השער פרוץ. משבר המהגרים מפלג את אירופה
צרפת תוקפת את המדיניות ה"שערורייתית" של מדינות מזרח אירופה שסוגרות את גבולותיהן, ואילו בריטניה טוענת שמדיניות האין גבולות גרמה למצב המחריף. ועד שיימצא פתרון, אלפי מהגרים מתים בטביעה בים התיכון או מחנק במשאיות, ואלה שנותרו בחיים נוהרים צפונה בתקווה לחיים טובים יותר
משבר המהגרים הולך ומחריף ולפי שעה אין כל פתרון באופק: שר החוץ של צרפת לורן פביוס האשים היום (יום א') את מדינות מזרח אירופה, בייחוד את הונגריה, במדיניות "שערורייתית" כלפי המהגרים שנוהרים לשטחה, שנוגדת לדבריו את ערכי האיחוד האירופי.
עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של דסק החוץ
כמה ממשלות אירופיות סירבו לקלוט מהגרים ופליטים לשטחיהן, והתנגדו להצעות האיחוד האירופי להסכים על תוכנית משותפת להתמודדות עם המשבר, שמיום ליום הולך ומחריף כל זמן שקצב הגעת המהגרים ליבשת נמצא בעלייה חדה. רוב המהגרים הם אנשים הבורחים ממלחמות עקובות מדם ומעוני באפריקה, אסיה והמזרח התיכון.
"בהתייחס לכל האנשים האלה שמוברחים מהמדינות שלהם בגלל הפוליטיקה, אנחנו חייבים להיות מסוגלים לקבל אותם", אמר פביוס לתחנת הרדיו "אירופה 1". "כל מדינה צריכה להגיב כך. צרפת, גרמניה ומדינות אחרות עשו זאת, אבל אני רואה כמה מדינות שלא מקבלות את הקבוצות הללו, אני מוצא שזה שערורייתי. בפרט במדינות המזרח אירופיות. הן קשות במיוחד. הונגריה היא חלק מאירופה, שלה יש ערכים, ואנחנו לא מכבדים את הערכים האלה על ידי הקמת גדרות".
הונגריה חתומה על "אמנת שנגן", הנותנת אפשרות לתנועה חופשית בין מדינות אירופה החתומות עליה ולמעשה מבטלת את הגבולות הבירוקורטיים. אלא שבתקופה האחרונה היא מקימה גדר בגבולה עם סרביה כדי לבלום את מה שהיא מכנה איום על הביטחון, השגשוג והזהות של אירופה.
"הונגריה לא מכבדת את הערכים המשותפים של אירופה ולכן הרשויות האירופיות צריכות לקיים דיונים רציניים בנושא, אפילו דיונים נוקבים עם ראשיה", אמר שר החוץ הצרפתי.
"הארגון הבינלאומי להגירה" מעריך כי יותר מ-300 אלף אנשים חצו מתחילת השנה את הים התיכון בסירות ובספינות והגיעו לדרום אירופה.
בניגוד לעמדה הצרפתית, שרת הפנים של בריטניה תרזה מיי כתבה היום שמערכת ההגירה של אירופה מקולקלת, וקראה לאיחוד האירופי לנקוט אמצעים נוקשים בסוגיית התנועה החופשית ביבשת.
בימים אלה מתמודדת אירופה עם משבר המהגרים החמור ביותר בשטחה מאז מלחמת העולם השנייה, משבר שכבר גבה את חייהם של אלפי בני אדם שברחו מארצותיהם העניות והמדממות בתקווה לפתוח בחיים חדשים ביבשת האירופית.
"הטרגדיות - בגלל המערכת של אין גבולות"
השרה הבריטית מיי כתבה כי "אמנת שנגן", שעליה בריטניה אינה חתומה, החמירה את משבר המהגרים. "כפי שמדינות באירופה מבינות יותר ויותר, הטרגדיות הללו הוחמרו על ידי המערכת האירופית של 'אין גבולות'".
בשבוע האחרון נמצאו גופות של 71 פליטים, בהם תינוקת, בתוך משאית קירור באוסטריה, ומאות גופות של מהגרים נשטפו לחופי לוב לאחר שסירה עמוסה יתר על המידה טבעה בדרכה לאירופה.
כמה מדינות אירופיות שוקלות לערוך תיקונים ב"אמנת שנגן", אבל הנציבות האירופית, הגוף באיחוד האירופי שאחראי על אכיפת אמנה זו, מתעקשת שאין צורך לשנות את סעיפי האמנה, בין כדי לשפר את הביטחון ובין כדי לפקח על הגירה.
בריטניה, אי בצפון-מערב אירופה, לא חווה לפי שעה את משבר המהגרים הקשה שעמו מתמודדת אירופה - בייחוד מדינות כמו איטליה, יוון והונגריה שדרכן עוברים מאות אלפי מהגרים בדרכם למדינות העשירות - בגלל ריחוקה הפיזי. למרות זאת, סוגיית ההגירה היא סוגיה רגישה במיוחד בבריטניה. נתונים שפורסמו ביום חמישי האחרון הראו כי מספר המהגרים נטו שנכנסו לממלכה, כלומר מספר המהגרים הנכנסים פחות מספר המהגרים שיצאו מבריטניה, הגיע השנה לשיא של 330 אלף וגרם למבוכה פוליטית גדולה לראש הממשלה דיוויד קמרון מהמפלגה השמרנית, שב-2010 הבטיח להוריד את המספר אל מתחת למאה אלף.