שתף קטע נבחר
 

כך השמועות על מגה קוברות את הרשת

הידיעות והשמועות על מצבה של הרשת מניעות את גלגל הספירה לאחור. אך למרות ניסיונות ההרגעה של הבעלים, האם מגה נקלעה כבר למצב שלא תוכל לצאת ממנו? יהודה מודעי מסביר על הנבואה שעוד תגשים את עצמה

בקהלת נאמר - "טוב שם משמן טוב". כלומר, השם והתדמית שלך חשובים יותר ממהותך האמיתית - זה עצוב אבל זו עובדה. מכאן אפשר לטעון כי לא משנה מה מצבה האמיתי של חברת מגה, גורלה הוכרע והיא נדונה להתפרק, לפשוט רגל או להימכר לבעלים אחרים במחירי הפסד.

 

קראו עוד על המשבר במגה :

רמי לוי במו"מ ראשוני לרכישת מגה

הבעיה של מגה: תדמית יקרה וזגזוגים

מגה סוגרת סניפים, חשש שמאות יפוטרו

 

בשבועות האחרונים נפוצו ידיעות ושמועות על מצבה הקשה של מגה (רשת הקמעונאות השנייה בגודלה אחרי שופרסל) וכי רמי לוי ואחרים מתעניינים בקנייתה, ועד העובדים כבר פרסם הודעה כי מבחינתו הקונה הבא יהיה מחוייב להסכמי העבודה הקיימים, ואילו מן הצד השני, הבעלים הקיימים טוענים כי הכל שמועות וכי מצבם טוב וסביר.

 

ובכן, נקודת הפתיחה היא רעה מלכתחילה. מגה, כחלק מחברת אלון הריבוע הכחול, היא חברה ציבורית וככזו היא חייבת לפרסם דוחות כספיים בפיקוח רואה חשבון חיצוני לכלל הציבור.

 

חברת אלון הפסידה ב-2014 כ-368 מיליון שקל ומגזר הסופרמרקט (מגה) הפסיד בשלושת החודשים האחרונים סך של 29 מיליון שקל, ספג ירידה של 6% במכירות ועוד.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
  

 

כשהספקים והבנקים נבהלים  

את הדוחות האלו רואים גם הספקים (חברות המזון הגדולות והקטנות, מתנובה וקוקה קולה ועד היצרנים הקטנים יותר שמוכרים תחת שם המותג של מגה את תוצרתם). ואותם ספקים גם שומעים את השמועות על פשיטת הרגל המתקרבת.

 

אפשר רק לדמיין מה עובר באותו הרגע בראשו של הספק, לצורך הדוגמה נקרא לו "טרי טרי". מנהל הכספים של "טרי טרי" מבקש לעצור את האספקה למגה (מנהלי כספים תמיד מפחדים מהפסדים צפוים). מנהל השיווק (שבעיקר רואה עמידה ביעדי מכירות) שומע את תחינותיהם של אנשי הרכש במגה, מבקש כי תינתן להם ארכה לתשלום. המנכ"ל של "טרי טרי", שגם כך נמצא בלחץ עקב ירידות המכירות (כמו כל שוק המזון) ברבעונים האחרונים - פוחד שאם באמת שעת האפס הגיעה הרי שהוא הולך להיתקע עם מכירות שלא ישלמו עליהן וכי כל התוצרת שמכר תחשב כהפסד. באותו רגע הוא מקשיב למנהל הכספים ומודיע כי מעתה המכירות למגה יהיו במזומן. מבחינתו הוא צריך לדאוג לחברתו, לבעליה ולעובדיה.

 

מכאן הכדור עלול להתגלגל מהר יותר. לא רק "טרי טרי" מעוניינים במזומן, אלא גם "מהר מהר", ו"חם חם" עוצרים משלוחים, עד אשר יקבלו מזומן. 

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)
 

ובכן, אשראי מספקים הם נשמתו של כל עסק, ברגע שעסק עובר מאשראי למזומן זהו משבר שלא סביר שייצא ממנו. לשם ההפשטה, נניח שאתם מפצלים כל חיוב אשראי ל-6 תשלומים, ועכשיו נכנסתם לצרה ושני צ'קים שלכם חזרו, חברת האשראי שמעה על כך ומבקשת את כל החיובים העתידיים שלכם, כאן ועכשיו. איך תצאו מזה?

 

הבנקים יושבים חזק על צווארם של פרנסי מגה. הם עוקבים בדאגה אחרי ההתפתחויות ומן הסתם מגבילים את אפשרויות מגה להרחיב את מסגרות האשראי – מנהלי הבנק "בדיוק כשאתה צריך נגמר לי" לא יכולים להרשות לעצמם עוד הפסדים אחרי פרשיית דנקנר. אם נחזור לדוגמא הקודמת שלי שאחרי שחזרו לכם שני צ'קים, מישהו ייתן לכם הלוואה נוספת?

 

הבעלים ישדרו עסקים כרגיל, הוועד יבהל

מה חושבים הבעלים? בניגוד לתמונה המשתקפת כי הרשת הולכת מדחי אל דחי עם או בלי קשר למציאות, בעלי הרשת ינסו עד כמה שניתן לשדר תמונה של עסקים כרגיל. מאחורי הקלעים סביר להניח כי מוחם עובד קשה על מנת לצאת מעניבת החנק. ייתכן שהם במגעים מתקדמים למכירת הרשת או מציאת פתרון אחר, אולם כלפי חוץ ידגישו כי הכל בסדר ומתנהל כרגיל. הרי צפויה מפולת במכירות אם הציבור יחשוב כי הוא מגיע למקום אשר נמצא בפשיטת רגל

 

כמו כן, עסק חי ובועט שווה הרבה יותר מעסק סגור למחצה ומדוכדך. העמדת הפנים כי הכל מושלם שווה מיליונים עבור בעלי החברה.

 

ועד העובדים מרגיש את עניבת החנק, וכבר מנסה לשדר כי כל קונה עתידי יצטרך להתחשב בעובדים ובחוזים המפנקים יחסית לשוק המזון שלהם (משכורת 13, תוספת שעות ערב וכו'). כלומר, הם כבר מנסים למסמר את ההתחייבויות כלפיהם. אגב, מכל המשחקים המתוארים מעלה - זהו המשחק הכי מסוכן: באם יבקשו תנאים גבוהים מדי, הם עלולים לגרום לכישלון של כל פתרון אפשרי, ואז יוותרו עם שום דבר.

 

ישנם עוד שחקנים רבים בעלי אינטרסים שונים ומשונים. רמי לוי מקבל פרסום חינם כאביר המציל פרנסה של עובדים, ויחפש כעיט אחרי פגרים קלים. ההסתדרות תחפש פרסום עבור עצמה ואבן שואבת להגדלת מצבת העובדים החוסים בצילה והמפרישים לה מעשר. הפוליטיקאים השונים יחפשו פרסום חיובי לעצמם ואפשרות להטחת עלבונות בממשלה וכו'.

 

בסופו של דבר הכלכלה האמיתית מנצחת, אם אתה לא מוכר ברווח ומבזבז יותר ממה שאתה מרוויח, סופך ליפול ולפשוט רגל, כל השאר זה רק משחק.

 

יהודה מודעי הוא שותף בחברת "אימפקט" לחשבות, ניהול כספים וייעוץ כלכלי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
סניף של מגה
צילום: ירון ברנר
מומלצים