ארה"ב: לראשונה, חרדיות יזמו "צעדה לשחרור האשה"
מאות עגונות חרדיות דורשות סיוע רבני, במדינה שבה לבתי הדין אין כוח חוקי. בצעד ראשון מסוגו הן התאגדו ויצאו לצעדת מחאה: "מדובר במשבר גלובלי דתי, שזקוק לתשומת לב ולתיקון. הרבנים חייבים להתאחד ולמצוא פתרון אכיפה אחיד בתוך ההלכה. כל אחת - היא אחת יותר מדי"
ח' רצתה דבר אחד: לעזוב את העולם כאישה חופשייה. אך גם המחלה הממארת שנגסה בה במהירות, לא ריככה את בעלה הסרבן, והיא נפטרה בראשית חודש מרץ כאישה נשואה. סיפורה הטרגי חושף את המציאות שבה חיות נשים רבות בקהילה החרדית בארצות הברית, שם המדינה כלל איננה מכירה בצורך בגט הדתי, ובתי הדין הרבניים של הקהילות המקומיות, אינם מצליחים להתמודד מול התופעה המתרחבת של בעלים מעגנים וסרבנים, ללא כל כלים חוקיים לטפל בתופעה.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
קבוצת נשים חרדיות מתוך קהילת חב"ד המקומית שאליה השתייכה המנוחה, החליטו לעשות מעשה. לפני כשלושה חודשים הוקם דף פייסבוק בשם "שחררו את אחותי", לטובת קידום המוּדעות למצבן הייחודי של נשים עגונות בארצות הברית - ומציאת פתרונות למצוקתן. כ-2,400 נשים חברות בקבוצה הסגורה, אך הן עושות עבודה ויראלית מרשימה, ומפיצות את המסר כלפי חוץ.
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- אני יהודי חילוני, ואני לא מתנצל על זה/ אמיר גוטפרוינד
- סא"ל דרש מחייל דתי להתגלח, על אף פטור זקן מהרב הצבאי
- דקה אחרי דקה: כשאבא ואמא נרצחו
אתמול (יום א') בצהריים (שעון ניו-יורק), הן יצאו לצעדת מחאה פומבית ראשונה מסוגה, בלב שכונת קראון הייטס החב"דית, אך כפסע מבניין 770 - מרכז חסידות חב"ד, נגד על מה שהן מגדירות, כ"התעלמות הרבנים והקהילה ממצבן הקשה". מאות נשים חרדיות עטויות שביסים ופאות, ולצדן גברים חובשי כיפה - נשאו שלטים שעליהם נכתב: "רבנים אמיתיים מכבדים נשים", "שחררו את אחותי" - ו"זה לא ריב, אלו זכויות נשים".
"שחרור את אחותי"
"טאטי, תן למאמי ללכת", הכרזה קורעת הלב נישאת בידיו של בחור חרדי, המתחנן בפני אביו לשחרר את אמו. היא מופיעה באחד מאין-ספור הסטטוסים המרגשים העולים בדף הפייסבוק "שחררו את אחותי".
זהו הצוהר החברתי למציאות הבלתי נתפסת שבה חיות נשים רבות בקהילה החרדית בארצות הברית.
דבורה קסלר-רוטפרב, ממנהלות הדף ומארגנות המצעד, אומרת בשיחה ל-ynet כי הגיע הזמן שרבנים יבואו גם עם פתרונות. היא ציינה כי "הסכם קדם-נישואין" שאמור להוות עוגן משפטי במקרה שבו האישה לא תהיה מעוניינת בהמשך הנישואים, הוגדר על ידי רבני הקהילה כ"לא כשר הלכתית". לדבריה, "ישנם רבנים שהביעו תמיכה בהסכם שהצענו, אבל סירבו לפרסם את תמיכתם בפומבי. יש פחד".
המצעד שתכננו קסלר-רוטפרב וחברותיה, כלל עצרת תפילה ומחאה. המשתתפים אמרו פרקי תהילים לשחרורן של עגונות הקהילה, ונאמו בה עורכת הדין המטפלת בעגונות בארצות הברית, איטה ורדיגר-רוט יוזמת העצרת, ובן לאם עגונה מזה 12 שנה, שקרא לאביו לשחרר את אמו.
"הרבנים חייבים למנוע את הסבל שלנו"
טלי רויטמן, חברת הקבוצה, נמצאת כבר ארבע שנים תמימות במרוץ אחר הגט, והיא קוראת לחברותיה להצטרף למצעד תוך שהיא קובלת על ההליך הכואב והמטלטל שעובר עליה ועל חברותיה, בדרך אל החופש.
בדף הפייסבוק שלה כתבה רויטמן את המילים הבאות: "בואו נעשה את זה ברור לרבנים: לא משנה פוליטיקה דתית, מדובר במשבר עולמי גלובלי דתי, שזקוק לתשומת לב ולתיקון. הרבנים חייבים להתאחד ולמצוא פתרון אכיפה אחיד בתוך ההלכה, שימנע את הסבל והעינויים האלה.
