שתף קטע נבחר
 

2015 עוד מעט כאן: מה מצפה למשקיעים?

הכלכלה העולמית נפרדת מ-2014 כשברקע לא מעט אתגרים ולא מעט שאלות ותהיות להמשך – לאן פניו של מחיר הנפט? האם תהיה העלאת ריבית שתשפיע על השווקים? בזירה המקומית הבורסה בת"א עוקבת בדריכות אחר האירועים הגלובליים, אז מה צפוי בשוק המניות והאג"ח ואיפה יש הזדמנות להשקעה ב-2015? הנה תחזיות הכלכלנים

השנה האזרחית החדשה כבר ממתינה בפתח וזה הזמן להפנות מבט לעתיד ולבדוק מה צפוי למשקיעים בשנת 2015. שנת 2014 מסתיימת עם לא מעט אתגרים שיישארו עם פתיחת 2015: ירידה במחיר הנפט, המשבר ברוסיה, הפיחות בשקל, אפשרות להעלאת ריבית. איך כל אלה ישפיעו על הבורסה הישראלית ב-2015?

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

שוק ההון הישראלי מושפע מההתרחשויות הכלכליות מעבר לים, אירועים משמעותיים כמו עלייה בריבית בארה"ב ב-2015 עשויים לשנות את כיוון המסחר בבורסה. כל עוד הריבית בעולם היא נמוכה, יש בכך תמיכה לנכסים בעלי סיכון אך עלייה בריבית עלולה לשנות את התמונה. מה הסיכוי שזה יקרה בשנה הקרובה? הצפי הוא שבמחצית השנייה של 2015 נראה עלייה בריבית בארה"ב, בעקבות זאת על פי הערכות הכלכלנים גם בישראל צפויה עליית ריבית, רק במחצית השנייה של 2015 – מדובר בצפי לעלייה של כ-0.5% בלבד, מסכימים הכלכלנים. 

 

סביבת הריבית שעדיין צפויה להישאר נמוכה תשפיע על הבורסה? אורי רבינוביץ', משנה למנכ"ל ומנהל ההשקעות הראשי בהראל פיננסים, מבהיר בשיחה עם ynet כי הסיכון בשווקים הוא לא בריבית, שעדיין תישאר נמוכה ולא תשנה את המצב, אלא דווקא בשיעורי הצמיחה בעולם. "הצמיחה היא יותר בעייתית כיוון שהיא קשורה למצב הגיאופוליטי ולמחירי האנרגיה. כרגע לאור מחירי האנרגיה הנוכחיים, תהיה אולי עלייה בצריכה הפרטית אך תהיה גם ירידה בהשקעות", מציין רבינוביץ'.

 

בהתייחס לצמיחה בישראל הכלכלנים דווקא אופטימיים. יניב חברון, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות אקסלנס, מעריך כי המשק הישראלי יצמח השנה בכ-3.6%, מעל תחזית בנק ישראל שעומדת על כ-3%. "היבוא צפוי לצמוח בכ-9% בשנה הקרובה וב-11.3% בשנת 2016, על רקע הרחבת מפעל אינטל בקרית גת והתגברות הרכישות של ישראלים באינטרנט, למרות הפיחות של השקל. הצריכה הפרטית צפויה לעלות בכ- 3.4% בשנה הקרובה", מציין חברון.

 

2015 תהיה טובה למניות?

מה צפוי בשוק המניות הישראלי? רבינוביץ' מסביר כי מחירי המניות הם אטרקטיביים באופן יחסי בהשוואה לעולם אך קיימים היום איומים פוליטיים ורגולטורים כמעט בכל אפיק, למעט בסקטור הטכנולוגיה והתרופות. "שוק המניות הישראלי לא יעשה תשואה נחותה מזו של השוק האמריקני", מעריך.

 

באקסלנס מעריכים כי "שוק המניות האמריקני צפוי לעלות בכ-7%-8% נוספים ב-2015 וארה"ב תמשיך להוביל את ההתאוששות הגלובלית גם ב-2015. יחד עם זה, שוק המניות הישראלי צפוי, להערכת בית ההשקעות, להמשיך להיות חיובי ב-2015 ולעלות גם כן בשיעור דומה של 7%-8%.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

שוקי המניות בעולם היו חיוביים ב-2014 במשך תקופה ארוכה ונראה כי היד עוד היד נטויה והמגמה החיובית צפויה להימשך, "השווקים עוד יכולים להעלות גבוה יותר", מציינת איילת ניר, כלכלנית ראשית בבית ההשקעות "יצירות".

 

מה מסביר את התחזית החיובית לשוק המניות בעולם ב-2015? יש מספר גורמים שתומכים חזק בשוק המניות, "רמת המחירים שאינה נמוכה אך יחד עם זאת אינה מנופחת, הצמיחה האמריקנית וגידול נוסף בצריכה הפרטית, הריבית הנמוכה שגם אם תעלה, זה יהיה בקצב מתון ואיטי, הירידה במחיר הנפט והעדר אלטרנטיבה ראויה מבחינת יחס הסיכון לסיכוי", כך מעריכה ניר.

 

סיכון או הזדמנות?

מה לגבי שוק האג"ח? שוק האג"ח הסולידי בדרך כלל, הסתמן בחודשים האחרונים כסקטור הטומן בחובו מעט סיכון על רקע היחלשותו של שוק האג"ח הממשלתי והקונצרני. מה צפוי לשוק האג"ח ב-2015 על רקע איום העלאת הריבית שעלולה לפגוע באג"ח הממשלתיות?

