מה זה בעצם סרטן השד?
מתי תועדה המחלה לראשונה, מהן הדרכים לאבחן אותה ואילו עמותות מסייעות לחקר המחלה? לכבוד חודש המודעות לסרטן השד - כל מה שצריך לדעת
חודש המודעות לסרטן השד יפתח באוקטובר ועימו מגוון קמפיינים ופרוייקטים המבקשים לעודד אתכן ללכת להיבדק ולתרום לקהילה.
על אף שנדמה כי סרטן השד היא מחלה עכשווית, התיאור הראשוני ביותר של המחלה היה כבר בשנת 3000 לפני הספירה. תיאור זה בפפירוס מצרי קדום בשם "הגומא של אדווין סמית'", נחשב לטקסט הרפואי הקדום ביותר. בספר תיאורים של שמונה מקרים של גידולים או כיבים בשד אשר נותחו או טופלו בצורה מחרידה באמצעות כוויה. אולם, יצוין כי הספר מדגיש שלא היה טיפול למחלה בזמנו.
אבחנת סרטן השד עברה בשנים האחרונות מהפך משמעותי. לפני כ-30 שנים ויותר אובחנו מרבית החולות לאחר מישוש גוש בשד. כיום, בנוסף למישוש, נעשה שימוש מסיבי בבדיקות הדמיה וסקר - בדיקות לאיתור המחלה באוכלוסייה בריאה שבהן ניתן לראות את רקמות השד הבריאות והחולות - ממוגרפיה (צילום רנטגן של השדיים), אולטרסאונד (החזר גלי-קול מרקמת השד) ו-MRI (בדיקת תכונות מגנטיות של השד – אופי רקמות השד לפי משיכתן למגנט ה-MRI).
הממוגרפיה, בדיקת הסקר הבסיסית והיחידה שהוכחה כמפחיתה תמותה מסרטן שד, שנעשית פעם בשנתיים לכל אשה מגיל 50, מסייעת לראות את הגודל האמיתי של הגוש בעת האבחנה. בדרך כלל אישה מרגישה גוש כאשר גודלו כ-3 ס"מ. אם גודל גוש ממוצע שהתגלה אצל חולת סרטן לפני 30 שנה היה 2.5 סנטימטרים, כיום מדובר ב-1.2. זאת מכיוון שכיום ניתן לראות בממוגרפיה גידולים סרטניים שגודלם פחות מחצי ס"מ – וכך לסייע לגילוי מוקדם יותר ולסיכויי החלמה טובים יותר.
בתחילת שנות ה-80 של המאה הקודמת לאחר שסוזן, אחותה של ננסי ברינקר נפטרה מהסרטן השד בגיל 36 הקימה ננסי את קרן ג. קומן במטרה להגדיל את מספר הנשים שעוברות בדיקות ממוגרפיה. שלוש שנים לאחר מכן נולד “חודש המודעות לסרטן השד”.
השימוש המתועד הראשון בסרט הוורוד, בהקשר של המחלה, נעשה בסתיו 1991 כאשר במימון הקרן חולקו סרטים ורודים למשתתפי מירוץ בניו יורק סיטי עבור המחלימות מסרטן השד. הסרט הוורוד אומץ כסמל הרשמי של סרטן השד בחודש המודעות הלאומי בשנת 1992. באותה השנה, אלכסנדרה פני, העורכת הראשית של מגזין בריאות הנשים האמריקאי "Self", ואוולין לאודר - ניצולת סרטן השד וסמנכ"ל חברת הקוסמטיקה אסתי לאודר יצרו סרטים להפצה בחנויות המותג בניו יורק. מאז ה”חיילות” במדי החאקי של שנות ה–30 הוחלפו במיליוני תומכים שענדו סרטים ורודים להעלאת המודעות לגילוי מוקדם ולצד זאת מושקים מדי שנה ולקראת חודש המודעות מוצרי צריכה ורודים נושאי מסר אופטימי: בזכות ערנות וגילוי מוקדם, ההישרדות נמצאת בשליטתן של החולות.
