השביתה בוטלה; אלפי עובדי קבלן ייקלטו בשירות המדינה
ההסתדרות והאוצר הגיעו להסכמות לפיהן כ-15 אלף עובדי קבלן במגזר הציבורי ייקלטו להעסקה ישירה, בהם עובדים סוציאליים, סייעות בגנים, אחיות בתי הספר, עובדי מחקרים רפואיים ועוד. בנוסף ישופרו תנאי העסקתם של כ-40 אלף עובדים. איום השבתת המשק הוסר
לאחר מו"מ של כשבועיים, יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ושר האוצר משה כחלון הגיעו היום (ב') להסכמות בנושא שיפור תנאי העסקת עובדי הקבלן בשירות המדינה וקליטת אלפים מהם להעסקה ישירה. בעקבות ההסכמות, הוסר איום השביתה במשק, שתכננה ההסתדרות החל מביום ד'. הצדדים הציגו את פרטי ההסכם מוקדם יותר במסיבת עיתונאים במשרד האוצר בירושלים. ynet העביר את מסיבת העיתונאים בשידור חי.
- עובדים סוציאליים: לא נהיה עובדי קבלן
- ניסנקורן: השביתה הכללית ביום ד' תהיה קשה
- 16 שנה עובדת קבלן: "אני מורה סוג ב'"
>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו
כפי שהוסכם, כ-15 אלף עובדי קבלן ייקלטו בשירות המדינה, בהם כ-5,000 עובדי קרנות "מחקרים" שעובדים בעבודה רפואית, כ-5,000 סייעות בגנים, כ-2,000 עובדים סוציאליים, כ-600 אחיות בתי הספר, עובדי ניקיון בבתי חולים של המדינה ושל כללית, עובדי מרכזי קליטה לאתיופים והמשפטנים ביחידת האפוטרופוס הכללי.
בנוסף נקבע, כי ישופרו תנאי העסקתם של כ-40 אלף עובדים נוספים. כך למשל, כ-20 אלף עובדי ניקיון ושמירה בבתי ספר יקבלו שכר גם בחופשות הקיץ. כמו כן הוחלט כי עמידה בתנאי העסקה הוגנים ייקבע כתנאי סף לזכיה במכרזים לאספקת עובדים למדינה. על פי ההסכמות, ההסתדרות תשמור על שקט תעשייתי ולא תשבית את המשקר בנושא זה עד סוף שנת 2016.
כחלון: "עוולה חברתית שצריך לצמצם"
כחלון ציין בפתח דבריו, כי "עם כניסתי לתפקיד אמרתי לעובדי המשרד מה האני מאמין שלי וציינתי שנטפל בנושא עובדי הקבלן וההעסקה ישירה. מדובר בעוולה חברתית שקיימת הרבה שנים וצריך לצמצם אותה. זה לא יקרה ביום או יומיים, זה ייקח זמן אבל אנחנו בכיוון הנכון. נתקן עוולה של הרבה מאוד שנים".
"עבור העובדים הללו, מתחיל עתיד חדש, עתיד שהם יכולים לא רק לחלום, אלא גם להרגיש - שיש להם יציבות כלכלית, בטחון תעסוקתית וכבוד", "הוסיף. הייתה כאן התגייסות של שני אנשים שמאמינים באותה דרך. אנחנו מאמינים שהעובדים צריכים להיות מועסקים באופן ישיר או בהשוואת תנאים, צריכים לקום בבוקר עם חיוך ולחזור הביתה עם שכר הוגן ממקום עבודה שמכבד אותם. המהלך הזה לוקח אחריות על תרבות ההפרטה, מצמצם פערים ומפחית את העוני".
ניסנקורן אמר, כי "היום אנחנו עושים מהפכה חברתית ומחזירים את הכבוד לעובדי הקבלן. המדינה לוקחת אחריות ורואה את שירותי הבריאות, הרווחה והחינוך כשירותים שהיא מעניקה לציבור. מצאתי בשר האוצר מנהיג, אדם אחראי עם מחוייבות חברתית עמוקה. אני חושב שהוא חרד לא פחות ממני לגורל החברתי של המדינה ולמצבם של האנשים החלשים. בנינו יחד תמהיל שמייצר שירות ציבורי יציב ומתפקד ודאגה לאדם העובד".
יו"ר ההסתדרות הודה בדבריו לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן על מעורבותו בקליטת עובדי הניקיון בבתי חולים ולשר הרווחה חיים כץ על מעורבותו בקליטת העובדים הסוציאליים. "אם נמשיך בדרך זו של שיתוף פעולה, נייצר יחד חברה מתוקנת", הוסיף. "אני מאוד מרוצה שאין שביתה כללית ומאוד מרוצה מהתוצאה שהיא מאוזנת".
סכסוך עבודה מאוטובר 2014
לפני כשבועיים הכריזה ההסתדרות כי בכוונתה להפעיל את סכסוך העבודה עליו הכריזה באוקטובר אשתקד סביב סוגיית תופעות ההעסקה הקבלניות במשק ולפתוח בשביתה כללית במשק החל מיום ד' הקרוב. מאז התקיים מו"מ בינה לבין נציגי האוצר בנושא, והיום הושגה בו פריצת דרך.
"בימים אלו כפי שאתם יודעים אנחנו לקראת גיבוש תקציב המדינה, תקציב לא קל עם הרבה אתגרים", הוסף כחלון במסיבת העיתונאים. "יש מספר דברים שנקפיד עליהם - בהם עלייה משמעותית בקצבאות. ננהיג תוספת בקצבאות הילדים ועלייה משמעותית בשכר חיילי החובה, בשביל להיכנס למסלול של חברה צודקת יותר ושוויונית יותר".
הדיונים בין האוצר להסתדרות התקיימו בעיקר סביב הסדרת הסכם עבודה קיבוצי חדש לעובדי המדינה והעברת עובדים המועסקים במגזר הציבורי במתכונת קבלנית, דוגמת עובדים סוציאליים ומורים, למעמד של עובדי קבע.
בהסתדרות טענו כי כל ניסיונותיהם לקדם דיון בנושא העברת עובדי קבלן למעמד קבע נתקל בסחבת מצד פקידי האוצר. באוצר טענו מנגד כי השיחות מתקדמות כשורה וכי ההסתדרות היא זו שהערימה קשיים. באוצר ציינו כי הם מוכנים לקלוט כמה אלפי עובדי קבלן להעסקה ישירה.
בהפגנה שערכה ההסתדרות ביום חמישי האחרון אמר ניסנקורן ל-ynet כי שר האוצר מביע הזדהות ותמיכה בשיחות המתקיימות ביניהם, אבל פקידי האוצר מערימים מכשולים. "אין לנו עדיין הסכמות עם האוצר כי אני רוצה שינוי אמיתי", אמר. "בארבע עיניים שר האוצר איתי, כשזה מגיע לפקידות זה משתנה. אנחנו חייבים להכריע לטובת החברה הישראלית".
ההסתדרות מחזיקה בסכסוך עבודה כללי במשק מאז נובמבר 2014 בנושא עובדי הקבלן, דבר שמאפשר לה להשבית שורה ארוכה של גופים ותפקודים במשק. השביתה הכללית הקודמת במשק היתה גם היא סביב תופעת העסקת עובדי הקבלן והתקיימה בתקופת יו"ר ההסתדרות הקודם, עופר עיני.
אתמול הצטרפו למאבק גם חברי התאחדות הסטודנטים, שם ציינו כי אלפי סטודנטים וסטודנטיות במגזרים חיוניים לחברה כגון: עבודה סוציאלית, חינוך, סיעוד ועוד, מועסקים דרך קבלן, ואלפים אחרים חוששים לעצתידם המקצועי.
יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות, גלעד ארדיטי, מסר כי "סטודנטים וסטודנטיות יוצאים לעולם התעסוקה ומגלים שאין להם זכויות. אחרי שהשקיעו שנים משמעותיות מחייהם כדי לעבוד במקצועות חיוניים וחשובים שמעצבים את פני החברה הישראלית כולה, הם מוצאים את עצמם נלחמים לבדם על זכויותיהם הבסיסיות".