"זהירות, השוק מוצף בשופרות פסולים ממרוקו"
מהבד"ץ ועד הרב סתיו: רבנים מזהירים מפני הצפה של השוק בשופרות פסולים שהוברחו ממרוקו. "לפעמים מחברים שני שופרות לאחד והשופר פסול", אומר הרב סתיו. יצרן מקומי: "אנשים נוסעים למרוקו כתיירים, וחוזרים עם שתיים-שלוש מזוודות מלאות בשופרות"
גורמי כשרות ויצרני שופרות מזהירים את הציבור מפני רכישה של שופרות תוצרת מרוקו, הפסולים ברובם, בעקבות הצפה של השוק בשופרות שהוברחו ארצה. לדברי רבנים, הזייפנים מדביקים לפעמים שני שופרות לשופר אחד, ואוטמים סדקים הפוסלים את כשרות השופר בשכבת פוליאסטר.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
בהודעות שפרסם בד"ץ העדה החרדית, נאמר בין היתר: "בעקבות בעיות שונות שיש בענף השופרות כמו סדקים הפוסלים את כשרות השופר, הדבקות של חורים, וכן שופרות שמגיעים ממקומות שונים בעולם, שאין בירור מאיזה בעל חיים נעשו הקרניים - נעשה קו קו ייצור מיוחד של שופרות בפיקוח מטעמנו, גם על מקור הקרניים וכן על כל תהליך הייצור".
כל מה שחדש ומעניין - בערוץ היהדות :
- הרבנים העבריינים: התורה היא לא תעודת יושר/ הרב בני פרל
- צפו: הגויים שרים זמירות
- זה השער - כדורגלנים (דתיים) יבואו בו/ יצחק סטלר
הרב דוד סתיו, יו"ר ארגון רבני "צהר", מסביר כי "מבחינה הלכתית אסור שהשופר יהיה מחורר, או שבור, או עם סדקים מעבר לרמה מסוימת. המצווה היא 'לשמוע קול שופר', כלומר את הקול הטבעי של השופר. אולם כאשר סותמים את החור, הרי שמעוותים את קול השופר, וזהו איננו הקול הטבעי".
לדבריו, "לפעמים גם מדביקים שני שופרות שבורים לשופר אחד, וכך שוב לא מקיימים את המצווה, מאחר והמצווה היא לשמוע קול של שופר אחד, ולא של כמה שופרות שהודבקו יחדיו. לכן כדאי וראוי לקנות שופר במקום שבו אנחנו יודעים שהוא יוצר כראוי, ללא הדבקות מלאכותיות".
"התוצרת המוברחת לא יותר זולה"
צבי בר ששת, מבעלי מפעל השופרות "בר ששת ריבק" השוכן בנחלת בנימין מאז שנות ה-20, הוא
נכד לשושלת יצרני שופרות ויצרן שופרות בעצמו. "המשפחה שלי מייצרת שופרות מהמאה ה-14, ולמרות שאין בעיה להשיג שופר כשר למהדרין גם ב-70 שקלים - השוק הוצף לאחרונה בשופרות שמגיעים ממרוקו".
איך זה עובד? "אנשים נוסעים למרוקו כתיירים, וחוזרים עם שתיים-שלוש מזוודות מלאות בשופרות. האבסורד הוא שהשופרות האלה אינם בהכרח זולים יותר מהשופרות שלנו, שעולים בין 70 ל-400 שקלים".
יצרן השופרות בר-ששת מסביר כי אלה המוברחים מצופים ברובם בשכבת פוליאסטר שאוטמת את החריצים, ומעניקה לשופר מראה יפה יותר. "במקרה שיש חריצים, הם ממלאים אותם בחומר פלסטי שפוסל את השופר. אצלנו כל שופר שנמכר עובר בדיקה כפולה, גם רב מהרבנות וגם של הבד"צ".
גם טפילים מסוכנים לסביבה
דובר חב"ד, הרב מנחם ברוד, אומר כי "למרבה הצער, בשוק תשמישי הקדושה מופצים מוצרים
רבים מזויפים או פסולים, כמו שופרות או למשל מזוזות ותפילין. רק לאחרונה המשטרה תפסה באשקלון מעבדה להדפסת מזוזות על קלף. לכן חשוב מאוד לקנות תשמישי קדושה במקום אמין ומוסמך".
ברשות המיסים הודו כי לאחרונה אותרו מספר מקרים של נוסעים שחזרו ממרוקו וברשותם שופרות. ברשות מסבירים כי מעבר לעובדה שמדובר בעבירה פלילית, הברחת שופרות עלולה לגרום לנזק לחי ולצומח בישראל, מאחר ובחלקים מהקרניים המוברחות לארץ, יש לעיתים מזיקים וטפילים מסוכנים לסביבה.