שירת המוסר: שם טוב לוי שר רמח"ל
הרבנים של היום, הם לא הרבנים של הלילה. שם טוב לוי פגש את הרב דוד מנחם במסגרת שיעורי יהדות, והשניים יעלו מופע מיוחד של שירי הרמח"ל שהלחין לוי. "כל משוררי ספרד כתבו שירי אהבה. עם השנים היהדות השתתקה, והפכנו להיות כמו נוצרים". קבלו קליפ - במיוחד לגולשי ynet
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
לוי שהחל ללמוד נגינה על חליל-צד בגיל 13, הוא חלק בלתי נפרד מהפסקול הישראלי מאז הלחין ב-1972 את "שיר של אחרי המלחמה" שכתב אריק איינשטיין ואת "דון קישוט" שחיבר יהונתן גפן. בעשור האחרון הוא מנהיג הרכב מוזיקלי המכונה "אנסמבל שם טוב לוי", ובאלבום שהוציאו בשנת 2010, נכללו פיוטים של רבי אברהם אבן עזרא ורבי יהודה הלוי, שלוי הלחין וביצע.
קבלו עוד קצת תרבות יהודית :
- קליפ: אודי דוידי עושה שינוי: שיר חסידי
- ספר: אמא, תכיני לי סלט ביכורי מרגלים
- אופנה: מה תלבשי ביום מעונן?
כשהוא נשאל לפשר ההתקרבות של המוזיקה הישראלית אל היהדות בשנים האחרונות, לוי מודה בביישנות: "אני באמת לא יודע להסביר את התופעה. אני לא בא מבית דתי, ואני לא איש דתי. משפחתי שמרה מסורת וחגים, אך מעבר לזה אני לא מכיר תפילות או פיוטים. אבל יש בי המון סקרנות לאיכות תרבותית גבוהה מכל סוג שהוא, וזה כולל גם את התרבות הגדולה שיש לנו, שכוללת לדעתי לא רק את התנ"ך, אלא גם חיים נחמן ביאליק ולאה גולדברג.
"בשנים האחרונות אני גם משתתף בימי עיון, שבהם מוזיקאים דתיים וחילוניים נפגשים ולומדים סביב שולחן אחד. שם גם פגשתי הרב דוד מנחם, ואני מרגיש שזה מעשיר אותי".
מי מפחד מאהבה? לא הרמח"ל
המפגשים עם הרב דוד מנחם הובילו ליצירת מופע שלם המוקדש לשירתו של רבי משה חיים לוצאטו
(הרמח"ל) שהשניים יעלו במסגרת פסטיבל העוד הבינלאומי בירושלים, המתחיל היום (ה'). הרמח"ל שחי במאה ה-18 באיטליה, חיבר את "מסילת ישרים", שהפך במאה ה-19 לבסיס של תנועת המוסר. ספרו הקאנוני נלמד מדי שנה, בחודש אלול, כמעט בכל הישיבות בארץ ובעולם, ומשמש מצפן רוחני עבור הציבור הדתי והחרדי.
מה שבעולם הישיבות החרדי לא חושפים בפני התלמידים, הוא שהרמח"ל לא דבק רק בלימודי היהדות והקבלה – אלא אף העשיר את עולמו הרוחני בלימוד מדעים ושפות, ואף כתב אינספור שירים, חלקם שירי קודש וחלקם שירי אהבה.
הוא אף כתב מחזות ובהם "תומת ישרים", מחזה הכולל את המשפט "עלמה אשר תיטב בעיניו שמה, עלמה אשר תיתן לחלקו חשק, בה יעלוז ליבו, כי זה לעומת זה, ומפריד אין. יתעלסו יתענגו לבטח".
כשהרב פגש את המשוררת
מי שלא נבהל משילוב בין יהדות לאהבה הוא הרב דוד מנחם. בתחילה למד בישיבת "פורת יוסף",
אולם לא היה מרוצה מהמקום. בדיוק לפני 19 שנים, בלילה שבו נרצח יצחק רבין, הגיע הנער הירושלמי הצעיר לישיבת "מרכז הרב" כדי לבקר חבר, אבל התאהב במקום והפך לתלמיד מן המניין.
כיום הוא מהן כרב קהילה, ועוסק במקביל במוזיקה – נגינה, הלחנה ושירה. במסגרת המופע החדש עם שם-טוב לוי, ישיר הרב מנחם, בין היתר, את "שובי לביתך", של דליה רביקוביץ', שהלחין לוי. על השאלה איזה קשר יכול להיות לרב עם מילים כמו: "מה לך בחוץ, ילדה? מנוח לא מצאה רגלך. ציפור פצועה, חזרי אלי, ושובי לביתך". משיב הרב מנחם: "הקב"ה ברא את הנשמה. הוא ברא את הקודש ואת החול. בכל מקום הוא נמצא, גם בשירים של דליה רביקוביץ', שלמען האמת את יצירתה לא הכרתי עד למפגש עם שם-טוב.
"השיר הוא נפלא, ובהופעה אני מסביר בדרך קבלית, את הכמיהה לשיבה שעליה מדבר השיר. כל אחד רוצה לשוב למשהו. זה לא עניין נוסטלגי, אלא משהו קמאי שקיים בכל האנושות - הרצון לשוב. המקובלים מסבירים שהנברא נקרא כך, משום שהבורא ברא אותו והוציא אותו מתוכו. האנושות רוצה לשוב לאלוהים. המילים שובי לביתך, זה שיבה לאל".
על השאלה מה הקשר בין יהדות לשירי אהבה, משיב הרב מנחם: "רבי יהודה הלוי, אבן גבירול, רבי שמואל הנגיד, כל משוררי ספרד כתבו שירי אהבה. עם השנים היהדות השתתקה מלהגיד את דבר החול, והפכנו להיות כמו נוצרים, שמאמינים רק בקודש. מי שטוען רק לקודש, הוא לא המקורי, הוא המזויף. מי שמשלב בין קודש לחול, הוא היהודי השלם".
בין קודש לחול
הרב מנחם שהיה מקורב לרב עובדיה יוסף, מספר כי השבוע פגש ברבנית עדינה בר שלום. "אמרתי לה שאני עצוב וכועס", הוא מספר בכאב. "מתארים את הרב עובדיה כמו ראש ישיבה ליטאי, שכל מה שהיה לו בעולמו זה רק לימוד תורה. אבל הוא היה גם איש משפחה, אדם רומנטי שאהב לשמוע את שירי האהבה של אום כולתום.
"דיברנו על איך הרב היה מספר על זר הפרחים שהביא לרעייתו מרגלית. כיצד בתקופה שבה היה גר בשכונת בית ישראל, והיא ברוממה, הוא היה הולך בערבי שבתות בדרך לא סלולה, לאור הירח, כדי לפגוש אותה. חשוב לי לתקן את זה, ולכתוב בספר את הסיפורים האלה עליו".
שם-טוב לוי מספר כי המופע החדש הפגיש, מצד אחד, את הרב מנחם עם שירת החול של דליה רביקוביץ' – ומן הצד השני לימד אותו עצמו להכיר, לקרוא ולהעריך את "מסילת ישרים".
"אני מאוד אוהב את הפתיח של הספר, שבו הרמח"ל שהיה חכם ועניו, אומר לקורא שהוא בטח יכיר את רוב הדברים וירגיש שאין בהם חידוש", לוי אומר. "אהבתי את זה שהוא מאוד לא מכביד עליך, ולא מפוצץ אותך עם מילים שאתה מפחד מהן, ואז מסביר את הדברים שאיתם מתמודדים כולנו - יושר, הגינות, ומוסר".
- פסטיבל העוד הבינלאומי ה-15 יתקיים בין התאריכים 6/11-15/11, בבית הקונפדרציה שבירושלים, בניהולו האמנותי של אפי בניה. הפסטיבל נפתח עם המופע קורין אלאל שרה קהלת, ויינעל
עם הזמרת היוונייה הגדולה סאווינה ינאטו, בביקור בכורה בישראל.