השרים בעד: חוק שיחסוך 30% מחשבון המים
משקי בית יוכלו למחזר "מים אפורים" שמקורם בכיורים, מקלחות ואמבטיות. כך אישרה ועדת השרים לחקיקה. הערכות: המהלך יוביל לחיסכון של כ-30% בחשבון המים
משקי בית יורשו למחזר באופן חופשי לשימוש נוסף את "המים האפורים" שהם צורכים אשר מקורם בכיורים, במקלחות ובאמבטיות. ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (א') את הצעת החוק של ח"כ זבולון כלפה (הבית היהודי) למיחזור מים בבתים פרטיים. כלפה מעריך שמיחזור נכון יכול להביא לחיסכון של כ-30% מחשבון המים השנתי של משק הבית.
כתבות נוספות בנושא:
- "מיחזור מים בכל בית חדש יחסוך מיליארדים"
- העובדות שלא מספרים לכם על משק המים
- מים אפורים: למה כדאי להשתמש בהם?
עד כה, משרד הבריאות אסר מיחזור חופשי של "מים אפורים" מחשש לבריאותם של המשתמשים בהם. הצעת החוק הוגשה לוועדה השרים לאחר שמשרד הבריאות שינה את מדיניותו והודיע על תמיכתו במיחזור בכפוף לאישור התהליך בחוק של הממשלה, שהמשרד אמור להגיש בתוך מספר חודשים. ח"כ חלפה, יו"ר השדולה החקלאית בכנסת וחבר ועדת הכספים, מקצר את ההליך בהצעתו הפרטית שתפתח את הליך החקיקה כבר השבוע.
לפי הצעת החוק, ניתן יהיה לאגור במערכת ניקוז נפרדת את המים ששימשו להדחת כלים ולרחצה, ולהעביר אותם למיכל אגירה שם יעברו הליך של טיהור (בעיקר מהשרידים של חומרי הניקוי) כדי לעשות בהם שימוש חוזר בהדחת אסלות של בתי שימוש והשקיית גינות שכיום צורכים כמויות ניכרות של מים. ח"כ כלפה מעריך שניתן יהיה לממן את ההשקעה במערכת הניקוז הנפרדת במחיר החיסכון של שליש עלות חשבון המים.
הצעת החוק הוגשה בהשראת גוף ציבורי - "הקואליציה למיחזור מים אפורים" - שחותר זמן רב להתיר ולעודד את מחזור המים. הם הגיבו בסיפוק על תמיכת הממשלה ביוזמת ח"כ, תהפוך את המיחזור "להליך חוקי ומפוקח כשירות ציבורי חשוב למשקי הבית ולמשק המים כולו".
לא נרשמו התפרצויות של תחלואה ממיחזור מים
תמיכת משרד הבריאות בחוק באה לאחר שארגון הבריאות העולמי אישר את השימוש במים אפורים. זאת לאחר בדיקה ממושכת שהעלתה כי עד כה לא נרשמו התפרצויות של תחלואה הנובעות ממיחזור המים לשימוש ביתי (השימוש החקלאי נפוץ כבר שנים לא מעטות).
עד היום, שימוש חוזר בישראל במים האפורים חייב קבלת אישור ממשרד הבריאות. אבל אזרחים רבים שאינם מודעים לאיסור החוקי, כבר הקימו מערכות מיחזור באופן עצמאי. על פי הערכות שונות, מערכות המיחזור כבר קיימות בכ-10 אלף משקי בית. עלות הקמת מערך הניקוז, האגירה, החיטוי והשימוש החוזר העוקפים את מערכת המים והניקוז הכללית, נעה בסדר גודל של בין אלפי שקלים לעשרות אלפי שקלים.
עם זאת, במצב הנוכחי, היעדר הסדרה הולמת בעיקר תברואתית של המיחזור עלולים להוות סיכון בריאותי לציבור ולמקורות המים. אבל חישובים כלכליים כבר מראים כי שילוב מערכות המיחזור בבנייה החדשה בישראל יחסוך עד 2050 כ-150-250 מיליון מ"ק מים שפירים לשנה, מה שיחסוך (או לפחות ידחה) הקמת מתקן התפלה או אפילו שניים, ויביא לחסכון באנרגיה החשמלית לתפעולם ובהקמת תשתיות מים וביוב בעלות של 4.5-8 מיליארד שקל.
ח"כ כלפה מציין כי כמות מי הקולחין המשמשים להשקיה חקלאית לא תיפגע כתוצאה מאישור הצעת החוק והיא תמשיך לגדול בקצב של כחצי אחוז בשנה. השימוש החוזר והבטוח במים אפורים קיים כבר בעולם במדינות כמו ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, יפן, אנגליה וגרמניה.