מועדים לשמחה: חגים ואלימות במשפחה
אצל משפחות מסוימות החג מבליט ביתר עוצמה כל מה שמכאיב בזוגיות - ובימים רגילים נוח להתעלם ממנו
עוד דעות ב-ynet
כ-30 אלף תלמידים לא לומדים; למישהו אכפת?
הון אנושי טכנולוגי - פרדוקס הצמיחה בישראל
מריסה מאייר וחופשת הלידה הקצרה
אם בכל משפחה יכולים לפרוץ מטענים שהצטברו, חשוב לשים לב: שבירת חפצים וטריקת דלתות וצעקות הם תמרור אזהרה. אולי נדמה כאילו ראש השנה הוא מקור כל הצרות. אך למעשה, אצל משפחות מסוימות החג מבליט ביתר עוצמה כל מה שמכאיב בזוגיות - ובימים רגילים נוח להתעלם ממנו. יש משפחות אצלן אין זו הפעם הראשונה שנשמעות צעקות בבית ונשברים חפצים.
התפרצויות כאלה מלמדות על כאב שחבוי במעמקי הנפש. כאב זה מקורו לא בערב החג, כי שורשיו מצויים במערכות היחסים הראשוניות, בחוויות ילדות ראשוניות במשפחת המוצא. כאב זה מתעורר ביחסים אינטימיים, בטח ובטח בזמנים שבהם אנשים זקוקים יותר מכל לבן הזוג, כמעט בתלות שחונקת. הרי החגים מסמלים יותר מכל את יחסי המשפחה, את יחסי הקרבה והאחדות. ולכן, כאשר כאבים שהתחילו עוד במערכות היחסים הראשוניות, שמעולם לא טופלו, דווקא בחגים משפחתיים עשויים הכאבים להתעורר. אז הבדידות יכולה להציף, וסף הפגיעות נמוך כך שכל אמירה כואבת, ויש רצון להכאיב חזרה. לכן, ההתפרצויות הן רק הביטוי הגלוי לכאב הפנימי שחבוי בפנים.
אסור להיות עם זה לבד. הכאבים שהופכים להתפרצויות לא נעלמים מעצמם. הכאבים האלה צריכים להחלים, וצריך לשם כך איש מקצוע. כל עוד הכאבים לא טופלו, יחזרו הצעקות, יחזרו שבירת החפצים. בקשו עזרה. יש עם מי לדבר, פנו למרכז לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה כדי לשמור על איזון, לשמור על שיקול דעת. יש כלים להתמודד עם המתח, ואיש טיפול מנוסה יידע להציע אוזן קשבת ודרכים לנתב את המתח לאפיקים מועילים, להציע ערוצי תקשורת בריאים, ולהימנע מהרס.
הכותב, עומר שקד, הוא עובד סוציאלי, מטפל בגברים במרכז למניעה ולטיפול באלימות במשפחה של ויצו ובקו החירום של ויצו לגברים במעגל האלימות: 1-800-393904. לעמוד הפייסבוק - לחצו כאן