קרן המחקר של סרטן השד (BCRF)
נוסדה על ידי אוולין לאודר ב-1993, קרן המחקר של סרטן השד מקדמת את המחקר המבטיח ביותר בעולם שמטרתו השמדת סרטן השד. BCRF גייסה יותר מ-570 מיליון דולר למען תגליות בביולוגיה של הגידול, גנטיקה, מניעה, טיפול, החלמה וגרורות, ובכך היא אחת מהמממנים הגדולים בעולם שאינם ממשלתיים של מחקר סרטן השד.
ב-2015 BCRF תעניק 48.5 מיליון דולר לתמיכה ב-240 מחקרים המתבצעים במוסדות רפואה מובילים ברחבי העולם. מאז 1993, מחקרים ממומנים ע"י BCRF היו חלק מכל פריצת דרך משמעותית במניעת, אבחון, טיפול והחלמה מסרטן השד. ע"י הוצאת 91 סנטים מכל דולר למחקר ותוכניות למודעות ציבורית, BCRF נשארת אחד מהגופים ללא כוונת רווח האחראים ביותר מבחינה כספית. BCRF היא הארגון היחיד של סרטן השד עם דירוג "A+" מ-CharityWatch, ביחד עם הרייטינג הגבוה ביותר של ה-Charity Navigator של 4 כוכבים במשך 13 פעמים מאז 2002. למידע נוסף, ניתן לבקר: www.bcrfcure.org
האגודה למלחמה בסרטן
האגודה למלחמה בסרטן בישראל (ע"ר) נוסדה בשנת 1952 במטרה להפחית את התחלואה והתמותה ממחלת הסרטן ולשפר את איכות חיי החולים. האגודה הינה מוסד ללא כוונות רווח הפועלת הודות לתרומות הציבור בלבד וללא כל מימון מתקציב של משרד ממשלתי כלשהו. עובדה המאפשרת את המציאות לפיה הסיוע הניתן על ידי האגודה נקבע ללא מעורבות של שיקולים זרים, אלא רק על ידי ועדות מקצועיות שחברים בהן בהתנדבות נציגים ממיטב אנשי הרפואה והמחקר ברחבי הארץ. הפרויקטים שנתמכים נבחנים בקפידה, לאחר שיקול דעת מקצועי וענייני לטובת הנושא ברמה הלאומית.כל פעילויות האגודה למלחמה בסרטן ניתנות בחינם לכל דורש.
שנות פעילותה בארץ ומגוון התחומים אותם קידמה, הקנו לאגודה למלחמה בסרטן הכרה ציבורית, לאומית ובינלאומית רחבה. לאגודה קבוצות ידידים במספר ארצות בחו"ל וייצוג בפורומים חשובים בישראל ובעולם.
כפטרון האגודה מכהן נשיא מדינת ישראל, הנשיאה המייסדת של האגודה היתה סוזי אבן ז"ל, יבל"א נשיא כבוד של האגודה כיום הינו פרופ' אהרון צ'חנובר, זוכה פרס נובל לכימיה לשנת 2004, היו"ר העומד בראשה, הינו פרופ' אליעזר רובינזון, אשר כיהן גם כנשיא ארגון הסרטן הבינלאומי, ה-Union for International Cancer Control - UICC, סגן היו'ר הינו ליאון רקנאטי, ומנכ"ל האגודה הינה מירי זיו (שכיהנה שתי קדנציות בועד המנהל של ארגון הסרטן הבינלאומי).
לאגודה ועד מנהל מצומצם המורכב מאנשי ציבור, רפואה, מחקר וחבר נאמנים. באגודה פעילים כ- 3,500 מתנדבים הפועלים ב - 70 סניפיה ברחבי הארץ. המתנדבים עוסקים במגוון פעילויות בתחומי הרווחה למען חולי הסרטן, ובתחומי ההסברה השונים, במטרה להביא להעלאת המודעות למחלות הסרטן, לדרכי מניעתן ולחשיבות הגילוי המוקדם.
האגודה למלחמה בסרטן http://www.cancer.org.il/
המלחמה בסרטן השד: http://www.cancer.org.il/template/publications.aspx?maincat=12