מסתמן: אלפי דירות במקום 1,000 שיכונים
1,000 שיכונים ישנים של עמידר ייהרסו, ובמקומם ייבנו 16 אלף דירות לזוגות צעירים במסגרת דיור בר-השגה. זו תוכנית הדיור הראשונה שכפי הנראה תוגש לממשלה החדשה. סוף לסלאמס?
הושלמה תוכנית הדיור הראשונה להוזלת הדירות שתוגש לממשלה החדשה: בניית 16 אלף דירות במקום 1,000 שיכונים מוזנחים של עמידר במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית. חלק מהדירות החדשות יוצעו לזוגות צעירים במחירים הנמוכים 20%-ב ממחירי השוק. התוכנית, שזוכה לתמיכת הממשלה, מבוססת על עבודת מחקר של חברת הייעוץ הבינלאומית BCG (בוסטון קונסולטינג גרופ). הנתונים של חברת הייעוץ חושפים פרטים על בזבזנות של שטחים ועל יעילות אפסית בתפקודה עד היום של עמידר.
כתבות נוספות בנושא בערוץ הנדל"ן :
בימים אלה הוחלפה השדרה הניהולית של עמידר בבכירים מהמגזר העסקי, ובראשם המנכ"ל החדש ראובן קפלן, לשעבר המשנה למנכ"ל קבוצת כלל. נוסף לקפלן צורפו לדירקטוריון החברה בכירים כמו מנכ"ל סולל בונה לשעבר שמעון הייבלום, המשנה למנכ"ל סנדיסק הדר בן-משה, מנכ"לית עיר עולם של עיריית תל-אביב הילה אור ומנכ"לית נטוויז'ן לשעבר רות אלון.
כפי שנודע ל"ידיעות אחרונות," חברת הייעוץ ממליצה לעמידר לעבור ממודל של קורת גג לפתרון קהילתי של התחדשות עירונית בדומה למה נעשה בצרפת ובקנדה. "את הדירות החדשות לא נמסור לנזקקים הממתינים לדיור ציבורי כדי לא ליצור סלאמס או משכנות עוני," אומר יו"ר עמידר עו"ד יצחק לקס. "נוציא את הדירות למכירה בשוק החופשי כדי ליצור אינטגרציה. ניצור פרויקטים מעורבים בין אוכלוסיות, כמו בלונדון ובמקומות אחרים בעולם. בניגוד ליזם פרטי שרוצה להרוויח, המטרה שלנו היא להציע דיור בר-השגה לאוכלוסייה הרחבה, מסטודנטים ועד משפחות נזקקות וקשישים. כבר היום מתנהלים מגעים עם כמה ערים במטרה להקים בהן מעונות סטודנטים."
במסגרת זו הוסכם בממשלה כי עמידר תשמש זרוע ביצועית להקמת פרויקטים של תמ"א 38 לחיזוק מבנים נגד רעידות אדמה במקומות המועדים לסיכון, שהיום יזמים בורחים מהם בגלל חוסר כדאיות כלכלית. ארבעת הפרויקטים הראשונים במסגרת תמ"א 38 יבוצעו בקריית-שמונה, בית-שאן וטבריה. במקביל עמידר תקדם פרויקטים בשיכונים שהיא מחזיקה ברעננה, חולון והוד-השרון ותנייד זכויות בנייה מעיר לעיר.
היכן יהיו הפרויקטים הראשונים של התחדשות עירונית?
בקריית-גת, ברחוב קוממיות, 150 דירות ייהרסו ובמקומן ייבנו 1,100 דירות בפרויקט שיעבור להליך מהיר בווד"ל. בלוד, ברחוב נימרוב, ייהרסו 100 דירות ובמקומן ייבנו ;1,000 בחולון, ברחוב וולפסון, בניין של 20 דירות יהפוך לבניין של 65 דירות; וברמלה ייבנו 3,000 דירות במקום שיכוני עמידר.
בנוסף אישרה הממשלה 80 מיליון שקל לשיפוץ דירות קיימות בתוכנית תלת-שנתית. אותרו גם בתים צמודי קרקע שיצאו למכירה. לדוגמה בית של 30 מ"ר של עמידר ברעננה על דונם נמכר בימים אלו 3-ב מיליון שקל, ובית של 60 מ"ר על דונם בהוד-השרון נמכר 2.8-ב מיליון שקל. המחקר של חברת הייעוץ חושף כי כיום יש לעמידר מאות דירות פנויות שאינן מאוכלסות: 26 בקריית-גת, 84 בבאר-שבע, 160 בדימונה, 60 בצפת, 40 בבית-שאן ועוד.
עוד מתברר כי בכמעט מחצית מהדירות של עמידר (42%) מתגורר אדם אחד בלבד, וברבע מהדירות מתגוררים 2 אנשים, בלי שום קשר לגודלה של הדירה. בעקבות ממצאים אלה תקים עמידר בתי דיור לגיל הזהב ותפנה לשם את הקשישים שמתגוררים בגפם והדירות יוצעו למשפחות בגדול הנכון. "אין הכוונה להקים בתי אבות בסגנון של פעם," אומר לקס, "אלא בתי דיור מוגן עם שוער בכניסה ועם שטחים ציבוריים ומתקנים שונים. המדינה תרוויח מיליונים מפינוי הדירות הללו שאין בהן תועלת ממשית."
בפורום הדיור הציבורי מתייחסים בספקנות לתוכנית של עמידר. "פרויקטים של התחדשות עירונית במתחמי החברות המשכנות הפכו לכלי של חוסר שקיפות עבור דיירים וממתינים לדיור ציבורי. לאחרונה ביטל משרד הבינוי תוכנית בשכונת גילה בירושלים בגלל ניסיון להעביר נתחים ליזם מקורב ללא מכרז. התחדשות עירונית היא חובה, והיא צריכה להיעשות בשיתוף דיירי הדיור הציבורי," טוענים בפורום.
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של ידיעות אחרונות