רכישות בחו"ל: העמלה בישראכרט תעלה
ישראכרט מעלה חלק מהעמלות על רכישות בחו"ל בעקבות הוראת בנק ישראל לשנות את שיטת חיוב העסקאות שבוצעו במט"ח. בדיקת ynet מראה כי בעוד הרכישות באירו יוזלו במעט, בחלק מהמקרים ברכישה בדולרים, העמלות יזנקו מאפריל ב-140%. בנק ישראל בתגובה: "נשקול להכניס עמלות אלו לפיקוח ולקבוע את מחירן"
רוכשים בדולרים באמצעות כרטיס האשראי? אם אתם לקוחות ישראכרט תצפו לשלם עבור השימוש בכרטיס פי 2 ופי 3 ממה שאתם משלמים כיום.
- חופשה בחו"ל? האשראי עולה לכם ביוקר
בהודעה שפרסמה חברת כרטיסי האשראי באתר האינטרנט שלה הוצגו תעריפים חדשים לעמלות על רכישות במט"ח שמתבצעות בכרטיס ואלו בחלקן יקרות בהרבה מהתעריפים הנוכחיים.
ברקע הדברים יש לציין כי בתחילת אפריל תיכנס לתוקף הוראת המפקח על הבנקים לפיה לא ניתן יהיה לגבות עמלות על שער ההמרה ממט"ח לשקלים בעסקאות בכרטיסי אשראי שבוצעו במט"ח, כפי שנהוג היום.
על פי ההוראה, ההמרה תבוצע על פי שער יציג לשקלים, וחברות האשראי יוכלו לגבות עמלה רק כאחוז מהעסקה.
כך, על פי תעריף העמלות החדש של ישראכרט, שיכנס לתוקף בתחילת חודש אפריל, כל עסקה שתבוצע במט"ח, תחושב על פי שער יציג בשקלים ואליה תתווסף עמלה של 2.4% מסכום העסקה. משיכה מכספומט בחו"ל תעלה לכם בעמלה של 3.9%
פי 2 ויותר
איך זה עובד היום? בישראכרט על כל עסקה בדולרים משלמים 0.5% מסכום העסקה. כאשר מדובר באירו תשלמו 1.75% מהעסקה. כאשר העסקה נעשתה במטבע אחר, הסכום יומר לדולר ולאחר מכן תשלמו 1.75% מהעסקה.
בכך לא תמו העמלות. על פי ישראכרט, מלבד אחוז מהעסקה, תיגבה גם עמלה נוספת – החיוב לא יתבצע על פי השער היציג אלא על פי "שער מכירה העברות והמחאות של בנק הפועלים", שהוא גבוה בכ-4 אגורות מהשער היציג (תוספת של כ-0.8%). במקרה של משיכה מכספומט בחו"ל תתכוננו להיפרד מעוד 3.75 דולר ו-5.5 דולר במקרה של משיכה מסניף הבנק.
כך לדוגמה, אם ביצעתם עסקה ב-1,000 דולר, תשלמו 3929 שקל (על פי השער היציג אתמול, הסכום הוא 3,880). במקרה של משיכת מזומן מכספומט, תצטרכו להוסיף לכך עוד 14.6 שקל, וסך הכל שילמתם 63.6 שקל עמלות.
עסקה של 1,000 אירו תעלה לכם 4,497 שקל (לעומת 4,385 – על פי השער היציג). במקרה של משיכת מזומן מכספומט, תצטרכו להוסיף לכך עוד 14.6 שקל, כך שתשלמו עמלה של 126.6 שקל.
עד כאן התעריפים הקיימים, וכמה יעלה לכם בתעריף העמלות החדש שיכנס לתוקף בעוד חודש וחצי?
על עסקה של 1,000 דולר תשלמו 3,880 (שער יציג) + 2.4% כלומר סה"כ 3,973 שקל, או במילים אחרות עמלה של 93 שקל, (לעומת 49 שקל כיום) זינוק של כמעט פי 2 בגובה העמלה (עליה של 90%).
במקרה של משיכת מזומן תעלה העמלה 151 שקל, (עליה של כ- 140%).
על עסקה של 1,000 אירו תשלמו 4,385 (שער יציג) + 2.4% כלומר סך הכל 4,490 שקל, או במילים אחרות עמלה של 105 שקל (לעומת 112 כיום) , ירידה של כ-5%.
במקרה של משיכת מזומן תשלמו עמלה של 235 שקל, כמעט פי 2 מהסכום כיום (עליה של כ-100%).
בנק ישראל: נשקול פיקוח על העמלות
בחברות כרטיסי האשראי המתחרות, כאל ולאומי קארד טרם פרסמו את תעריפי העמלות החדשים, אם כי חברת כאל מחשבת כבר כיום את עמלת העסקאות במט"ח על פי שער יציג בתוספת עמלה קבועה של 2.5%.
נציין כי בשיחה שקיימנו עם הפיקוח על הבנקים בעת פרסום הטיוטה בנושא שינוי מודל העמלות, עוד באפריל שנה שעברה, שאלנו האם לא קיים חשש שחברות האשראי ייקרו את העמלות, והאם אין מקום לקבוע עמלה מקסימאלית. בפיקוח השיבו כי הם מאמינים שהתחרות תעשה את שלה.
בישראכרט מציינים כי רוב העסקאות מבוצעות במטבעות שאינן דולר, ולכן במרבית המקרים, לדבריהם, בביצוע עסקאות במט"ח מדובר בהוזלה.
מבנק ישראל נמסר בתגובה: "מטרת התיקון שביצע הפיקוח על הבנקים בעמלות הנגבות ממחזיקי כרטיסי האשראי בגין עסקאות במט"ח ומשיכות בחו"ל הייתה לפשט ולהקל על הלקוחות את ההשוואה בין העמלות הנגבות על ידי החברות השונות. במידה והפיקוח ימצא שהשינוי נוצל לרעה, הוא ישקול להכניס עמלות אלו לפיקוח ולקבוע את מחירן".
מישראכרט נמסר בתגובה כי "העמלה נקבעה בהתבסס על עסקת משיכת מט"ח ממוצעת ללקוח ותמהיל המטבעות השונים. עסקת מט"ח ממוצעת הינה בגובה של כ-1,000 שקל, מרבית המשיכות הינן במטבע שאינו דולר ארה"ב ולכן עבור מרבית הלקוחות שיבצעו משיכת מזומן במט"ח, על פי התעריפון החדש, תגבה עמלה דומה לתעריף הקיים".