שתף קטע נבחר

התרסקות החקלאות: מבצעי ק"ג ב-10 אג' ושדות נרקבים

מי שקונה בימים אלה עגבניות, תפו"א, כרוב, בצל וגזר ביותר מ-2 שקלים לק”ג משלם ביוקר. סל הירקות הוזל ב-15%-20% לעומת 2014 ויש ירקות שהתרסקו גם ב-50%. הסיבות: שנת שמיטה, הפסקת הייצוא לרוסיה ואי סיוע ממשלתי. התוצאה: חקלאי מחצבה מזמין את הציבור לקטוף עגבניות לפני שיירקבו, כי לא משתלם לקטוף. "המחירים מרוסקים. החקלאות בקריסה טוטאלית"

גן עדן זמני לצרכנים, גיהנום לחקלאים: מי שביקר לאחרונה בנתיבות, היה צריך לשפשף את עיניו. 10 אג' לק"ג ירקות. כן, אלה המחירים. כמובן שאלה מחירי מבצע, תוצאה של תחרות זמנית בין השחקנים הוותיקים לרמי לוי החדש ובכל זאת, גם בשאר חלקי הארץ, מי שקונה בימים אלה עגבניות, תפו"א, כרוב, בצל, סלק וגזר ביותר מ-2 שקלים לק”ג - משלם ביוקר.

 

שדה עגבניות שנרקב. "אין סיבה לקטוף. הקטיף יעלה יותר מהעגבנייה" (צילום: רן גוזלן) (צילום: רן גוזלן)
שדה עגבניות שנרקב. "אין סיבה לקטוף. הקטיף יעלה יותר מהעגבנייה"(צילום: רן גוזלן)


מחיר ק"ג עגבניות ברמי לוי נתיבות ()
מחיר ק"ג עגבניות ברמי לוי נתיבות

ק"ג בצל ברמי לוי נתיבות: 10 אג' ()
ק"ג בצל ברמי לוי נתיבות: 10 אג'

מחירי ירקות מכוסחים ()
מחירי ירקות מכוסחים

 

לדוגמא, בשופרסל מוכרים לצרכנים את הירקות שמחירם נחתך - ב-1.90 שקלים לק"ג. באתר האינטרנט של הרשת מצאנו עגבניות ב-95 אג' לק"ג. מחירים מעולים נכון? רק שלא בטוח שבשנה הבאה יהיה מי שיגדל ירקות עבורינו.

 

עגבניות בשופרסל. כבר תקופה ארוכה שהמחיר נע בין 1.90 שקלים לק"ג ל-2.90 שקלים לק"ג ()
עגבניות בשופרסל. כבר תקופה ארוכה שהמחיר נע בין 1.90 שקלים לק"ג ל-2.90 שקלים לק"ג

 

מחיר עגבניות בשופרסל אונליין. 95 אג' לק"ג ()
מחיר עגבניות בשופרסל אונליין. 95 אג' לק"ג

 

אינדיקציה לירידת המחירים: השוואת מחירים סיטונאיים

באתר משרד החקלאות אפשר לראות את התרסקות השוק. באתר מוצגים המחירים הסיטונאיים הממוצעים בשבוע המקביל ב-2014 (ראו דוגמאות בטבלה למטה) וכן המחירים הסיטונאיים ביום המקביל ב-2014 לעומת השנה (ראו דוגמאות בפסקאות למטה). בחלק מסוגי הירקות, מדובר בירידת מחירים של כ-50% לעומת אשתקד. 

 

ב-12 בפברואר 2014, סיטונאים מכרו ק"ג עגבניות חממה ב-4.80 שקלים, היום (12 בפברואר 2015) מוכרים ב-2.60 שקלים לק"ג וחברות סיטונאות ששייכת לרשתות קמעונאיות מוכרות גם ב-1.5-1 שקלים לק"ג.



