שתף קטע נבחר

 

נזק בלתי הפיך: השמש גורמת לכם להזדקן מהר יותר

כשהייתם צעירים חשבתם ששיזוף זה עניין מה בכך וחשפתם את עצמכם לשמש ללא הגנה - היום, ממרחק הזמן, אתם רואים היטב את כל הנזקים שהצטברו לאורך השנים. למעשה, השמש אחראית ל-90% מהזדקנות העור ואין שום טיפול שיכול להחזיר את הגלגל לאחור ולרפא את הנזק שנגרם

העור שלנו הוא מעין מראה לתהליכים שעוברים עלינו - החצ'קון שהתפתח על הלחי הוא תוצר של אכילת שומנים, או לחץ רב בו אנו נמצאים או שאולי אנחנו לא מנקים את הפנים שלנו כמו שצריך. העור היבש במרפקים ובכפות הרגליים מספר שאנחנו לא משתמשים בקרם לחות והסימנים השחורים מתחת לעיניים הם, לרוב, הוכחה לכך שאנחנו לא ישנים מספיק. הקמטים המופיעים בגיל מבוגר הם מהסימנים הבולטים לשינוי שעובר העור וישנם גורמים רבים המשפיעים על הנראות שלו.

 

היכנסו למתחם קיץ מוגן בשמש

 

"ניתן לחלק את הגורמים להזדקנות העור לשתי קבוצות עיקריות", מסבירות ד"ר שרון באום וד"ר שלומית אושינסקי, ממחלקת העור מתל השומר. הראשונה, היא 'ההזדקנות האינטרינסית' שמושפעת מגורמים גנטיים שונים, כגון: סוג העור עמו אנו נולדים ויכולת התיקון העצמית שלו וכן מגילנו הכרונולוגי. תהליכי הזדקנות אלו אינם נמנעים ולמעשה נמצאים מחוץ ליכולת השליטה שלנו שכן איננו בוחרים למי להיוולד וטרם נמצאה הדרך לעצור את 'גלגלי הזמן'.

 

"השמש אחראית ל-90% מהזדקנות העור" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"השמש אחראית ל-90% מהזדקנות העור"(צילום: shutterstock)

 

כתבות נוספות בערוץ הבריאות :

 

"השניה, היא 'ההזדקנות האקסטרינסית' שמושפעת משלל גורמים סביבתיים שעשויים להאיץ את תהליך ההזדקנות, בהם קרינת השמש, עישון, זיהום אוויר, שתיית אלכוהול, תזונה לקויה, הבעות יתר של הפנים, כוח המשיכה וסטרס נפשי. יכולת ההשפעה שלנו על תהליכים אלו רבה, ולמעשה בדרכים די פשוטות וקלות ניתן להטות את המאזניים לטובתנו.

 

"עם השנים העור מאבד מכלל מרכיביו - סיבי הקולגן והאלסטין האחראים על גמישות העור מתמעטים, שכבת השומן מדללת, בלוטות החלב פוחתות והעור הופך דק יותר, עדין, רפה, ויבש. כתוצאה מכך מופיעים קמטוטי העור והעור הופך לפגיע כך שכל טראומה קלה עשויה להוביל להיווצרות שטפי דם תת עוריים. לצד זאת יכולת התיקון של העור נפגמת כך שהחלמתו איטית יותר".

 

עד כמה השפעת השמש חזקה, לעומת השפעות נוספות, על תהליך ההזדקנות של העור?

 

"קרינת השמש הינה הגורם המרכזי המכריע ביותר בהשפעתו על הזדקנות העור, ולמעשה משפיעה הרבה יותר על עורנו מאשר גילנו הכרונולוגי.

 

"מחקרים שונים מצביעים על כך שקרינת השמש אחראית לכ90% מהזדקנות העור. תהליכי ההזדקנות הנגרמים כתוצאה מחשיפה לאור השמש המכונים גם 'Photoaging' כוללים, בין היתר, הרס של סיבי הקולגן בגין נזק חמצוני מואץ. סיבי הקולגן המספקים לעור את האלסטיות שלו ומשווים לו את המראה המתוח נפגעים וכתוצאה מכך העור הופך דק יותר ומקומט".

 

נזקים מצטברים לאורך השנים

לעיתים נדמה לנו שאם אנחנו לא רואים את הנזקים באופן מיידי, הכל בסדר. אבל האמת היא שהעור שלנו זוכר את כל מה שעבר עליו. השינויים בעקבות חשיפה לשמש נגרמים כתוצאה מ"מינון מצטבר" לאורך החיים, הן מסבירות.

 

"ככל שנחשף יותר לשמש, החל מגיל הצעיר - הסכנה גדלה. לכן, יש להתחיל במניעה החל מגיל צעיר בכדי להוביל לתוצאות בגיל מבוגר. חשוב להדגיש שלא מדובר רק בחשיפה ניכרת לשמש, כגון: בהליכה לים או לבריכה, אלא גם בחשיפה היומיומית שלנו שהינה משמעותית לא פחות. למעשה, ניתן להבחין בשינויים ראשוניים המצביעים על הזדקנות עור הפנים החל מגילאי 20-30".