 

הכלכלנים מעריכים כי שני הגורמים שמשפיעים בעיקר על האג"ח הממשלתי לא צפויים להשתנות בהרבה – סביבת הריבית וסביבת האינפלציה שצפויות להישאר נמוכות גם ב-2015, לעומת זאת, הערכה היא שהפיחות בשקל רחוק מסיום.

 

בבית ההשקעות הלמן אלדובי מעריכים כי בחודשים הקרובים האג"ח הממשלתי עוד ייהנה מעדנה אך הוא עלול להניב הפסדים לאור העלאות הריבית (הצפויות, כאמור, רק במחצית האחרונה של 2015). בהתייחס לאג"ח הקונצרניות, מציין מנהל ההשקעות הראשי של הלמן אלדובי, אילן ארצי, כי הסיכון העיקרי בבורסה בת"א בשנת 2015 נמצא דווקא בשוק הקונצרניות, באג"ח של חברות בדירוגים נמוכים ובמח"מ ארוך (טווח הזמן של אגרת חוב). בבית ההשקעות ממליצים להיצמד לאג"ח קונצרניות בדירוג גבוה ובמח"מ שלא יעלה על 2.5-3 שנים.

 

לעומת העמדה שרואה סיכון באג"ח הקונצרניות, אורי רבינוביץ', מנהל ההשקעות הראשי בהראל פיננסים, סבור כי האג"ח הקונצרני נראה מעניין יותר מהאג"ח הממשלתי וגם אגרות החוב של חברות בדירוגים נמוכים חזרו להיות מעניינות, אם כי התנודתיות הקיימת היום גדולה מדי מכדי לפעול. "למרות העניין שיש באג"ח הקונצרניות, זה לא אומר שמסתערים כאילו אין מחר, יש כרגע תנודתיות ואיומים כמו הירידה במחיר הנפט".

 

סיכוי לעלייה במחיר הנפט?

ומה צפוי לנו בזירת הנפט ב-2015? אומנם הירידה הנוכחית במחיר היא חיובית לצריכה הפרטית והיא גם חיובית לשוק המניות ומפחיתה את עלויות הייצור והשינוע של החברות, אך היא מהווה בעיה קשה למדינות יצואניות הנפט שחלק גדול מההכנסות שלהן תלוי בהפקת הנפט.

 

להערכת עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות אפסילון, האתגר בירידה במחיר הנפט הוא לא במובן הכלכלי אלא דווקא במובן הגיאו-פוליטי. "הירידה במחיר הנפט עלולה להשפיע על היציבות השלטונית במדינות יצואניות הנפט, בעיקר בהתחשב בעובדה שרוב המדינות האלה אינן דמוקרטיות".

 

להערכת הכלכלנים גם בחודשים הקרובים צפויה להימשך מגמת הירידה במחיר הנפט והתייצבות אם תהיה, לא תבוא לידי ביטוי בתחילת השנה, "עדיין יש מקום להמשך הירידה במחירים, כל עוד ארה"ב לא תרמוז על הורדת ייצור פוטנציאלי. זה ייקח עוד כמה חודשים לפחות", מעריכים באקסלנס.

 

אז במה כדאי להשקיע ב-2015?

בהראל פיננסים רואים שני סקטורים באור חיובי – סקטור הטכנולוגיה וסקטור התרופות. "הפיחות עוזר ובשני הסקטורים הכסף שמוזרם למחקר ופיתוח הולך וגדל", מציינים.

 

בהתייחס לסקטור הגז והנפט, מציין רבינוביץ' כי מחיר הנפט הוא טריגר חשוב מאוד וכי הקורלציה בין מחיר הנפט לביצועי הסקטור תהיה גדולה יותר ממה שראינו בעבר.

 

בבית ההשקעות אקסלנס מזהים הזדמנויות באג"ח הקונצרניות בענפים כמו נדל"ן יזמי בישראל, בנקים, ליסינג ובאג"ח חברות נדל"ן אמריקניות. "לגבי הבנקים, אי הוודאות בענף הצטמצמה, הבנקים חיזקו את כריות ההון באופן משמעותי ועכשיו יוכלו להתמקד בחיזוק פעילות הליבה וצמיחת תיק אשראי", מציינים. לגבי חברות הליסינג, מעריכים כי העלייה בדולר תדחוף את מחירי המכוניות מעלה. מה פחות מומלץ? באקסלנס מזהירים מאג"ח חברות המזון, הסלולר והנדל"ן המניב בתחום המשרדים וממליצים על הקטנת המשקל שלהן בתיק ההשקעות.

 

בבית ההשקעות הלמן אלדובי מסמנים 4 מניות בבורסה בת"א שעשויות להיות מעניינות ב-2015: מניית פרוטרום, " מעריכים כי החברה תמשיך להציג שיעורי צמיחה גבוהים", מניית חברת האופנה פוקס, מניית חברת האחזקות אלקו, "מזהים תמחור חסר משמעותי בשווי חברת האחזקות" והאחרונה היא מניית מליסרון, שלהערכת בית ההשקעות, המניה מומלצת לאור השבחת נכסים והמשך חיסכון בעלויות המימון.

 

בבית ההשקעות אפסילון ממליצים להתמקד השנה בסקטורים של חברות נדל"ן מניב שעשויות ליהנות מירידה חדה בעלויות המימון ובחברות יצואניות שמושפעות לחיוב מהפיחות בשקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים