הצרות של כחלון בדרך להוזלת הדיור
שר האוצר הצליח להדוף את התנגדות שר הפנים לתוכניתו להעביר את מינהל התכנון לידיו, במחיר של מינוי נציגים מהרשויות המקומיות בכל ועדות התכנון. אך זמן קצר לאחר מכן נתקל בהתנגדות גם מצד ההסתדרות, שמוחה על הכוונה להעביר את רשות מקרקעי ישראל לאוצר והכריזה על סכסוך עבודה
ניסיונו של שר האוצר, משה כחלון, להעביר את כל הסמכויות לניהול שוק הדיור לידיו ממשיך להיתקל בקשיים ובהתנגדויות. אתמול (ב') הצליח שר האוצר לעבור משוכה משמעותית - התנגדותו של שר הפנים, סילבן שלום - במחיר של פשרות רבות בתוכניתו. כעת הוא נתקל בהתנגדות נוספת, הפעם מצד הסתדרות העובדים.
- קבינט הדיור אישר: מינהל התכנון עובר לאוצר
- שלום נגד כחלון: "על דיור אין לאיש בעלות"
- "השלטון המקומי הוא הרגולטור האמיתי"
אתמול, כאשר הביא את ההחלטה על העברת מינהל התכנון ורשות מקרקעי ישראל לאחריות האוצר לקבינט הדיור, נתקל כחלון במארב מתוכנן של שר הפנים, אשר יצא באופן חריף נגד העברת הסמכויות למשרד האוצר, למרות שזו כבר הוסדרה בהסכמים הקואליציוניים.
"ההצעות האלו נגועות בחוצפה או בטיפשות ואווילות", אמר שלום בפתח הישיבה. "על נושא הדיור אין לאף אחד בעלות. כולנו כאן להורדת יוקר הדיור. כשיש מכונה שחלק ממנה מקולקל, לא מעבירים אותה מחדר לחדר. תתקנו. אין לי בעיה שכל הסמכויות בנושא הדיור יעברו - כך נקבע. אבל במסגרת החגיגה לעשות מחטף כזה, זה לא יילך. אם חושבים לבוא בכוחנות או בדורסנות זה לא יילך".
בעקבות התנגדותו של שלום הופסקה הישיבה, וצוותי עבודה של האוצר והפנים יצאו מהחדר כדי לנסות להגיע להבנות. אמש, לאחר אישור ההחלטה, נודע כי כחלון הסכים לשינויים שונים בנוסח על מנת להפסיק את המתקפה של שלום ולהבטיח את תמיכתו בהמשך המהלך בכנסת.
ברשות מקרקעי ישראל מתכוונים להכריז על סכסוך עבודה
כחלון הסכים למינוי של נציגים מהרשויות המקומיות בכל ועדות התכנון (מקומית, מחוזית וארצית), להוסיף נציגות למשרד פנים בכל הוועדות, ולהותיר נושאים בעלי משמעות תקציבית לרשויות מקומיות (כמו קביעת אגרות ואישור תקציב של ועדות מרחביות) באחריות שר הפנים.
אך כאן לא נגמרות הצרות של שר האוצר. אתמול הודיעה ההסתדרות על סכסוך עבודה ברשות מקרקעי ישראל בגלל הכוונה להעבירה למשרד האוצר. זאת בהמשך לסכסוך עבודה שעליו הוכרז במינהל התכנון. גורמים בהסתדרות הזהירו הבוקר כי כל העברה של יחידות סמך ממשלתיות מאחריות של משרד אחד לאחריותו של משרד אחר צריכה להיות מלווה מבחינתם במשא ומתן ובהגעה להבנות בנוגע לתנאי העבודה של המועסקים בגופים אלה.
ההחלטה השנויה במחלוקת קובעת כי מינהל התכנון ורשות מקרקעי ישראל יהפכו לגופים הכפופים למשרד האוצר וכי יוקם במשרד מטה דיור שיתאם בין הגופים. כמו כן קובעת ההחלטה כי רשות מקרקעי ישראל, חברת דירה להשכיר ומשרד הבינוי יתחרו ביניהם בניהול קרקעות מדינה כאשר ועדה באוצר תחלק את הקרקעות בין הגופים.