שתף קטע נבחר
 

צו השעה - להתמקצע בהצלת חיים

זו העת לקרוא לתושבים להכשיר את עצמם בידע בסיסי של הצלת חיים, להצטרף לקורסים של מד"א להגשת עזרה ראשונה צעירים ומבוגרים על בסיס אישי, או כיוזמה של מוסדות ומקומות העבודה

בימים האחרונים רבים מדברים על חשיבות נשיאת נשק בקרב האזרחים כאמצעי שיכול לסייע במניעת פיגועי טרור. אך היכן מקומם של האזרחים לאחר שהפיגוע כבר התממש ועד להגעת הצוות הרפואי? האם במדינת ישראל 2015 אזרחי ישראל יודעים כיצד להגיש סיוע רפואי בסיסי לפצוע השוכב לפניהם? מדוע התמקצעות ורכישת ידע בסיסי בהגשת עזרה ראשונה לאוכלוסייה אינה נמצאת בסדר העדיפויות של ממשלת ישראל?

 

עוד דעות ב-ynet:

חשבון נפש פלסטיני

זה נראה כמו זובור תקשורתי לישראל

גל הטרור הפלסטיני שפוקד אותנו - בלתי נמנע

החרדים באים לאקדמיה בלי כפייה

בהחלט חשוב מה יאמרו הגויים

 

אחד המאפיינים של גל הטרור הפוקד אותנו בימים אלה הוא הביזור של הפיגועים, למוקדים שונים ומרוחקים זה מזה בכל רחבי הארץ. תגבור נוסף של כוחות הביטחון אינו מאפשר לתת מענה מניעתי מלא בכל נקודה ונקודה.

 

הערנות, התושייה ומעורבות של אזרחים מן השורה במניעה ובתגובה לפיגוע היו קריטיים ובולטים במיוחד בגל הטרור הנוכחי. פעילותם של האזרחים היא קריטית במיוחד מיד לאחר תקיפה ביחס להענקת טיפול רפואי לנפגעים. כפי שנראה באירועים האחרונים - ההתנהלות האזרחית הצילה את חייהם של לא מעט אזרחים, אך יש בה סיכונים כאשר היא מתבצעת באופן שגוי ומסכן בריאות.

 

בהתמודדות עם פיגוע טרור מסוג זה, שנמצא כבר בתהליך של התהוות בשטח, יש שלושה מרכיבי יסוד: א. מניעה בשטח - אפשרות למנוע את ביצוע הפיגוע על-ידי ערנות ותגובה מהירה. ב. נטרול המחבל/ת - אם האירוע כבר מתרחש לנטרל את המחבל/ת, ולהקטין למינימום את הנזק ואת אפשרות התפשטות האירוע. ג. טיפול רפואי לנפגעים - להעניק טיפול רפואי מהיר ואיכותי לנפגעים כדי להקטין את מידת הנזק ואת אפשרות שיקומם בעתיד לחיים נורמטיביים.

 

אל מול המאפיינים הייחודיים של גל טרור זה קרא שר הביטחון לתושבים לשאת את נשקם האישי. בכך ניתן מענה לשני המרכיבים הראשונים. אולם יש להוסיף קריאה נוספת לאזרחים הקוראת לציבור הרחב לצאת ולקבל הכשרה בסיסית בעזרה ראשונה מצילת חיים ולהתמקצע בתחום ההכשרה הרפואית.

 

המודעות של האזרחים מן השורה לצורך בהגנה עצמית ולנשיאת נשק, התפתחה במהלך שנות קיומה של המדינה, אל מול האתגרים הביטחוניים שעמם מתמודדת האוכלוסייה האזרחית במהלך השנים. אולם, בעת הזו חובה עלינו להוסיף נדבך נוסף בתחום העזרה הראשונה והצלת חיים ולצאת בקמפיין ובקריאה לציבור הרחב לרכוש ידע בסיסי בעזרה ראשונה, ואף למעלה מכך.

 

רכישת כלי ירייה ורישוי מחייבים את הרוכש בהכשרה בסיסית כיצד להשתמש בכלי הירייה וכיצד להתמודד עם מצבי חירום, שבהם יהיה צורך להפעיל את הנשק בעת פקודה. הנושאים והמחזיקים בכלי ירייה נדרשים ברענון הידע ואימון מדי תקופה - הכשרה שהוכיחה את עצמה.

 

כך גם צריך לנהוג לגבי הכשרה להצלת חיים. ככל שאזרחים רבים יותר יידעו לתת מענה ראוי בעת מצבי חירום - חייהם של מאות ישראלים ייחסכו מדי שנה בעת אירועי טרור, תאונות

 דרכים, תאונות עבודה, טיפול במצבי חירום ועוד. הדבר כאמור רלוונטי וקריטי לא רק בעת חירום, אלא גם בעת שגרה בחוץ ואיש איש בביתו.

 

זו העת לקרוא לתושבים להכשיר את עצמם בידע בסיסי של הצלת חיים, להצטרף לקורסים של מד"א להגשת עזרה ראשונה צעירים ומבוגרים על בסיס אישי, או כיוזמה של מוסדות ומקומות העבודה.

 

הערך של הצלת חיים הוא ערך יסוד במורשת היהודית. פיקוח נפש קודם לכל מצוות התורה. "כל המציל נפש אחת מישראל כאילו הציל עולם מלא". להתמקצע בהצלת חיים - זהו צו השעה.

 

הכותב הוא ראש ישיבת ההסדר "מאיר הראל" במודיעין ושלוחות הישיבה באופקים ובקריית אונו. אלוף משנה במילואים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים