לקראת עצרת האו"ם: אבו מאזן ידרוש מישראל לקלוט פליטים פלסטינים מסוריה
סוכנות הידיעות הפלסטינית מדווחת כי נשיא הרשות רוצה שישראל תעניק מקלט ל-280,000 פליטים אשר סובלים בשנים האחרונות מהמלחמות בארץ הקרועה מצפון. ישראל צפויה לסרב
הרצוג לא לבד. נשיא הרשות הפלסטינית מקווה ליצור לחץ בינלאומי על ישראל על מנת שזו תאפשר לפליטים פלסטינים שמחפשים מקלט לעבור אל שטחי "פלסטין", כלומר אל השטחים מעבר לקו הירוק.
על פי הדיווחים, עבאס הורה לשגריר הפלסטיני באו"ם, ריאד מנסור, לעבוד יחד עם המזכיר הכללי של האו"ם, באן קי מון, לקדם "פעולה ראויה והכרחית" שתאפשר לפלסטינים ממחנות הפליטים במדינות זרות לעבור אל השטח ברשותו.
אבו מאזן אמר כי לא מדובר רק במקרה הומניטרי אלא גם בזכותו הטבעית של כל פליט פלסטיני.
>>עוד באתר ערוץ 20>>
סוכנות הידיעות דיווחה כי לשכתו של נשיא הרשות "יצרה קשרים עם האו"ם ועם האיחוד האירופי וגורמים רלוונטיים נוספים, ודחקה בהם ללחוץ על הממשלה הישראלית לאפשר לפליטים לחזור אל השטחים הפלסטינים הכבושים".
אותם פליטים הם ערביי ארץ ישראל שעזבו בעקבות מלחמת העצמאות, ומאז הם גרים במדינות ברחבי המזרח התיכון. מרביתם סובלים מאפליה קשה ועדיין גרים במחנות הפליטים. המלחמות באזור, בייחוד בסוריה, עירק ולבנון, דרדרו את מצבם נואשות.
האוכלוסייה הפלסטינית בעירק צנחה בלמעלה משני שליש מאז הפלישה האמריקאית ב-2003, והקרבות בסוריה שנמשכים מזה ארבע שנים מבשרים על עתיד קשה באופק הנראה לעין.
לדברי ארגון זכויות האדם באדיל, החל מאפריל האחרון, כשמונים אלף פליטים פלסטינים ברחו מסוריה. מתוך 480,000 הפלסטינים שנותרו, 280,000 הפכו לחסרי בית ותשעים וחמישה אחוז זקוקים לסיוע הומניטרי דחוף.
"פעילים למען פלסטינים בסוריה", ארגון נוסף, ערך הפגנה במאי האחרון ובה קרא למנהיגות הפלסטינית להוציא אותם מסוריה שסועת המלחמה ו"להשיב אותם למולדת בפלסטין".
לטענת ארגון הפעילים, ישנן לפחות 228 משפחות שכוללות 884 פליטים פלסטינים הורשו להיכנס לרצועת עזה בין פברואר 2011 ואוקטובר 2014. כמו כן, הם מציינים כי זכות השיבה מותרת על פי אמנת ז'נבה המוגדרת בחוק הבינלאומי.
ההערכות הן שבתום מלחמת העצמאות, בין שש מאות אלף ושמונה מאות אלף ערבים עזבו את ארץ ישראל בשל המלחמה. כיום מרביתם נעזרים בסיוע של אונר"א, ואינם נקלטים במדינות ערב שמתעקשות להותיר אותם כפליטים.
זכות השיבה היא אחד המוקשים המובהקים של תהליך השלום, ובכל מגעים שנערכו עם הרשות הפלסטינית סוגיה זו מהווה מכשול. זאת משום שהפלסטינים רואים בה תנאי הכרחי, בעוד הישראלים נרתעים מהאיום הדמוגרפי.
כיום, בין הירדן לים יש מעט למעלה מששה מיליון יהודים, בעוד שני מיליון אזרחי ישראל הם ערבים. ההערכות אומרות כי ברצועת עזה נמצאים עוד כמיליון ושמונה מאות אלף פלסטינים ובגדה המערבית מעל שני מיליון. קליטה של פלסטינים-סורים תהווה פתח לקבלת הדרישה הפלסטינית למימוש זכות השיבה.
מוקדם יותר היום, הגיב ראש הממשלה נתניהו לדבריו של יו"ר האופוזיציה, יצחק הרצוג, שאמר כי ישראל צריכה לקלוט אליה מספר פליטים מסוריה. נתניהו אמר: "ישראל היא מדינה קטנה, ללא עומק גיאוגרפי וללא עומק דמוגרפי ולכן אנחנו חייבים לשלוט על גבולותינו. גם נגד מסתנני העבודה הבלתי חוקיים וגם נגד מחוללי טרור".