   

מחיר חצילים בשווקים הסיטונאיים צנח מ-7.45 שקלים לק"ג ביום המקביל שנה שעברה, ל-4.50 שקלים השנה (לצרכנים מצאנו שמוכרים גם חצילים ב-3 שקלים לק"ג). ק"ג בצל נמכר בשנה שעברה ב-2.80-4.50 שקלים. השנה הוא נמכר ב-2.50-1.45 שקלים ופחות מזה לרשתות שמחזיקות חברות סיטונאיות (לצרכנים מצאנו בצל ב-1.90 שקלים לק"ג וגם ב-10 אג' לק"ג מחיר מבצע).

 

כרוב אדום נמכר בשווקים הסיטונאיים ב-2014 ב-2.30 שקלים לק"ג וכעת ב-1.70 שקלים לק"ג וכרוב לבן ב-1.45 שקלים לק"ג. סלק נמכר באותו יום לפני שנה ב-4.20 שקלים לק"ג, מחיר סיטונאי. השנה: 2.15 שקלים לק"ג (לצרכן גם ב-1.90-1 שקלים). מחיר סיטונאי של פלפל צהוב ב-2014 עמד על 6.95 שקלים לק"ג וכיום ב-3.50 שקלים לק"ג. מחיר תפו"א ירד מ-5-3.05 שקלים לק"ג מחיר סיטונאי ביום המקביל אשתקד, ל-3.35-1.45 שקלים לק"ג היום. לצרכנים מוכרים תפו"א גם ב-1.90 שקלים לק"ג.

 


מחיר ממוצע סיטוני ירקות בשקלים לקג, 5-1 בפברואר 2015

מחיר ממוצע סיטוני ירקות בשקלים לק"ג, 5-1 בפברואר 2015
שם המוצר מחיר ממוצע בשקלים, החודש מחיר ממוצע בשקלים, בשנה שעברה
כרובית 1.2-1 ק"ג א' 2.60 3.95
לוף 10-7 ס"מ א 4.50 6.45
לפת קוטר 90-70 מ"מ 3.20 2.85
מלפפון 3.75 4.00
סלק ק' 85-60 סוג א' 2.00 4.50
עגבניות חממה 2.20 4.45
עגבניות שרי אשכולות 7.40 7.85

מתוך אתר משרד החקלאות. המחירים בשווקים הסיטונאיים. המחיר העליון: מחיר השבוע של 5-1 בפברואר. המחיר התחתון: מחיר השבוע המקביל אשתקד. לצפייה בטבלה המלאה

 

"המחירים לא נמוכים, הם מרוסקים"

גורם בכיר בענף החקלאות ל-ynet: "המחירים לא נמוכים. הם מרוסקים. יש קריסה טוטאלית של מחירי הירקות. ברוב המקרים, המחיר הסיטונאי ולצרכן, לא משקף החזר של הוצאות הייצוא ובטח לא את הקטיף. רק כרובית, קישואים וחצילים עוד בסדר במחירים, אך ברוב מיני הירקות יש התרסקות".

 

בכמה אתה מעריך שהמחירים ירדו?

 

"ב-2014, מחירי הירקות ירדו בממוצע ב-3%. כרגע, הם ירדו בעוד 15%-20%. זה לא נכון לכל הירקות אבל זה הממוצע. סל ירקות הוזל לעומת השנה שעברה. החקלאי מקבל פחות בממוצע. הצרכנים נהנים מזה. לא לאורך זמן".

 


 

יוצא מהעסק: בואו לקטוף עגבניות שדה ב-10 שקלים ל-13 ק"ג

רן גוזלן הוא אחד החקלאים שנפגעו. מי שיקנה ממנו ירוויח עגבניות שדה טריות - בזול. חבריו כתבו בפייסבוק: "..חבר שלנו מחצבה גידל עגבניות ועכשיו נפלו המחירים ולא שווה לו לקטוף ולמכור אותן למשווקים. אז רק כדי לפנות את השדה ולהפסיד מעט פחות, הוא מזמין אנשים לבוא לקטוף לעצמם ארגז שלם של עגבניות ב-10 שקלים (ארגז מלא זה בערך 13 ק"ג) ומתחיל למכור גם חצילים, שכמובן לקנות ממנו יהיה יותר זול מאשר בשווקים/בסופר. אתם מוזמנים להפיץ. הוא יתלה עכשיו שלטים מכוונים מחוץ למושב. הוא באמת לא מרוויח מהמחיר הזה כלום – רק מפסיד קצת פחות".


