פוטרתם? כך תנהלו את כספי הפיצויים שלכם
איבדתם את עבודתכם? אל תמהרו לפדות את כספי הפיצויים שלכם, זה עלול לגרום נזק בלתי הפיך לפנסיה. איך עושים זאת נכון? מדריך
הפיטורים במפעלי הדרום מהווים הזדמנות לדון בנושא חשוב לכל המפוטרים באשר הם - הפיצויים שלנו. אם איבדת את עבודתך, כדאי לבדוק את זכויותיך מבחינת פיצויים.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
פיצויים מהווים למעלה מ-40% מההפרשות הסוציאליות שלנו לפנסיה לגיל פרישה. פדיון הפיצויים בעת פיטורים, ללא תכנון ומחשבה, עלול לגרום לנזק בלתי הפיך הן בעת הפדיון (תשלום מס גבוה) והן לפנסיה שלנו או להטבות המס להן אנו זכאים בעת פרישה.
לכן, מומלץ לקחת נשימה עמוקה לפני הפדיון ולהתייעץ עם אנשי מקצוע, ורק אח"כ לבצע, בשיקול דעת, את שהנסיבות לפעמים מכריחות אותנו. להלן מספר טיפים ומידע כללי שיעזרו למפוטרים לקבל החלטות לגבי הפיצויים:
פטור נוסף: בעת עזיבת העבודה זכאי המפוטר לקבל פטור ממס על הפיצויים עד לתקרה של 12,340 שקל, או לפי גובה שכרו האחרון, לפי הנמוך - כפול מספר שנות עבודתו. אם השכר נמוך מהתקרה, אפשר לגשת לפקיד השומה ולבקש הגדלת הפטור ב-50% (ולא יותר מהתקרה המזכה).
לדוגמה, עובד שמשכורתו עמדה על 7,000 שקל פוטר לאחר 15 שנים וקיבל פיצויים מוגדלים בסך כולל של 200,000 שקל. לכאורה יהיה העובד זכאי לפטור של 105,000 שקלים (7,000 כפול 15 שנות עבודה), ועל 95,000 ישלם מס. אולם אם ייגש לפקיד שומה יקבל פטור נוסף של 50% - יעמדו הפיצויים הפטורים שלו על סך של 157,500 שקל בלבד, והעובד יצטרך למצוא "מקלט מס" או תשלום מס רק ל-42,500 שקלים.
בני 60+: יש לכם פיצויים בקופות גמל הוניות? יש לכם פיצויים בביטוחי מנהלים הוניים? תקנות הניוד מאפשרות לכם לנייד רק את הפיצויים ההוניים לקופות ביטוח משלמות לקצבה. יש לבצע את הניוד לפני עזיבת העבודה. ברגע שהפיצויים נמצאים בקופות גמל לקצבה, ניתן למצוא להם פתרונות מיסוי שונים ומקלים (ראו בהמשך).
תשלומים נוספים: בעת הפיטורין, עושה המעביד מעין "גמר חשבון" עם העובד, ומשלם לו תשלומים נוספים מעבר לפיצויים - כגון חודשי הסתגלות, פדיון ימי מחלה ועוד. חלק מהכספים הללו ניתן לייחס לפיצויי פיטורין ולא כשכר. ייחוס הכספים הללו לפיצויים מעניק להם אפשרויות מיסוי טובות הרבה יותר מאשר כשכר העומד למס מיידי, ולכן יש לשים לב ולבקש מהמעביד שירשום סכומים אלה בטופס 161 ולא ישלם אותם כמשכורת.
פריסת הפיצויים: ניתן לפרוס את הפיצויים החייבים במס כהכנסה עתידית בחלקים שווים. החוק מתיר למפוטר לפרוס את הפיצויים החייבים לפי "כל 4 שנות עבודה = שנת פריסה אחת" (עיגול כלפי מעלה). המקסימום עומד על 6 שנות פריסה (ניתן לפרוס קדימה וניתן לפרוס אחורה), כך שמי שצופה שבשנים הבאות תהיה לו הכנסה נמוכה כדאי לו לפרוס את הפיצויים קדימה ולכן ישלם עליהם מס מופחת.
רצף קצבה: החוק מאפשר לנו לשמור את הפיצויים החייבים במס (וגם את הפטורים) לקצבה לגיל פרישה. התנאי הוא - שיהיו בקופת גמל לקצבה לפני עזיבת העבודה (ראה טיפ מספר 2).הפיצויים נשמרים לגיל פרישה ואז העמית יכול לקבל מהם קצבה או פנסיה חודשית. החוק גם מאפשר לבצע חרטה מרצף קצבה על הפיצויים ואזי הם יועמדו למיסוי בעת החרטה (ראה טיפ 10).