"בקהילת קראון הייטס יש אישה המעוגנת כבר שלושים שנה. אחרת, אם לשישה, ביקשה גט עד נשימתה האחרונה. יש נשים רבות בתוך הבלגן המערכתי הזה, וכל אחת - היא אחת יותר מדי".
האישה שהפכה לסמל המאבק
אחותה של ח' פרסמה טור כואב על התעלמות הקהילה. בטור שהתפרסם באתר
חב"די מקומי מתחה האחות ביקורת על ההתנהלותה המקוממת, כדבריה, של קהילת חב"ד, שספגה שני מקרי מוות של הורים בפרק זמן זהה - אך טיפלה בכל אחד מהם באופן אחר ומפלה.
"משפחה אחת נעטפה בתמיכה קהילתית שלא תאומן", כתבה, "ואילו האחרת נזנחה ללא סיוע פיננסי, או חשוב מכך, סיוע רגשי. אני יודעת שישנן דעות שונות... אך הסתכלו על התוצאות: שישה ילדים נפלאים שנודו מהקהילה... בזמן שליבם נקרע לגזרים... מי עוזר להם בקניות? מי מסייע להם בניקיון, בישול, שיעורי בית, הכנות לפסח, קניות מזון, ביגוד, אוזן קשבת ואוהבת?" תוהה האחות המתייסרת.
קסלר-רוטפרב מספרת כי התגובה לא איחרה לבוא, וכללה התקפות אישיות על האחות מצד הקהילה המקומית, שהובילו, לדבריה, לעזיבתה את מקום עבודתה. "המקרה של ח' פשוט הכעיס אותי, ואחרי שביררתי את הפרטים לגבי הסיפור שלה, ואימתתי את העובדה שמעולם לא הוצע לה גט - הקמתי את דף הפייסבוק 'שחררו את אחותי' (Unchain My Sister)".
הפתרון, לפי הרב: להחרים את הסרבנים בכל הקהילות
קסלר-רוטפרב מציינת כי היא נמצאת בקשר מתמיד עם ארגוני נשים המטפלים בנושא, "כמו למשל 'אורה' (ארגון המסייע לעגונות ומסורבות גט בארצות הברית). אך בינתיים הרבנים דוחים פתרונות, ולא מציעים אחרים תחתיהם".
במכתב ששלחו חברות הקבוצה אל הרב שמעון ג'ייקובסון, היחיד בחב"ד שהסכים להתייחס בפומבי לסוגיה שהעלו נשות הקבוצה מולו, הן כתבו בין היתר: "נדמה כי השטיח אינו גדול דיו על מנת להסתיר את העגונות וסבלן... מי שמוחזקות כבנות ערובה בידי בעליהן סרבני הגט שמנצלים את כוחם להתעלל בנשותיהם". הן ביקשו לברר את דעתו של הרב בעניין הסכמי קדם-נישואין, וחתמו את מכתבן במילים "איננו רוצות עוד את הבושה וחילול ה' הגדול הזה בקהילתנו".
הרב, מצדו, טוען כי הוא אינו בקי מספיק בנושא הסכמי קדם-נישואין על מנת להכריע הלכתית, אך מוצא פתרון אחר, שלדבריו טמון בכוחם של הקהילות היהודיות, שלדבריו נדרשות להוקיע מקרבם את המעגנים והסרבנים, ולא לתת להם תמיכה או מקום.
"צריך ליצור מנגנון כלשהו של חילופי מידע בין הקהילות היהודיות בנוגע לבעלים הסרבנים", אמר. "וכאשר מגיע חבר חדש לבית הדין המקומי, באחריותו של בית הדין לברר האם הוא הופיע בפני בית דין אחר בעבר, ולמה הוא מסרב לתת גט". את הבעל המעגן כינה הרב ג'ייקובסון "נבל ברשות התורה".
"להיות בשקט ורק להגיד 'אנחנו לא יכולים לעשות כלום', זה מגוחך", פוסק הרב – ומוסיף: "רבנים חייבים לדבר בקול רם... זהו כבר חילול ה' גדול. אני אישית מכיר נשים שסיטואציה כזו גרמה להם לעזוב את דרך היהדות... בגלל שהן התייאשו מהגישה.
"אנחנו חייבים להגן על אנשים... לא ייתכן שהתורה, תורת חסד, תאפשר למישהו לפגוע בזולת. מלבד הנבלה שבזה, זה פשוט בלתי מתקבל על הדעת. לכל אחד שהוא סמכות תורנית או מנהיגותית, אני אומר: אנו חייבים לאחוז בתורה על ידי כך שאנו מראים שזה לא מתקבל על הדעת. תמצאו דרכים, יש לא מעט דרכים בתוך ההלכה שיכולים לנהל את המצב הזה כראוי... ואם נתגייס לכך כולנו, ולא ניתן לנושא להידחק הצידה - נוכל להציל עגונות".