שתף קטע נבחר

קופיקס ואושר עד נגד מסחר בשבת: "קיפוח מסחרי"

אינטרס מסחרי או דאגה לעובדים? הקואליציה נגד עבודה בשבת, קראה הבוקר לממשלה לכפות את האיסור על עבודה בשבת, ולפעול לפיצוי בתי העסק הסגורים: "מנכ"ל AM:PM לא עבד שעה אחת בחייו בשבת, אלה הקופאים והסדרנים שעובדים, סוף שרשרת המזון של התעסוקה", טען אבי כץ, בעלי קופיקס

"הקואליציה לשבת שוויון" כינסה היום (ב') דיון ראשון בת"א, בו הכריזו חבריה על הקמתה, במטרה לעורר מודעות ל"קיפוח עובדים ובתי עסק". במסיבת העיתונאים שערכו, השתתפו בין היתר הבעלים של רשת קופיקס אבי כץ, ד"ר יובל אלבשן ונשיא התאחדות התעשיינים צביקה אורן. "אני לא מסכן - אני מקופח. אני לא יכול למכור בשבת", הסביר אבי כץ את תמיכתו בקואליציה.

 

כתבות נוספות בערוץ הצרכנות

 

על הטענה שהוא תומך ביוזמה בשל אינטרס מסחרי גרידא שעטוף בדאגה לכאורה לעובדים ולצרכנים אמר כץ: "האינטרס שלי בהחלט מסחרי. זה לא אומר שאני לא דואג לעובדים". על הטענה שהוא תומך ביוזמה בשל היותו אדם דתי אמר: "אני תומך בתחבורה ציבורית בשבת".

 

מסיבת העיתונאים של הקואליציה החדשה: "שבת - שיוויון". מימין: איציק אורן לשעבר נשיא התאחדות התעשיינים, אבי כץ, מקים ובעלי קופיקס ויהודה לניאדו, מנכ"ל אושר עד (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מסיבת העיתונאים של הקואליציה החדשה: "שבת - שיוויון". מימין: איציק אורן לשעבר נשיא התאחדות התעשיינים, אבי כץ, מקים ובעלי קופיקס ויהודה לניאדו, מנכ"ל אושר עד(צילום: ירון ברנר)

 

"המנכ"ל לא עובד בשבת. רק העובדים"

"מנכל AM:PM לא עבד שעה אחת בחייו בשבת, וגם לא מנהל הסניף ולא מנהל האזור - אלה הקופאים והסדרנים שעובדים, סוף שרשרת המזון של התעסוקה", הוסיף כץ. "גם אם מנהל בא לביקור או עונה לטלפון, לא מדובר בחלוקה הוגנת".

עובד ברשת AM:PM. "המנכ"ל לא עובד בימי שבת - רק העובדים הזוטרים" (ארכיון) (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
עובד ברשת AM:PM. "המנכ"ל לא עובד בימי שבת - רק העובדים הזוטרים" (ארכיון)(צילום: שאול גולן)

הקואליציה היא התארגנות משפטית, שנוצרה כדי "להגן על גופים מסחריים שנפגעים מזה שאינם פותחים את בתי העסק שלהם בשבת, וכן לדרוש מהממשלה לחזק את החוק האוסר על פעילות קמעונאית, כדי לתת כלים לאדם שעסקו נפגע", כך טען עו"ד עברי פיינגולד, היועץ המשפטי של הקואליציה.

 

הקואליציה מספקת ליווי לבתי עסק בביהמ"ש, כולל פנייה לבג"צ. עד כה הוגשו כבר שתי עתירות שעוסקות בהיתר המכירה. "אנחנו עוסקים גם במישור החקיקתי. מטרתנו היא להפוך את האיסורים החוקיים לאפקטיביים, ויעניקו כלים לאנשים שזכותם מופרת", אמר פיינגולד.

 

לטענת המשתתפים קמה הקואליציה בשל כשלון מאבק המכולות לסגור סופרמרקטים שפועלים בת"א בשבת, והיא לא מתנגדת לפתיחת בתי עסק בשבת באזורים בעלי צביון לא יהודי. מצד אחד, עשויה להיות בפעילות זו בשבת פגיעה בזכויות עובדים. מצד שני, צרכנים רבים חשו שהיה בניסיון זה פגיעה בזכויותיהם לקנות מוצרי צריכה בשבת.

 

חברי הקואליציה כוללים בעלי עסקים דתיים וחרדים כמו בעלי אושר עד, וגם סוחרים קטנים אשר נפגעים גם מסחרית וגם דתית. הקואליציה דיברה רבות על זכויות מסחריות, אך גם על זכויות עובדים וצרכנים. עם זאת, חברי הארגון לא התייחסו לאפשרות לבחור יום מנוחה אחר שאינו יום שבת, מאחר שמדובר באופציה לה התנגדו רוב הבעלים הדתיים. לגבי יום בחירה שבועי לעובד ואכיפה תקיפה על מעסיקים שמעסיקים עובדים 7 ימים בשבוע, נטען בתוקף כי זה לא עבד באף מדינה.

 

"בעד פעילות תרבותית, אבל נגד מסחר"

עו"ד יצחק מירון, חבר הקואליציה ואדם חובש כיפה, אמר: "אנחנו לא רוצים לעודד אנשים לשמור מצוות. המצב הקיים מאפשר לגופים עברייניים להמשיך ולעבור על החוק, ולהרוויח כסף על חשבון אלה ששומרים על החוק".

 

"מדובר בבעיה סוציאלית ממדרגה ראשונה", הוסיף. "יש צורך להפריד בין פעילות תרבותית למסחר - הקואליציה לא נועדה להשפיע על דברים אחרים שנעשים או לא נעשים בשבת".

 

"לא חייבים לקנות רהיטים בשבת"

"אמנם אני מנהל רשת בעלת צביון חרדי, אך בנושא הזה אני מייצג את כל העסקים שלא פתוחים בשבת", אמר יהודה לניאדו, מנכ"ל רשת הסופרמרקטים אושר עד. "נוצרה אפליה לטובת האנשים שמצפצפים על החוק, והם אלה שגורמים נזק לאלה שלא פתוחים בשבת. חייב להתקיים יום מנוחה שייקבע מלמעלה ואת זה אסור לשנות ואסור לפגוע בו".

 

"כל העובדים חייבים לנוח, ולכן יש חוקים. חריגה מהם מתחילה בפתיחת חנויות ביום שבת, ותיגמר במשהו אחר", אמר צביקה אורן, נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר. "כל מקומות הבילוי צריכים להיות פתוחים בשבת, כמו מסעדות, ים ובתי קפה, אבל לקנות מכונית לא חייבים בשבת וגם לא רהיטים".

 

"בת"א החלו את המאבק נגד פתיחה בשבת 800 בעלי מכולות. 500 סגרו מאז את העסק, וכך גם בב"ש", אמר יאיר קורח, יו"ר התאחדות הסוחרים הקטנים. ""אותם מוצרים שנרכשו בשבת לא יירכשו ביום אחר. מדבר עוולה לא תצמח טובת הנאה. התופעה הזאת חייבת להסתיים".

 

"ראש העיר הראשון של ת"א, מאיר דיזנגוף, קבע שיום השבת יישמר על פי כל כלליו בת"א - וכך צריך להיות גם גם בב"ש, שפיים, גן שמואל, חיפה ובכל הארץ. המסחר הקמעונאי בשבת חייב להיות מבוטל", הוסיף.

 

"מי שקונה בשבת לא יקנה ביום אחר"

"כיום אנשים קונים את המצרכים שלהם בשבת", אמר הסוחר שוקי אליהו. "אותו אב שקנה לבתו נעליים בשבת לא יקנה במהלך השבוע. בצומת ביל"ו צריך שוטר לכוון את התנועה בשבת".

 

"בכל סופר מעסיקים עובד זר שעובד 7 ימים בשבוע, והוא לא מקבל שקל אחד על עבודה בשבת", הוסיף כץ. "אלמנט נוסף לקיפוח הוא מסחרי - לא מקבלים עובדים שומרי שבת".

 

"לפני עשרות שנים מדינת ישראל נחה בשבת. גם לקפח ילד שלא יכול לבקר את סבתו בשבת זו אותה הבעיה בעיני, ואותו הקיפוח. מדינת ישראל צריכה ויכולה ליהנות גם היום מהשבת, ולנוח בה כמו שהיא מבינה".

 

מיקי גיצין, מנכ״ל ישראל חופשית וחבר מועצת העיר ת״א-יפו מסר בתגובה: "מדובר פה בקמפיין ציבורי מתוזמר היטב שמטרתו להשפיע על שר הפנים שאמור לקבל בקרוב החלטה בנושא פתיחת המרכולים בשבת בת״א. מועצת העיר ת״א-יפו קיבלה החלטה מאוזנת וטובה שמייצגת את תושבי העיר שבחרו בה. לפיכך, עדיף שבעלי ההון ימנעו מההתערבות הבוטה ומהניסיון לכפות על תושבי ת״א בפרט ותושבי ישראל בכלל את מאפייני השבת שבהם הם חפצים ויסכימו לקבל את הגיוון החברתי והדתי שקיים במדינה. טוב היו עושים מנכ״לי קופיקס ואושר עד, אם היו נרתמים למען העסקה הוגנת בישראל בכלל ולא רק בסופי שבוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: ירון ברנר
חברי הארגון, הבוקר. "לא מסכנים - מקופחים"
צילום: ירון ברנר
מומלצים