המוצרים בפיקוח התייקרו ב-73% בעשור
מחקר של הכנסת בדק ומצא כי מאז 2008 רמת המחירים בישראל עלתה ב-34% לעומת מדינות ה-OECD. ישראל יקרה יותר ברוב תחומי החיים: דיור, מוצרי מזון, מסעדות ומלונות. בין היתר נמצא כי מחירי המזון והמשקאות בישראל גבוהים ב-25% ממחירי האיחוד האירופי וב-20% ממדינות ה-OECD
מחקר של הכנסת מצא כי מ-2008 רמת המחירים עלתה בהשוואה למדינות ה-OECD בשיעור מצטבר של 34%. זאת כמעט בכל תחומי החיים: בדיור, במוצרי מזון, מסעדות, מלונות ועוד.
העלייה המשמעותית ביותר בישראל הסתמנה ב-2009, אז נרשמה עלייה חדה של 16% במחירים - בזמן שהשכר הממוצע הריאלי עלה רק ב-2.3%. נתונים אלה עולים ממסמך של מרכז המידע והמחקר של הכנסת שהוכן עבור ועדת הכספים לרגל דיון מיוחד שיתקיים מחר (ב') בנושא יוקר המחייה. בדיון ישתתפו בין היתר גם הממונה על הרשות להגבלים העסקיים, דיוויד גילה ואבי כץ מנכ"ל קופיקס.
כתבות נוספות בנושא יוקר המחייה
- האריזות התכווצו: הצרכנים משלמים ביוקר
- בשל ויכוח על תקנים: עיכוב בפיקוח מחירים
- המילקי יקר מדי? אנחנו אשמים
עורך המחקר, הכלכלן איתמר מילרד מציין כי רמת המחירים בישראל בתקופה זו היתה גבוהה ב-13.5% מעל לשיעור עליית התוצר לנפש, במקום לעלות לפחות בהתאם לקצב עלייה התוצר לפי ההנחה המקובלת במחקר הבינלאומי. מנתוני המסמך עולה כי ב-2005 רמת המחירים בישראל עדיין היתה נמוכה ב-18% בממוצע מזו שבמדינות המפותחות, אבל ב-2013 רמת המחירים הממוצעת בארץ כבר זינקה מעלה והייתה גבוהה ב-10%.
מחירי המזון בישראל: יקרים פי 3
השוואה בין מדדי המחירים של ישראל לעומת המדד הממוצע של 28 מדינות האיחוד האירופי מ-2005 מעלה פערים ניכרים נוספים. בישראל עלה מדד מחירי המזון עלה ב-14.6%, לעומת 4.7% באירופה - כמעט פי 3. עם זאת, ב-9 החודשים הראשונים של 2014 ירד מדד המזון בישראל ב-1.5%, לעומת ירידה של 0.6% באירופה.
מחירי המסעדות ובתי המלון בישראל עלו ב- 13.4%, לעומת 3.3% באירופה. מחירי האלכוהול והטבק עלו בישראל בכ-54% לעומת עליה של כ-22% באירופה. עם זאת, המדדים של מחירי הדיור ואחזקת הדירות בישראל ואירופה עלו במידה שווה סביב 12.5%. לעומתם מדד מחירי ההלבשה וההנעלה ירד בישראל בכ-26% בהשוואה לירידה של 18% באירופה.
גם מחירי הרהיטים וציוד הבית ירדו בהשוואת המדדים בישראל בכ-28%, לעומת ירידה של 7.5% באירופה. מדד של מחירי התקשורת בישראל ירד בתקופה זו רק בכ-20% לעומת ירידה של 28% באירופה. פער ניכר לטובת ישראל הסתמן במחירי החינוך שירדו בישראל בשיעור ריאלי של 4.5%, לעומת עליה ריאלית ממוצעת של כ-21% באירופה. גם התחבורה בישראל הוזלה בשיעור 7.8% לעומת התייקרות של 4.7% באירופה.
מזמין המחקר, יו"ר ועדת הכספים ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), שגם יזם את הדיון על יוקר המחייה בהשתתפות הממונה על ההגבלים העסקיים הפרופ' דוד גילה, אמר בעקבות הממצאים כי "שוב הוכח לצערי שרמת המחירים במדינות המפותחות נמוכה יותר מאשר מדינת ישראל. לכן המשימה הראשונה של משרדי הממשלה ל-2015 היא להתאמץ ולהביא לוועדה רעיונות איך להפחית את עלויות יוקר המחיה של כולנו".