שתף קטע נבחר

 

"האלבום הרגיש": אהרן רזאל רוצה להיות בוב דילן

אחד מאבות הרוק היהודי מדלג על משבר גיל ה-40 וחוגג עשרים שנות יצירה - עם דיסק חדש, העשירי שלו. בראיון ל-ynet הוא מספר על היחסים עם האח יונתן, ההתמסרות ללימוד התורה, "הרבי המוסיקלי" שלו, השיר שגורם לו לבכות - וגם הסגנון: "תהיה נאמן לעצמך - והקהל כבר יבוא איתך". צפו בבכורה

 

בקיץ האחרון ציין אהרן רזאל יום הולדת 40, וגם שני עשורים של יצירה מוזיקלית וכתיבה של אלבום עשירי - אבל גם ניסיון עשיר בתחום לא מכין אותך להופעות שבהן אתה מציע לקהל לבחור את השיר האהוב עליהם, ואז מישהו זועק לך " קָטֹנְתִּי" – שהוא בכלל הלהיט המרגש של אחיך.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

"אנשים מתבלבלים כל הזמן ביני לבין יונתן", מתגלגל אהרן מצחוק, "גם בהופעות שלו יש כאלה שמבקשים ממנו לבצע את 'קבעתי' שאני חיברתי. האמת היא שאנחנו צוחקים על זה. 'את אחי אנוכי מבקש' (עוד להיט של אהרן – י"ט). אנחנו רואים את זה בחיוך ויש בינינו הערכה הדדית".

 

עוד בערוץ היהדות :

והוא שעמד: על הדיל בין איציק גרודקה לאלוהים

עשר המכות: הגדה, או אגדה?

כל מה שרציתם לדעת על פסח

 

יונתן מבוגר ממנו רק בשנה אחת, אבל בשביל אהרן הוא האח הגדול. "תמיד הרגשתי שאני לומד ממנו. בגיל חמש הוא התחיל ללמוד פסנתר ואני התחלתי שנה אחריו. בבית הספר ליד האקדמיה למוזיקה בירושלים, הוא למד ואני הגעתי שנתיים אחריו. אפילו למדור תרבות בצבא הגעתי בעקבותיו".

 

"רק אחרי הצבא חל מהפך: אני נסעתי לצפת, ומרוב השראה ואורות התחלתי לכתוב ולהוציא אלבומים שמונה שנים לפני יונתן. לכן רבים חושבים שאני המבוגר מבין שנינו".

 

סיפור החיים של אהרן רזאל מרתק – החל בתהליך התשובה שהוא ומשפחתו עברו, אחרי שסיים את שירותו הצבאי ועד המעבר מהמתמחות במוזיקה הקלאסית לרוק-יהודי – ז'אנר שרזאל מזוהה אצל רבים כאחד מהאבות המייסדים שלו.

 

הכבש השישה-עשר עם פסוקים

"אנשים שאומרים שאני התחלתי את הטרנד, אבל אני לא היחיד", הוא מצטנע. "אני זוכר שבאתי עם השירים הראשונים שלי

למפיק ניצן זעירא. אמרתי לו: 'זה לא חסידי, זה קצת הכבש השישה-עשר עם פסוקים'. מאז עברו הרבה שנים, יונתן הוציא דיסק, אביתר ומאיר בנאי חזרו בתשובה, שולי רנד הוציא את 'נקודה טובה'. כל כך הרבה נעשה שקשה להגדיר התופעה, אבל אני שמח שכיום רבים פתוחים למוזיקה הזו".

 

רזאל קבע את מושבו בשנים האחרונות בבית המדרש, למעט הפסקות לכתיבת מוזיקה, הקלטות והופעות, אך היצירה שלו הושפעה הן ממוסיקאים דתיים, כרבי שלמה קרליבך ויוסף קרדונר ("שיר למעלות"), והן מאמנים כמו יהודה עמיחי. את המלחין אנדרה היידו הוא מכנה "הרבי המוסיקלי שלי".

 

"כיום אני לא מכניס איתי לבית המדרש יוצרים כמו עמיחי", מודה רזאל, "אבל הם נמצאים אצלי בלב". לדבריו, עוד בתקופת התיכון והצבא היה משנן את שיריו בעל-פה. "למדתי עם הבת שלו אז הכרתי אותו אישית. אפילו הלחנתי שירים שלו והשמעתי לו".

 

לאלבום העשירי והחדש של אהרון רזאל עדיין אין שם רשמי. "אני קורא לו 'האלבום הרגיש'", הוא מתלבט בקול, "זו סגירת מעגל. גם אם אני רוצה להתעלם, זה אלבום עשירי ועוד בגיל 40 - דבר שאי אפשר להתעלם ממנו. מבחינתי זו צלילה פנימה, לתוך הנפש שלי, לקח לי זמן להבשיל כאדם ולהיות מוכן לשיר אותם".

 

געגועיי לצפת

בתחילת הדרך הרבה רזאל ליצור שירים שמחים ומלהיבים, המכונים בעגה המקצועית "אַפֶּרִים" (מלשון UP) - "הגיע זמן הגאולה", "צא מן התיבה", "שיר הקרמבו", "שיר ציון" ועוד. בשני האלבומים האחרונים חשף צד נוסף ושקט יותר שלו, למשל בדואט "עולה בשביל" עם שולי רנד. לא רק הקהל התלהב - גם עורכי המוסיקה בתחנות הרדיו הכלליות.

 

רזאל מבהיר שאינו מתנכר לשירים השמחים, אלא שבאלבום החדש הוא נכנס למקום של חיפוש וגעגוע, וזו התוצאה. "אני מסוגל לבכות כשאני שר ביני לבין עצמי את 'ימי צפת' על הפסנתר", הוא מגלה, וממלמל מתוכו - "עכשיו אני מנגן על הגיטרה שניגן לנו אבי בילדותי, לפני שינה, כדי שאירדם במנגינה".

 

"אני משוכנע שכאשר מרדימים ילדים מתוך שירה, כשהם יתעוררו, הם תמיד יסתכלו על העולם ויזהו איזה מנגינה שמבצבצת בין העצים או בין קרני השמש והצל", הוא מתפייט.

 

אהרן רזאל לא מפסיק להודות לקב"ה, לאשתו אפרת ולמפיק אבי טל ("הוא מוכשר וצנוע והעבודה איתו מפרה אותי"), ויחד איתם הוא מנסה ללכת בדרכו של בוב דילן. "הוא מאוד החדיר בי את העניין של לא לנסות תמיד לרצות את הקהל. אתה צריך להיות נאמן לעצמך, גם אם זה לא מה שמצפים ממך – והקהל כבר יבוא איתך. אני לא משווה את עצמי אליו, אבל לקחתי ממנו את הכוח להמשיך להתקדם ביצירה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבשלום לוי
אהרן רזאל
צילום: אבשלום לוי
ימי צפת. מתוך הקליפ החדש
מומלצים