 

קרני השמש חודרות לעומק וההשפעה מצטברת עם הזמן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קרני השמש חודרות לעומק וההשפעה מצטברת עם הזמן(צילום: shutterstock)


מה נוטה להיות מושפע יותר מחשיפה לשמש - עור הפנים או עור הצוואר? האם העור שעל הזרועות או הרגליים יושפע פחות?

 

"הזדקנות משמש נראית בעיקר באזורים החשופים לשמש כגון פנים, קרקפת, צוואר, מחשוף החזה, אמות וגב כפות הידיים. עור הרגליים, לעומת זאת, משום שאיננו חשוף לשמש, מושפע פחות. ככל שגוון העור בהיר יותר כמובן שהנזק כתוצאה מחשיפה לשמש רב יותר".

 

הנטייה הרווחת בקרב המשתזפים היא לחשוב שחשיפה לשמש יכולה לגרום לצריבה של העור והופעתם של כתמי שמש, אך השינויים יכולים להיות משמעותיים יותר. באום ואושינסקי מפרטות כי בין השינויים בעור, בעקבות חשיפה לשמש, ניתן למנות קמטוטים עבים ועמוקים עם עור גס ומחוספס, עור יבש בעל גוון צהבהב, הרחבת כלי הדם העוריים (טלנגיאקטזיות), שינויי פיגמנטציה עם הופעת כתמים חומים על פני העור (נמשים, כתמי שמש) וכתמים בהירים (היפומלנוזיס) וכן עלייה בסיכון להתפתחות גידולים שפירים וממאירים, כגון: קרצינומה של תאי קשקש, קרצינומה של תאי הבסיס ומלנומה ממארת.

 

מה לגבי חשיפה לשמש בתקופת החורף?

 

"חשוב להדגיש שגם לחשיפה לשמש בחורף ישנה השפעה מזיקה ועל כן יש להגן על העור גם בעונת החורף. גב כפות הידיים הוא אחד המקומות ששוכחים הרבה פעמים למרוח על גביו קרם הגנה וזהו אחד האזורים המשמעותיים ביותר בו ניתן להבחין בנזקי שמש בגין חשיפתו הרבה".

 

שמרו על העור שלכם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שמרו על העור שלכם(צילום: shutterstock)
 

 

מהי המלצתך, כרופאת עור, לגבי מריחת תכשירי הגנה – כל כמה זמן ואיזה מספר מומלץ (האם באמת לכל עור מתאים מספר אחר או שכדאי שכולם ימרחו במקדם בעל מספר גבוה ליתר ביטחון)?

 

"תכשירי הגנה מאופיינים ב-SPF (sun protector factor) המייצג את מידת הקרינה הדרושה על מנת לגרום להופעת אודם על פני העור המוגן על ידי התכשיר אל מול העור שאיננו מוגן.

 

"ה-SPF הנדרש אכן מושפע מסוג העור, אולם כהכללה למרבית האנשים בארץ מתאים שימוש במסנן קרינה בעלי מקדם 34 ומעלה לשם הגנה מספקת.

 

"מומלץ לבחור תכשיר המכיל הגנה כנגד אורכי הגל השונים (UVA כמו גם UVB) וששומר על יעילותו גם לאחר חשיפה למים. ישנה עדיפות לתכשיר שמכיל גם מסננים פיזיקליים, כגון: Titanium dioxide וzinc oxide.

 

"מומלץ למרוח את התכשיר בכמות נדיבה על פני העור כחצי שעה לפני החשיפה לשמש ולמרוח בשנית בזמן החשיפה. יש לחדש את המריחה כל שעתיים-שלוש וכן לאחר חשיפה למים / הזעה".

  

מה מומלץ לאנשים בעלי עור רגיש, שלמרות השימוש בקרם הגנה, עורם נעשה אדום בשמש, אפילו בחשיפה קצרה, ויש חספוס בעור?

 

"מומלץ להימנע ככל האפשר על ידי אמצעים פיזיקליים ככובע רחב שוליים, לבישת בגדים עם שרוולים ארוכים ועל שימוש במקדמי הגנה בעלי SPF גבוה המכילים מסננים פיזיקליים".

 

האם קיימת דרך לרפא את הנזקים שיוצרת השמש?

 

"קצרה היריעה מלמנות את כלל הטיפולים. אולם, ישנם שלל טיפולים שמטרתם ריפוי הנזקים שיוצרת השמש והצערת העור החל מתכשירים מקומיים וטיפולים תרופתיים שמכילים נגזרות של ויטמין A (חומצה רטינואית) חומצות אלפא-הידרוקסי, אנטי אקוסידנטיים כגון ויטמין C, E, Q ותחליפים הורמונליים.

 

"כמו כן, טיפולים רפואיים שונים בהם הרפיית השרירים על ידי הזרקת רעלן בוטולינום A ("בוטוקס"), חומרי מילוי לקמטים בהזרקה, כגון: שומן, סיליקון וחומצה היאלורונית וכן טיפולי פילינג כימיים ובלייזר ורבים אחרים.

 

"בכל מקרה, ההגנה הטובה ביותר היא מניעה, מלכתחילה, ושימוש באמצעי הגנה מהשמש במהלך כל השנה ומגיל צעיר".

 

היכנסו למתחם קיץ מוגן בשמש




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
העור שלכם זוכר כל מפגש עם השמש
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים