גידול של 13% בדירות שנרכשו ברבעון
32 אלף דירות נמכרו ברבעון הראשון של 2015 - הרמה השנייה בגובהה מתחילת העשור הקודם. המשקיעים הסתערו על השוק, והם מהווים 27.5% מהרוכשים. באוצר תוהים על מקורות המימון שלהם: כך למשל, משקיע שהשתכר בממוצע 8,000 שקל לחודש מחזיק בבעלותו 22 דירות
מאז תחילת שנה, גברה ההסתערות של משקיעים על שוק הנדל"ן. כך עולה מסקירה שפרסם היום (ג') משרד האוצר. מתוך 32 אלף דירות שנרכשו בחודשים ינואר-מרס 2015, 8,800 נרכשו על ידי קונים שכבר החזיקו בדירה אחת בבעלותם. עוד כ-11 אלף נרכשו בידי קונים שלא החזיקו מעולם בבעלות על דירה והיתר נרכשו על ידי קונים שמכרו בעבר את דירתם (משפרי דיור). מספר הדירות שנרכשו עלה ב-13% בהשוואה לרבעון הקודם, מדובר ברמה השנייה בגובהה מתחילת העשור הקודם.
לכתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :
ביקורת על האוצר: השקעות בדיור - לגיטימיות
המלונאים נגד הסאבלט לתיירים בתל-אביב
הממשלה אישרה: ייקור מס רכישה למשקיעים
היקף הרכישות של משקיעים גדל ב-25% בהשוואה לרבעון האחרון של 2014 ובכ-33% בהשוואה לרבעון הראשון של 2014, שהוא המקביל לרבעון שנסקר. הגידול ברכישות של משקיעים הורגש בעיקר באזור חדרה (68%), נצרת (62.4%) ונתניה (55%). בכך עלה חלקם של המשקיעים בכלל הרכישות ל-27.5%.
מבחינת מספר הדירות שנרכשו מדובר ברבעון הפעיל ביותר מצד המשקיעים מאז הרבעון האחרון של 2010 והשני ברמת פעילותו מתחילת המאה ה-21. הנתון של 27.5% מכלל הרכישות אינו משקף, כמובן, את חלקם האמיתי של המשקיעים בשוק הדיור, שכן רבים רוכשים דירות להשקעה ורושמים אותן על שם ילדיהם.
אתמול הניח שר האוצר, משה כחלון, על שולחן הכנסת הצעת חוק להעלאת מס הרכישה על משקיעים. מהנתונים שמפרסם האוצר היום עולה ספק גדול בנוגע ליכולתה של העלאת המס להשפיע על התיאבון של משקיעים לדירות, לנוכח הרמות הנמוכות של הריבית. מסקירה של כמות הרכישות של משקיעים מאז 2008 עולה, כי לאורך כל השנים שמאז המשבר העולמי וירידת הריבית, נע היקף הרכישות של משקיעים בין 6,000 ל-9,000 דירות בחודש.
התקופה היחידה שבה ירד היקף הרכישות מתחת לרמה של 6,000 הייתה במחצית השנייה של 2011. באותה תקופה, אמנם, נכנסה לתוקף העלאה של מס הרכישה, אולם תקופה זו מתאפיינת גם במחאה החברתית ובהעלאה רציפה של הריבית. החל מהמחצית השנייה של 2012 התגברה שוב מגמת הרכישות של משקיעים, יד ביד עם חידוש המגמה של הורדת הריבית.
ספק בנוגע למקורות מימון הדירות
כאמור, עוד עולה מנתוני האוצר כי ברבעון הראשון חל גידול של 13% בכלל הרכישות, בהמשך לגידול החד של 22% שנרשם ברבעון האחרון של 2014, עם תום ההמתנה לתוכנית מע"מ 0%. הגידול במספר הרכישות ברבעון הראשון נובע מגידול של 21% ברכישת דירות חדשות ו-12% ברכישת דירות יד שנייה. את הגידול יש לייחס, כאמור, לגידול בביקוש לדירות כאפיק השקעה, בשל הריבית הנמוכה במשק.
האזורים שבהם נרשם הגידול המשמעותי ביותר הם אזור חדרה (53%), אזור באר שבע (50%), אזור נתניה (35%), אזור נצרת (44%). בבאר שבע ונתניה נרשמה גם רמה רבעונית היסטורית גבוהה במיוחד. באזור באר שבע יש לייחס זאת לשיווק של פרויקטים חדשים בקריית גת ובנתניה היה זה הביקוש לדירות יד שנייה שתרם לגידול בכמות העסקאות.
במשרד האוצר מציינים גם כי קיים ספק בנוגע למקור הכסף שמממן את הגידול החד בביקוש לדירות להשקעה. הסקירה שפורסמה היום מתרכזת באזור נתניה, אזור שבו קיימת פעילות ערה של משקיעים מזה כמה שנים, בפרט יהודים מצרפת. באוצר חילקו את המשקיעים באזור לשתי קבוצות: משקיעים שרכשו ברבעון הראשון של השנה את דירה הראשונה שלהם להשקעה, ומשקיעים שכבר מחזיקים בדירות נוספות.
את המשקיעים שכבר מחזיקים בדירות נוספות חילקו גם כן לתתי-קבוצות, לפי מספר הדירות שבבעלותם. לאחר שבדקו עבור כל משקיע את המחיר ששילם עבור הדירה שרכש ואת שכרו החודשי הממוצע. מהממצאים עולה, כי בניגוד למה שניתן היה לצפות, השכר החודשי של אלו שרכשו את הדירה הראשונה שלהם להשקעה היה גבוה יותר מזה של אלו שמחזיקים במספר דירות, והמחיר ששולם עבור הדירה היה גם הוא גבוה יותר.
כאשר נבדקו הנתונים בנוגע לתתי הקבוצות, התגלתה המגמה המוזרה הבאה: ככל שרוכש מחזיק במספר גדול יותר של דירות - כך שכרו החודשי נמוך יותר והמחיר שהוא משלם עבור הדירה האחרונה שרכש גבוה יותר. כך למשל, משקיע באזור נתניה שהשתכר בממוצע 8,000 שקל לחודש, מחזיק בבעלותו 22 דירות.
"יש בממצאים אלו כדי להציב סימני שאלה ביחס למקורות ההון שאפשרו למשקיעים אלו לממן את רכישותיהם", מציינים באוצר. "בפרט לנוכח העובדה שהחל מסוף 2012 נדרש הון עצמי של 50% לרכישת דירות להשקעה".