חלק מהשדה של רן כבר נרקב (צילום: רן גוזלן) (צילום: רן גוזלן)
חלק מהשדה של רן כבר נרקב(צילום: רן גוזלן)

 (צילום: רן גוזלן) (צילום: רן גוזלן)
(צילום: רן גוזלן)

 

רן סיפר ל-ynet: "כבר כמעט שבוע שאני מציע למי שרק רוצה, להגיע אלי לשדה", מספר גוזלן. "המטרה היא לא לזרוק את הסחורה, למרות שזרקתי כבר המון ממנה לצערי ואני ממשיך לזרוק. כרגע, אין מחירים אז לא שווה לי להביא צוות שייכנס לשדה ויקטוף. העלות גבוהה מהמחיר שאקבל.

 

"הרעיון עלה אחרי שחברים מהצבא ביקרו אצלי לקראת הסופ"ש וראו את מצבי. זה רעיון שאחד מהם העלה. חבר אחר התחיל להפיץ את זה ברבאק בפייסבוק, ומהון להון, אנשים מתחילים להגיע".

 

מה המחיר הסיטונאי של ק"ג עגבנייה?

 

"הם משלמים חצי שקל לק"ג עגבניית שדה. בימים האלה, כשיש שפע של עגבניות חממה, הם בכלל לא יסתכלו על עגבניות משטח פתוח. כי הן בדרך כלל פחות יפות, אם כי לדעתי הן הרבה יותר טעימות. אז גם אם אני רוצה מה שיש לי אמנם מאוד טעים אבל לא ממש נמכר. לרשתות הסיטונאים מוכרים ב-.1.5-1 שקלים".

 

מה דעתך על קמעונאים שמוכרים היום עגבניות ב-10 אג' לק"ג או ב-3.90 שקלים לק"ג?

 

"10 אג' זה מחיר הפסד שגורם לאנשים לעזוב את החקלאות. 3.90 שקלים זה מחיר נמוך בהתאם למחיר הסיטונאי, אבל הקמעונאי עדיין גוזר קופון יפה".

 

לטענתו, מגיעים אליו מדי יום 30-20 איש לקטוף עגבניות. אפילו במזג האוויר הנוכחי. "מתקשרים המון. גם סוחרים".

 

כמה ק"ג מכרת?

 

"20-16 ארגזים ביום, זו פחות או יותר הכמות הממוצעת ליום. בתחילת השבוע יגיעו מלקט ישראל לקטוף עבור נזקקים. שיקטפו כמה שיותר מבחינתי"

  

מתי להערכתך יפונה השדה?

 

"כיוון שרוב השדה לא קטוף, בסך הכל נקטפו שורה או שתיים, ככל שהזמן עובר, יש עגבניות שנרקבות, אבל יש עגבניות שעדיין ירוקות וכתומות, ככה שיש הרבה מה לקטוף. העונה כבר היתה אמורה להסתיים והייתי אמור לעקור את השדה. אז הוא מחזיק מעמד אבל מתחיל להתעייף".

 

תגדל עגבניות גם בהמשך?

 

"לא בטוח שאצליח לגדל בשנה הבאה. זו עונה שלישית שלי כחקלאי. בנוסף לעגבניות, אני גם מגדל חצילים. כרגע המחיר של החצילים טוב אבל גם הוא הולך ויורד".

השדה של רן: יש עדיין עגבניות ירוקות וכתומות שיבשילו, ויש עגבניות בשלות (צילום: רן גוזלן) (צילום: רן גוזלן)
השדה של רן: יש עדיין עגבניות ירוקות וכתומות שיבשילו, ויש עגבניות בשלות(צילום: רן גוזלן)

  

הגורמים לירידת המחירים

לפי החקלאי, המחירים הנמוכים הם תולדה של כמה גורמים. "היה מזג אוויר נוח יחסית בחורף הזה, אז יש הרבה סחורה. יש להוסיף לזה שנת שמיטה, כך שהשווקים לא נמצאים בשיווי משקל נורמלי. חלק מהסחורה לא נמכרת לחלק מהאוכלוסיה. מסעדות כשרות נאלצות לא לקנות תוצרת שמיוצרת כרגע בישראל. ערביי ישראל, הפלסטינים והירדנים מגדלים עבור המגזר הדתי והחרדי.