רצף פיצויים/זכויות: באם אינכם זקוקים לפיצויים, וחלקם הוניים או שהתקבלו במזומן (למשל חודשי הסתגלות), ואינכם רוצים לשלם עליהם מס כעת, החוק מאפשר לשמור את כולם להתחשבנות בעת עזיבת העבודה מהמעסיק הבא. התנאי הוא למצוא מעסיק חדש תוך שנה מיום העזיבה הנוכחי (החוק מגדיר שהמעסיק הבא ישלם עבורך לקופת פיצויים, אבל כיום החוק ממילא מכריח את המעסיקים להפריש לפנסיית חובה, כך שזה מובן מאליו).
בכל מקרה, אם יתברר כי אתם זקוקים לפיצויים (ולאחר שמצאת מעסיק חדש) יש לכם את האפשרות להתחרט ולחזור בך מרצף הפיצויים תוך שנתיים מיום הפיטורין של המעסיק הראשון. רצף הפיצויים המבוצע בקופת גמל שאינה משלמת קצבה או משלמת קצבה, תוכל להשאיר בידי העובד בעתיד את הגמישות שבין משיכת הכספים לייעוד חלקים ממנו לקצבה - הכול בכפוף לבדיקות כדאיות מס ומימון. גם כאן עיקרון ההפחתה בשיעורי המס רק יועיל למי שביקש לדחות את עיתוי תשלום המס (ראה טיפ 10).
פגיעה בפטור הקצבה המזכה בעת פרישה: כל תושב זכאי לפטור על הקצבה המשולמת לו בגיל פרישה. נכון להיום הקצבה הפטורה ממס עומדת על סך של 3,680 שקל, ותגיע בשנת 2025 לכדי 5,668 שקל. משיכת פיצויים פטורים ממס בעת עזיבת עבודה פוגעת בפטור הזה עד כדי 750 שקל על כל משיכת 100,000 שקל של פיצויים פטורים (מקסימום הפגיעה האפשרית - 2,962 שקל בקצבה הפטורה). למי שחושב שיקבל בגיל פרישה קצבה בשיעור של מעל 10,000 שקל, כדאי לשקול מימונית עם בעל מקצוע את כדאיות פדיון הפיצויים הפטורים, או למצוא חלופה לכך.
חלופות לפדיון הפיצויים: החוק מאפשר לנו מספר חלופות לפדיון הכספים הפנסיוניים העומדים לרשותנו במקום הפיצויים וללא מס, או במס מזערי: פדיון תגמולים הוניים או תגמולים שהופרשו לפני שנת 2000 למי שזכאי לכך (יש להתייעץ עם יועץ פנסיוני על הזכאות והשלכותיה).
החוק מגדיר 4 "מצבי מסכנות" בהם ניתן לבצע פדיון תגמולים ללא מס או במס מזערי. אחד מהם, הרלוונטי למפוטר, הוא "אם אין לשני בני הזוג הכנסה חודשית העולה על שכר המינימום" (במידה שלבני הזוג יש ילדים מתחת לגיל 18 ניתן להגיע להכנסה חודשית של פעמיים שכר המינימום). במצב זה תשלם הקופה לעמית מהתגמולים העומדים לזכותו, סכום שהוא ההפרש שבין סכום ההכנסה המזערית לבין סכום הכנסות בני הזוג כאמור בהצהרה.
משכת בכל זאת את כספי הפיצויים? קח בחשבון שהפנסיה שלכם תקטן. לדוגמה, מבוטח בגיל 40 המושך פיצויים בגובה של 100,000 שקל יקטין את הפנסיה שלו כדי 1,450 שקלים (תלוי בפוליסה או בקרן הפנסיה שלו) בגיל פרישה. יש לקחת זאת בחשבון הכדאיות.
החלטתם להשאיר את הפיצויים או חלקם בפוליסה? התייעו עם מומחה פנסיוני על ההשלכות האפשרויות ועל נקודות המוצא הנובעות מהתהליך כדי שלא תעמוד בפני "שוקת שבורה" ומיסוי גבוה, אם תתחרטו.
כותב המאמר הינו יועץ פנסיוני מקבוצת יונט, ומנכ"ל "שקד פתרונות פיננסיים". מאמר זה לא מהווה תחליף לייעוץ או המלצה, אלא ניסיון לתת זרקור על הנקודות העיקריות העומדות בפני המפוטר.