הרשויות בלונדון זעמו, וחסידות בעלז התקפלה: מותר לנשים לנהוג
מכתב רענון נהלים שדלף לתקשורת הבריטית עורר סערה בממלכה, לאחר שהבהיר כי ילדים לאמהות שנוהגות יסולקו ממוסדות החינוך של חסידות בעלז. שרת החינוך התערבה, הנציבות הממלכתית לשוויון ולזכויות אדם קבעה כי מדובר בהוראה לא חוקית - ומוסדות בעלז נאלצו לחזור בהם, וקבעו לראשונה כי "לנשים יש זכות לבחור אם לנהוג"
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
לפני כשבועיים פורסם מכתב שיצא להורי התלמידים במוסדות החינוך של חסידות בעלז בלונדון, ובו הוראה מפורשת מהאדמו"ר: אישה שנוהגת - ילדיה יוצאו ממוסדות החינוך. על מכתב האזהרה היו חתומים נציגי "ההנהלות הרוחניות של מוסדות בעלזא בלונדון".
כל מה שקורה, חדש ומעניין - היכנסו לערוץ היהדות :
- אל תגידו יום יבוא. הביאו את הגאולה/ אודי דוידי
- צפו: הוא לא "מפגר". הוא אחי
- "העם הנבחר"? אלוהים שונא גזענים/ פרופ' רוחמה וייס
האיום הזה איננו חדש, ובפלגים רבים בעולם החרדי נאסר על נשים לנהוג, אלא שבבריטניה גילו סובלנות מעטה לעניין, שהפך עד מהרה לדיון ציבורי סוער. לקראת סוף השבוע התערבה בסוגיה הנציבות הבריטית לשיווין וזכויות אדם, וקבעה במכתב ששלחה לגורמים בחסידות, כי האיסור הינו "בלתי חוקי ומפלה".
החצר התקפלה: "מאמינים שלנשים יש זכות לבחור"
בהצהרה ששחרר לתקשורת אהרון קליין, מנכ"ל מוסדות הלימוד של בעלז "מחזיקי הדת" לבנים, ו"בית מלכה" לבנות - הוא הפיל את האחריות על אחת המנהלות, ששלחה - כך על פי ה"גרדיאן" - את המכתב על דעת עצמה, ללא אישור מצד מנהיגיה הרוחניים של החצר, ומבלי לקחת בחשבון את ההשלכות שיש למדיניות שהציגה בפני ההורים.
קליין הוסיף כי בית הספר מאמין שלנשים יש את החופש לבחור אם הן מעוניינות לנהוג או לא.
אלא שהצהרה זו יצאה רק לאחר שהנציבות לשוויון וזכויות אדם בבריטניה, נדרשה לסוגיה על ידי השרה לשיווין מגדרי, גלוריה דה פיירו. על פי ה-JTA, שלחה הנציבות מכתב לנציגות החסידית, שבו ציינה כי האיסור החדש שהוטל על אימהות התלמידים "איננו חוקי ולא עומדים בקנה אחד עם חוק השוויון 2010".
על פי "הגרדיאן", נשלח המכתב לאחר התייעצות עם העומדת בראש ועדת החינוך בארגון, הברונית אונורה אוניל, שקבעה כי "מעשיהם של האחראים על שני בתי הספר בסוגיה, הם בגדר אפליה ישירה בניגוד לחוק, הנובעת מהתייחסות למינו של האדם".
הברונית לא פסחה, גם על הסעיף המאפשר "חופש דת", אך קבעה כי "זכות זו חייבת להיות מאוזנת ביחס לזכויות של אחרים, ובכלל זה הזכות שלא להיות מופלים, וכן הזכות לחינוך". מוקדם יותר, בעיצומה של הסערה התקשורתית עם פרסום המכתב, נדרש לסוגיה גם שרת החינוך הבריטית, ניקי מורגן, שהצהירה כי האיסור על אמהות לנהוג "איננו מקובל לחלוטין בבריטניה המודרנית".
מכתב מהאדמו"ר לנשים: אסור לנהוג
לפני כשבועיים נשלח מכתב ממוסדות החצר, להורי התלמידים בשני מוסדות החינוך של החסידות - לבנים ולבנות - בשכונת סטמפורד-היל החרדית שבצפון לונדון, ובו רענון התקנות הנוגעות לאיסור על נשים לנהוג.
האיסור על נהיגת נשים רווח בקהילות חרדיות רבות בארץ ובעולם, ועל פי התקנונים הרשמיים
"לאחרונה התרבו מקרים של אמהות לתלמידים ותלמידות שהחלו לנהוג ברכב, דבר הנוגד את כללי הצניעות הנהוגים במחננו, וכללי ההתנהגות המתאימים להורים במוסדות חסידיים בכלל ומוסדות בעלזא בפרט", נכתב באיגרת, "וישנה התמרמרות גדולה בין הורי תלמידי מוסדותינו הק' על כך".
המכתב מציין כי ראשי המוסד נועצו באדמו"ר מבעלז, הרב יששכר דב רוקח, וזה קבע "לתקן תקנה שאישה הנוהגת ברכב, אין היא יכולה לשלוח את ילדיה להתחנך במוסדות בעלזא. ועל כן הננו להודיע כי החל מראש חודש אלול תשע"ה (שנת הלימודים הקרובה. ט"פ) לא יתאפשר לתלמיד/ה ללמוד במוסדותינו אם אמו/ה נוהגת ברכב".
למכתב נוספה הסתייגות כי "במקרים מיוחדים" הכוללים נסיבות רפואיות, למשל, תוכל האם להגיש בקשה לוועד מיוחד שהוקם לבחינת הנושא, ושם יוחלט האם לאשר את החריגה. פרסום המכתב חרג מהר מאוד מהחסידות אל כלי התקשורת - והאיסור סוקר בהרחבה רבה.
הרבנים מבחוץ גינו, הקהילה תמכה
אל גל הביקורות על המכתב ותוכנו, הצטרף רבה הראשי של בריטניה, אפרים מירוויס, שביטא בעמוד הפייסבוק שלו התנגדות ברורה לקישור שערכו אנשי החצר בין "ערכי היהדות", לאיסור על נהיגה לנשים. גם רב הקהילה הספרדית, יוסף דוויק, כינה את ההחלטה "מרגיזה", והוסיף כי היא "איננה עולה בקנה אחד עם העיקרון המקודש של כבוד האדם שנברא בצלם אלוקים".
הרבה הרפורמית, לורה ג'אנר קלאוזנר, הנחשבת מבכירי רבני התנועה בבריטניה – ציינה כי "זו לא היהדות. יש לקוות כי ההחלטה למנוע מנשים לנהוג, תשתנה. ההחלטה הזו נובעת מפחד מהעולם המשתנה".
עד להחלטה מסוף השבוע לסגת מההתראה בפומבי, מיהרה הקהילה החסידית המקומית לדחות את הביקורת. על פי ה-JTA טענו חברי הקהילה כי הן משרד החינוך והן הנציבות לא שמעו את עמדתם בטרם יצאה בהכרזות, וכי החצר מקבלת ייעוץ משפטי על מנת להגיב לאישומים.
המנכ"ל אהרון קליין עצמו ציין בהצהרה שמסר לפני מספר ימים לתקשורת הבריטית, על פי ה-ibtimes כי הקהילה חשה ב"מצוקה" לאור הביקורת התקשורתית והפומבית על המכתב. "אנחנו גאים בעמידה על מי שאנחנו, ולא מרגישים צורך לתרץ דברים הנוגעים לאמונות העמוקות שלנו. זה עומד במבחן הזמן, ואינו נתון לגחמות אופנתיות. אנו מקבלים כי על אף שאילו בתי ספר פרטיים יש לנו אחריות על הציבור הרחב, אך כבתי ספר פרטיים, יש לנו החופש לקבוע את הסטנדרטים הגבוהים שעל פיהם אנחנו מתבקשים לחנך את ילדינו".
קליין הוסיף כי "נהיגה הינה פעולה המתבצעת תחת לחץ רב, שבה הערכים שלנו עלולים בסכנה נוכח חשיפה לאנוכיות, נהיגה פרועה, שפה לא ראויה והתנהגות לא נאותה". אלא שבשישי האחרון, כאמור, נסוגה החסידות מההחלטה.
סייע בהכנת הכתבה: קובי נחשוני