיקרי להמשך התאוששות הנוכחית. העלייה במחירי הנדל"ן והתפתחות בועת האשראי החוץ בנקאית ממשיכות לאיים על יציבות הכלכלה, והרפורמות האחרונות נועדו להתמודד עם בעיות אלו. אחת הרפורמות העיקריות היא הפיכת הכלכלה הסינית למוטת צריכה המבוססת על הצרכן הסיני מכלכלה מוטת ייצוא.
הסינים מהווים כ- 20% מאוכלוסיית העולם, ובממוצע כ- 40% מהביקושים לסחורות באים מסין. חששות המשקיעים מהכלכלה הסינית באים לידי ביטוי במחירי הסחורות התעשייתיות שירדו בשלוש שנים האחרונות בכ- 30%. הירידה הזו מגיעה אחרי מגה סקייל חיובי, בעקבות תנופת בנייה והשקעה בתשתיות בסין, כשמחירי המתכות שילשו את עצמם מאז שנות התשעים.
מה עם שאר הסחורות?
כדי להתמודד עם מגבלת ההיצע במחצבים העולמיים, פתחה סין במסע רכישות אגרסיבי למחצבים ביבשת אפריקה, סין רוכשת שטחים חקלאיים ומכרות ברחבי העולם. באופן גורף ניתן לומר שהסינים קונים כמעט ללא הבחנה. כדי להתמודד עם הדומיננטיות הסינית, המערב מגביל את כמות ההשקעות, ואף פעמים מבטל עסקאות רכישה סיניות, בטענה לסכנה לביטחון המדינה. דוגמא מהשנים האחרונות היא ביטול עסקת רכישה סינית בארה"ב של 4 חוות המפיקות חשמל באמצעות רוח. הסיבה הרשמית היא סכנה לביטחון המדינה, הסיבה האמיתית היא שמירת הטכנולוגיה בידיים אמריקאיות.
הדומיננטיות הסינית אינה צפויה להיעלם בטווח הנראה לעין, ואולי הירידה בקצבי הצמיחה של הכלכלה הסינית היא עדיפה בטווח הארוך. תהליך הגידול במעמד הביניים בסין ימשיך לתמוך בביקושים למרבית הסחורות, המגיעים מהמדינה. המתכות התעשייתיות הכבדות עלולות להמשיך לסבול מירידה בביקושים מסין בהשפעת האטת ההשקעה בתשתיות במדינה, אך שאר הסחורות אנרגיה, חקלאות ומתכות תעשייתיות רכות המשמשות בעיקר לצריכה פרטית עשויות ליהנות מהשינויים בסין.
הכותב הוא אנליסט דסק ני"ע זרים בלאומי שוקי הון