 

"סיבה שלישית: הייצוא מאוד בעייתי השנה. ברוסיה הרובל קרס והאי ודאות גדולה. תנאי האשראי שם מטורפים ואנשים מפחדים לשלם (הייצוא לרוסיה מהווה 30%-40% מסך הייצוא החקלאי. הפגיעה בחקלאים מוערכת בכ-300 מיליון שקל. מ.ק).

 

"סיבה נוספת: יש הרבה תוצרת במערב אירופה, אז הם מייבאים פחות והאירו ירד כך שגם זה מגביל את כדאיות הייצוא. הכל ביחד ממוטט חקלאים וענפים שלמים. כרגע בהתמוטטות עגבניות, גזר ופלפל. מדובר בקריסה של עשרות משקים חקלאיים, אין להם אפשרות להתקיים בגלל התמורות הנמוכות ואי הביקוש לתוצרת. התאילנדים - אם לא משלמים להם משכורת - הם הולכים. בבת ים ובנתיבות מוכרים ב-10 אגורות. אי אפשר לעבוד ככה".

 

"אם המדינה לא תסייע, בשנה הבאה המחירים יעלו"

לטענת הגורם, יש חשש שלא מעט חקלאים לא יגדלו ירקות בשנה הבאה. "או שהרבה משקים ייסגרו, או שחקלאים יבואו לסוחרים ורשתות ויגידו בואו קחו את העסקים שלנו, נהיה אריסים שלכם. חברת עצמונה שעוסקת בייצוא גזר ותפו"א אורגניים קרסה. הרבה מאוד חקלאים אחרים נמצאים בקשיים. אם המדינה לא תסייע, בשנה הבאה המחירים יעלו".

 

מה קרה לפלפלים?

 

"כרגע המחירים עוד בסדר, אבל תיכף גם הם ייפלו כי מתקרב סוף העונה. הקריסה בדרך. ירד הרבה גשם בערבה בינואר. זה פגע באיכות הפלפל. כשאין איכות ייצוא, הייצוא מקרטע, אי אפשר למכור לחו"ל. הפלפל מצויין אבל קשה לו לעשות המסע הזה של 3 שבועות לאירופה.

 

"המצב בבצל קשה מאוד. יש מלאי מאוד גדול. גם בשדה. לסיטונאים הוא נמכר באזור שקל ושקל וחצי. גזר נמכר באותם מחירים. תפו"א נמכר בשקל וחצי בשער התחנה ובשווקים הסיטונאים, המחיר קצת יותר גבוה. גם הכרוב זול עכשיו. אלה מחירים שהם מתחת לרמה שהיא רווחית. המחיר יכול לרדת ל-2 שקלים והמגדלים יחיו עם זה בשלום".

 

מה נמכר במחיר סביר עבורכם?

 

"בטטות. בכרובית ושומר יש חוסר. מלפפונים מצבם טוב - נמכרים ב-4 שקלים בשוק הסיטונאי, כי יש מחסור. החקלאים לא קוטפים כרגע".

 

ואיך מחירי הפירות?

 

"בהדרים יש קריסה של השוק המקומי, אבל בייצוא יש עדיין מחירים טובים".

 

גם מגדלי הפירות בבעיה

ואכן, גם מגדלי הפירות לא רווים נחת. תות שדה הוזל (מחיר סיטונאי) מ-21 שקלים בשנה שעברה, ל-14.80 שקלים. גם אבוקדו ואגסים איבדו כ-50% ממחירם לעומת השנה שעברה.

 

מגדל הדרים אמר ל-ynet: "המצב האוביקטיבי רע. היה מזל רע השנה, אבל זה לא רק מזל: המדינה שוחקת את החקלאים ובמשרד החקלאות אין עם מי לדבר. אין מי שיסייע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים