שתף קטע נבחר

תאגידי המים לא יוכלו לנתק חייבים ללא אישור

החל מ-31 במרס, התאגידים יתבקשו לפנות לוועדה מיוחדת כדי לנתק ממים ורק על חוב של 1,000 שקל ומעלה. הקו המנחה: "לא מנתקים אנשים שחיים בעוני". שחר, נכה החי מ-1,500 שקל בחודש ונותק כי לא שילם: "החלטתי שנפשי קודמת לנפשה של המדינה". יחד עם זאת, התאגידים עדיין יוכלו לעקל חשבונות וכן לא ברור מי יממן את המים שלא ישולמו

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה היום (ה') את כללי תאגידי המים, העוסקים בניתוק אספקת מים או שירותי ביוב. לפי הכללים, תאגידי המים לא יוכלו עוד לנתק חייבים ממים על דעת עצמם החל מ-31 במרס 2015. בדרך כלל נותקו חייבים משכבות חלשות, שאין ביכולתם לעמוד בתשלומים.

 

 

סמכות זו ניתנה להם "בירושה", שכן גם כאשר הרשויות המקומיות היו אחראיות על גביית תשלומים עבור מים, הן ניתקו חייבים, אם כי הן היו צריכות להיוועץ ברווחה. ב-2013, סך כל החובות של אזרחים ל-17 תאגידים עמד על 412.77 מיליון שקל, כך לפי מסמך שהוציא משרד האנרגיה והמים לבקשת ח"כ אתן כבל. זהו סך החובות של 225,85 חייבים, כשעיקר החובות היו למי אביבים ומעיינות העמקים.

 

סמדר כרוב: "יש לי חוב של 4,000 שקל עבור חצי שנה. זה כולל 720 שקל רק על מכתבי אכיפה ועוד 1,200 שקל ריביות" ()
סמדר כרוב: "יש לי חוב של 4,000 שקל עבור חצי שנה. זה כולל 720 שקל רק על מכתבי אכיפה ועוד 1,200 שקל ריביות"

 

הצרכן אותו מבקשים לנתק יוכל להציג טענותיו בכתב וב"פ

כדי למנוע ניצול לרעה של התאגידים את הסמכות לנתק מים, זו נלקחה מידם והועברה לוועדה מייעצת למנהל רשות המים שתוקם. בוועדה יכהנו שני נציגי ציבור שאחד מהם הוא עובד סוציאלי והאחר משפטן. הוועדה תקבל ותבדוק פניות מתאגידים שירצו לנתק צרכנים ביתיים, רק אחרי חוב שוטף של מעל 1,000 שקל (כיום רוב הניתוקים הם על חובות של כ-4,000 שקל. לפי הערכות, מדובר ב- 20 אלף איש בחודש).

 

מוועדת הכלכלה ברשות ח"כ אבישי ברוורמן, נמסר כי: "התאגידים יצטרכו להוכיח שניסו לגבות את החוב בכל האמצעים האחרים, והוועדה תבחן את כל החומרים והיא זו שתמליץ למנהל הרשות אם לאשר או לדחות בקשה לניתוק מים.

 

"הוועדה המייעצת תיידע צרכן שהוגשה בקשה לנתקו על זכותו להציג את טענותיו בכתב ותהייה רשאית להזמין אותו לטעון טענות בפניה. עם זאת, ביוזמת הוועדה נקבע כי מה-31 במרס 2016, שנה לאחר שהכללים יכנסו לתוקף, הוועדה תחויב לאפשר לכל צרכן להופיע בפניה", נמסר. עוד נמסר כי הכלל שינחה את הוועדה יהיה: "לא מנתקים אנשים שחיים בעוני" ו: "צמצום הפגיעה בצרכן במידת האפשר".

 

 (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
(צילום: צביקה טישלר)

 

 

הבעיה העקרונית לא נפתרה: יש מי שלא יכול לשלם על מים

עוד נקבע בכללים כי מנהל רשות המים ידווח לוועדת הכלכלה, אחת לשנה ועד סוף חודש אפריל, על מספר הבקשות שהוגשו לוועדה המייעצת, מספר הבקשות שקיבל או דחה ועל פעולות ניתוק אספקת מים ושירותי ביוב שבוצעו ומשך תקופת הניתוק. דיווח ראשון על הניתוקים יועבר לוועדה ב-1 ביוני 2016.

 

יחד עם זאת הכללים לא פתרו את הבעיה העקרונית והיא שבמדינת ישראל חיים אנשים שלא יכולים לשלם על מים. או שהתעריפים גבוהים מדי, או שלמרבה הביזיון יש פה אנשים עובדים שמרוויחים מעט מדי או נכים שמקבלים קצבאות זעומות.

 

בין יוזמי הכללים הללו של רשות המים: האגודה לזכויות האזרח והח"כים איציק שמולי ואיתן כבל. ח"כ שמולי דרש בדיון היום, שגם רשויות בהן אין תאגידים (כדוגמת מועצות מקומיות) לא ינתקו ממים על דעת עצמן. אחרי הדיון אמר: "עדיין לא תמו העוולות של תאגידי המים ובכוונתי להמשיך ולהילחם נגדן גם בכנסת הבאה".

 

חשבונה של סמדר עוקל בגלל חוב על מים

אחת מהתושבים שהכללים החדשים מתייחסים אליה זו סמדר כרוב, תושבת ירושלים, גרושה ואם לשניים. סמדר היא דוברת פורום "המים שלי" בירושלים.


