זו לא טרגדיה יוונית: גל אנטי-צנע באירופה
עליית מפלגה שמתנגדת לצנע ולמדיניות פרו-איחוד לשלטון ביוון, מסמלת תנועה מתחזקת חוצת מפלגות במדינות אירופיות נגד תוכניות החילוץ ובעד יציאה מהגוש. בספרד, בפורטוגל ובצרפת מברכים על הניצחון: "עכשיו תורנו"
הבחירות ביוון משקפות גל אירופי גואה נגד מדיניות הצנע שמנחיל האיחוד. בכל רחבי היבשת מתפשטת תמיכה במפלגות ובתנועות מחוץ למיינסטרים כמו סיריזה, שניצחה בבחירות הכלליות ביוון ביום ראשון האחרון, לאחר שהבטיחה לדון מחדש בהסכמי החילוץ של המדינה.
עוד חדשות בעולם :
תקדים מצרי: הורשע רופא שביצע מילת נשים
"בעוד עשור אולי רק ניצול אחד יגיע לאושוויץ"
תפור עליו: החליפה "המגלומנית" של ר"מ הודו
במדינות אירופיות רבות, רובן כאלה שצברו חוב לאומי גדול, הולכת ומתחזקת הגישה שיש לעזוב את גוש האירו ואולי גם את האיחוד האירופי. גישה זו חוצה את המפה הפוליטית ונשמעת גם בין מצביעי מרין לה פן בצרפת וגם בין תומכי מפלגת "פודמוס" השמאלנית בספרד. הנה כמה מהמדינות שבהן גוברת התנועה.
ספרד
ספרדים רבים המיואשים מקיצוצי הממשלה על רקע המיתון הכלכלי מאשימים מדיניות זו בשיעור האבטלה הגבוה המתקרב ל-24 אחוזים. מפלגת שמאל בשם "פודמוס" (אנחנו יכולים) הוקמה בשנה שעברה ובראשותה עומד פרופ' למדעי מדינה שמציע אסטרטגיה חדשה. פבלו איגלסיאס והקוקו שלו מציעים לשנות את הדרך שבה משולם החוב של ספרד, להלאים מגזרים אסטרטגיים כמו ענף האנרגיה ולקבוע שכר מינימום לכל העובדים.
ספרד תערוך השנה בחירות כלליות, וסקרים מצביעים כי התמיכה במפלגה משתווה לתמיכה של של שתי מפלגות המיינסטרים במדינה. איגלסיאס אמר אתמול (יום ב') כי ניצחון סיריזה מעניק תקווה חדשה. "המדיניות של קיצוצים לא יעילים ולא הוגנים הכניעה את העם היווני", אמר.
איטליה
מפלגת "הליגה הצפונית" עלתה בסקרים בחודשים האחרונים, סוחפת אליה תומכים ממפלגות מהמרכז-ימין, בהן פורצה-איטליה של ראש הממשלה לשעבר סיליביו ברלוסקוני.
סקרים עדכניים מעניקים ל"ליגה הצפונית" יותר מ-12 אחוזים מהקולות, כמעט כפול מהקולות שבהם זכתה המפלגה האירו-סקפטית שמתנגדת להגירה בזמן הבחירות לפרלמנט האירופי.
"הלגה", כפי שהיא מכונה בקרב האיטלקים, שואבת תמיכה מהצפון המתועש של איטליה, שזועם על כך שמרבית המסים שתושביו משלמים הולכים לרומא ולאיחוד האירופי, בעוד הדרום הלא-מפותח נהנה מההטבות.
מנהיג המפלגה מתאו לביני קפץ משמחה למשמע התוצאה היוונית, ואמר כי מדובר ב"סטירת לחי יפה בפרצופו של האיחוד האירופי הסובייטי של האירו, האבטלה והבנקים". הוא הוסיף: "עכשיו תורנו". ניצחון סיריזה עשוי גם להגביר את כוחה של התנועה האנטי-ממסדית "חמשת הכוכבים".
פורטוגל
הפורטוגזים סובלים מצעדי הצנע שהטילה הממשלה מהמרכז-ימין של המפה מאז שהמדינה בעלת הגירעון העמוק הייתה צריכה 78 מיליארד אירו (87.7 מיליארד דולר) בכספי חילוץ. קיצוצים בשכר, בפנסיות ובשירותים הציבוריים והעלאות מסים - כל אלה היו חלק מהתשלום של החוב הלאומי. צעדים אלה תרמו למיתון ול-14 אחוזי האבטלה.
מפלגות ימין קיצוני קטנות כמו "המפלגה הפורטוגזית הקומוניסטית" ו"הגוש השמאלי" וכמה ארגונים אזרחיים, בהם הגרסה הפורטוגוזית ל"פודמוס" הספרדית, נלחמים במדיניות זו. אולם הם עדיין לא הצליחו לצבור תמיכה לאומית בזמן שפורטוגל נערכת לבחירות כלכליות בחורף הקרוב.
רוב ההתנגדות לצנע התאחדה סביב המפלגה הסוציאליסטית מהמרכז-שמאל שמובילה בסקרים. הבחירות ביוון "הן סימן לשינוי פוליטי שקורה באירופה, כישלון הצנע והצורך במדיניות חדשה", אמר מנהיג הסוציאליסטים אנטוניו קוסטה.
הולנד
סקרים בהולנד מצביעים על כך שמפלגת החירות של חירט וילדרס, שמחזיקה כעת 12 מושבים בבית התחתון בן 150 המושבים של הפרלמנט ההולנדי, היא אחת מהתנועות הפוליטיות הגדולות בהולנד, אם לא הגדולה ביותר. המדיניות הפופוליסטית של המפלגה כוללת תמיכה בעזיבת הולנד את האיחוד האירופי ונטישת האירו לטובת הגילדן.
צרפת
מרין לה פן, העומדת בראש המפלגה הימנית קיצונית "החזית הלאומית", שמעוניינת בין היתר שצרפת תעזוב את גוש האירו, בירכה על ניצחון סיריזה שאותו כינתה "תחילת משפטו הציבורי של האירו-צנע".
"החזית הלאומית" סיימה ראשונה בבחירות לפרלמנט האירופי בשנה שעברה, עם 24.86 אחוזים מהקולות. לפי סקרים עדכניים, אם בצרפת היו מתקיימות בחירות לנשיאות היום, לה פן הייתה מובילה בסיבוב הראשון אך מפסידה בשני. הבחירות לנשיאות מתוכננות להיערך ב-2017.
גרמניה
המפלגה הפופוליסטית "אלטרנטיבה עבור גרמניה" הצליחה בבחירות המקומיות במדינה, אף שאינה מיוצגת בפרלמנט. סקרים עדכניים מראים כי התמיכה בה עומדת על 10 אחוזים.
ברנט לוק, דובר התנועה המתנגדת למטבע האירו, טען כי השימוש של יוון באירו הוא זה שהוביל את "המצביעים היוונים לזרועותיה של המפלגה השמאלנית סיריזה", ואמר כי על יוון להפסיק להשתמש במטבע זה.
אירלנד
לאחר יציאה מוצלחת מתוכנית החילוץ בשנה שעברה, שש שנים של מדיניות צנע באירלנד הביאו את מפלגות השמאל לזינוק תקדימי בסקרים. זאת אף על פי שאירלנד חזרה לחיק המדינות המובילות בצמיחה בגוש האירו.
פוליטיקאים משתי תנועות השמאל הגדולות, "סין פיין" הלאומנית ו"הברית נגד הצנע" הסוציאליסטית, יצאו לאתונה כדי לחגוג עם סיריזה וקראו למצביעים באירלנד לקדם פריצת דרך דומה בבחירות הכלליות שייערכו בתחילת השנה הבאה. שתי התנועות תמכו בדרישה של סיריזה לכונן ועידה נרחבת של האיחוד האירופי כדי לדון בהקמת מדיניות חדשה ובמחיקת חובות לאומיים למדינות שנמצאות עמוק בתוך גירעונן.
"ניצחון סיריזה הוא לא סיפור רק על יוון. זה גם סיפור על אירלנד, פורטוגל, ספרד ואיטליה", אמר פירס דוהרטי, היועץ הכלכלי מטעם "סין פיין", שלאחרונה עברה את מפלגות הממשלה בסקרים לראשונה מאז הוכרזה הרפובליקה
של אירלנד, ב-1947.
אוסטריה
סקרים מצביעים על כך שמפלגת החופש נמצאת באותו מיקום כמו כל אחת ממפלגות הקואליציה באוסטריה - הסוציאליסטים ומפלגת המרכז "מפלגת העם" - ואפילו קצת מעליהן.
מפלגת החופש מתנגדת לחברות בגוש האירו ומעוניינת להחליש את המבנה הממורכז של האיחוד האירופי לטובת איחוד רופף יותר של מדינות לאום. תומכי המפלגה כוללים מצביעים "שהתפכחו" מהמפלגות המסורתיות, ימנים המתנגדים להגירה וקומץ של ימין קיצוני.