בנק ישראל: הסיכון העיקרי למשק - שוק הדיור
לפי דו"ח המדיניות המוניטרית למחצית השנייה של 2014, הריבית הנמוכה מפתה לווים ליטול משכנתאות; אך כשהריבית תעלה הם לא יעמדו בהחזרים
הסיכון העיקרי של המשק הישראלי הוא משוק הדיור. כך קובע דו"ח המדיניות המוניטרית למחצית השנייה של שנת 2014 שערך בנק ישראל ושפורסם היום (ב'). עורכי הדו"ח, כלכלני חטיבת המחקר בבנק, הסבירו כי הסיבה לכך היא סביבת הריבית הנמוכה - שמגדילה את הביקושים למשכנתאות.
- עלייה של 17% בקניית דירות בדצמבר
- תוך 16 שנה: מחיר מבוקש לדירה קפץ ב-43%
- 68% ממשקי הבית גרים בדירה בבעלות
>>> עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
בדו"ח מצוין עוד כי הריבית הנמוכה מפתה לווים לקחת הלוואות, אולם כאשר הריבית תעלה הם לא יעמדו בהחזרים החודשיים. לדבריהם, כשהריבית במשק תעלה יהיה קשה לציבור להחזיר את אותן המשכנתאות. עם זאת, הם מצינים לטובה את הצעדים שנקט בשנים האחרונות המפקח על הבנקים לצורך הפחתת הסיכון, וכי ניכרת ירידה במאפייני הסיכון של המשכנתאות.
על פי הדו"ח, שסוקר את את ההתפתחויות הכלכליות שחלו במשק במחצית השנייה של השנה החולפת, שיעור העלייה השנתי עד חודש ספטמבר במחירי הדירות התמתן אך נותר גבוה, והוא עומד על 5.8%.
מסוף 2012 עלו מחירי הדירות בקצב שנתי של 5%-10%. בחלק מהחודשים האחרונים נרשמה ירידה במחירי הדירות. בבנק מסבירים את הירידה הזו בהמתנה לחוק מע"מ אפס. בחודשים אוגוסט-אוקטובר שבו מחירי הדירות לעלות, תוך עלייה בהיקף המשכנתאות.
במחצית השנייה הפחיתה הוועדה המוניטרית של הבנק את הריבית פעמיים, בחודשים אוגוסט וספטמבר, ב-0.25% - עד לרמה של 0.25%. הבנק מציין שהורדות אלו הפתיעו את השוק.
עמרי מילמן הוא כתב כלכליסט