סמדר כרוב. "זה פשע חברתי לנתק ממים" ()
סמדר כרוב. "זה פשע חברתי לנתק ממים"
 

 

"צריך לבדוק מי נמצא מאחורי שובר התשלום", אמרה ל-ynet. "לפעמים זה אדם נכה, מוגבל, קשיש. לפעמים הניתוק גורם לכך שילדים מתחת לגיל 18 ולא יכולים לשטוף ידיים לפני האוכל או ללכת לשירותים כי אין מים באסלה ויכולים לחלות בדיזנטריה. כן, זה קורה ב-2015. זה פשע חברתי לנתק ממים".

 

ייש לזכור כי ניתוק ממים זו סנקציה חמורה אך יש סנקציות נוספות שניתן להפעיל נגד חייבים. את סמדר לא ניתקו ממים אלא עיקלו לה חשבון בנק. "יש לי חוב של 4,000 שקל עבור חצי שנה. זה כולל 720 שקל רק על מכתבי אכיפה ועוד 1,200 שקל ריביות. החליטו שהסדר החוב שלי יהיה 225 שקל בחודש אבל אני לא יכולה לעמוד בזה. לא מוכנים לרדת מתחת לזה. אם היו מבקשים 150 שקל בחודש, הייתי יכולה לעמוד בזה.

 

"בימים ראשון ושני עבדתי במשק בית והרווחתי 400 שקל. 100 שקל נתתי לילדים ו-300 הלכתי לשלם לגיחון (תאגיד המים של ירושלים), כי אם לא הייתי משלמת, לא הייתי יכולה לשחרר את המזונות של הילדים. יש אנשים עם חובות של 40 אלף שקל.

 

"חבל שאין ועדה שתדרוש גם גמישות בהסדרי חוב. שיזכרו שהם עובדים מול אנשים שמרוויחים שכר ולא כולנו מקבלים את אותו שכר.מאיפה יהיה לי כסף בחודש הבא? זו פשיעה חברתית מול האזרח הקטן".

 

חוב של 40 אלף שקל, למקבל קצבת נכות של 1,500 שקל בחודש

שחר גדעון מירושלים, חי על קצבת נכות ומנותק כבר חודש ממים. בלית ברירה (הוא חי לבד עם 2 כלבים ו-4 חתולים ומאכיל גם 6 חתולי חצר), הוא התחבר פיראטית, נתפס ואף סירב לפתוח את הדלת לפקחים שביקשו לטענתו לעקל מביתו חפצים. כעת הוא מקבל עזרה מהסיוע המשפטי של משרד המשפטים.

 

"יש לי חוב אסטרונומי של 40 אלף שקל", סיפר ל-ynet. "אני פגוע נפש ונכה עקב תאונת דרכים יש לי 75% נכות מביטוח לאומי. אני מקבל קצבה כ-1,500 שקל בחודש. החלטתי שנפשי קודמת לנפשה של קופת המדיה ותענוגותיה. אני חי מהכסף הזה, לא שומר אותו".

 

התחבר פיראטית: החוק מאלץ אותי להיות קורבן

לטענתו, חשבון המים שלו היה מנופח במילא: 150 שקל לחודש. לאדם שחי לבד. "הייתי חייב להתחבר פיראטית", הוא מודה. "איפה אלך לשתות, איפה אקח תרופות, איפה אתקלח, איך אשקה את הכלבים והחתולים?

 

"עלו עלי, באו פירקו את החלקים שקניתי ב-70-60 שקל ועבודת האינסטלטור שרכשתי ב-150 שקל. התחברתי שוב. אני לא רוצה להסתבך עם החוק, אבל אם החוק מאלץ אותי להיות קורבן אני לא מוכן"

 

תאגידים שלא מנתקים ממים: יש ירידה באחוזי הגבייה

בעיה נוספת שהכללים לא פתרו היא שחובות צריך לשלם ושמישהו צריך לשלם על המים שנצרכו. יש חשש שהאזרחים שמשלמים על מים, יזכו בתגובה להעלאת התעריפים. אם המדינה לא תסייע לחייבים, בתעריפים מוזלים, בקצבאות מוגדלות, בהנחות, מתקציב הרווחה - התוצאה עלולה להיות העלאת תעריפים.

 

שעיה קרפ מנכ"ל תאגיד המים מעיינות הדרום, הוא אחד מהמנכ"לים שהחליטו על דעת עצמם שלא לנתק חייבים ממים. תאגידים נוספים שלא מתנקים ממים עוד טרם ניסוח הכללים: מי אביבים, פלגי השרון, מי בני ברק, מי בת ים, מי גבעתיים, יובלים בשומרון, מי מודיעין, יובלים אשדוד ומי חדרה.

 

"החלטתי שלא צריך לחיות על זמן שאול. באופן מעשי, קרוב לשנה שאנחנו לא מנתקים מים לצרכנים פרטיים", אמר קרפ ל-ynet. "יש אמצעי אכיפה אחרים. לצערי, עקב כך, יש ירידה באחוזי הגבייה. צריך לתת מענה לכל החובות שנצברים, אחרת כל התושבים יצטרכו לממן את הנושא. מצד אחד באים ואומרים תפסיקו לנתק. מצד שני: לא נותנים מענה לחובות שנצברים. אסור לפגוע בכבוד האדם ולנתקו ממים או לעקל מביתו חפצים מול ילדיו, אבל אסורגם שיהיה פתרון פופוליסטי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים