בהחלט חשוב מה יאמרו הגויים
כל סבב עימותים מול הפלסטינים חושף בפנינו את המציאות הקשה - התקשורת העולמית ממש לא לצדנו
אירועי הימים האחרונים העלו שוב לתודעה את התייחסות העולם לסכסוך הישראלי-פלסטיני. רשת ה-BBC, מהגדולות והמוערכות בעולם, העלתה מבזק באתר הרשת שכותרתו "פלסטיני נורה למוות אחרי ששניים נהרגו בתקיפה בירושלים". כעבור זמן שינתה הרשת את הכותרת, אך הנזק כבר נעשה. כל מי שנחשף לכותרת הבין שפלסטיני נהרג, ללא שום אזכור לנסיבות, לרקע או לאירועים.
עוד דעות ב-ynet:
הצהרת כורש, קריקטורה ופרס מאיראנית
כמעט כל גוף חדשותי בינלאומי מחזיק בישראל צוות המסקר בעיקר את הסכסוך הישראלי-פלסטיני. START-UP NATION, אקזיטים, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון? כל אלה כמעט ואינם מסוקרים על ידם. כל סבב עימותים מול הפלסטינים חושף בפנינו את המציאות הקשה - התקשורת העולמית ממש לא לצדנו.
אזרחים ישראלים רבים מאמינים כי הכוח היחיד במזרח התיכון שיכול להביס את צה"ל הוא קומץ כתבים קולניים. שאלמלא הפחד מדעת הקהל העולמית, צה"ל היה עוקר את קני החמאס, ממגר את קני הטרור ומשליט שקט ושלווה ברחבי ישראל והגדה המערבית. אך לא זה המצב בפועל.
לדעת הקהל העולמית יש משקל משום שהמדינות הידידותיות כלפי ישראל הן באופן טבעי מדינות דמוקרטיות. הפוליטיקאים במדינות דמוקרטיות מטים אוזן לדעת הקהל. אם המצביעים עוינים את ישראל, אזי אנשי העסקים במדינות אלה לא ירכשו מוצרים ישראליים. הפוליטיקאים, נציגי הציבור, יחדלו לתמוך בישראל ואפשר יהיה להעביר חקיקה אנטי-ישראלית, דבר שקורה בפועל בתנועת החרם נגד ישראל ומוצרים מישראל.
המדיניות הפלסטינית, לחתור תחת הלגיטימיות של ישראל בפני בית המשפט של דעת הקהל העולמית, פועלת זה כ-30 שנים, ועורמת ניצחון אחר ניצחון. הטראומה של מבצע עופרת יצוקה, דו"ח גולדסטון, פרשת מאווי מרמרה ואירועים נוספים הותירו את ישראל מעוקרת, ללא יכולת להשתמש בכוחה הצבאי.
המוביל העולמי ביצירת מראית העין
ה- BBC, עטור הילת ה"אי משוא פנים", הוא המוביל העולמי ביצירת מראית העין. הכותרת ששונתה מצטרפת לשרשרת ארוכה של דיווחים מוטים באופן מגמתי. העובדה שהסיכול של ג'עברי היה תגובה למטח של יותר מ-120 טילים שלא קדמה להם כל התגרות מצד ישראל כמעט ולא הוסברה; ה-BBC הציג ילדים סוריים טבוחים כילדים פלסטיניים; "קורבן פצוע קשה של הפצצות ישראליות" צולם כעבור רגע הולך וכולו בריאות. ה-BBC הגיב בביטול, "אולי הוא רק התאושש מהר".
הצגה חטופה של "התקן תבערה" מופעל הוא כל מה שזכו צופי ה-BBC לראות מפיצוץ האוטובוס בתל אביב; סרט תיעודי מבית היוצר של ה-BBC, המציג תמונות מזעזעות של ילדים פלסטינים פצועים, נועד ככל הנראה לעורר שנאה גזענית נגד ישראלים. כל אחד מהמקרים המתוארים מהווה, בפני עצמו, הפרה של כמה כללים שה-BBC קבע לעצמו. למרות זאת, ישראל אינה מגיבה.
הרעיון של "תגובה מידתית" הוסבר על ידי ה-BBC באופן שגוי במהלך מבצע "צוק איתן" כספירה פשטנית - 130 פלסטינים הרוגים; 4 ישראלים הרוגים; מסקנה - ישראל נהגה באופן לא מידתי. ההלכה הפסוקה באנגליה, שה-BBC כפוף לה, מתירה את מה שדרוש באופן סביר על מנת להשיג מטרה סבירה. לפי אמת מידה זו, פעולותיה של ישראל רחוקות מהדרוש באופן סביר, זאת מכיוון שאין כל ספק שפעילויותיה של ישראל לא הספיקו על מנת לעצור את מטר הטילים. על ישראל להדגיש נקודה זו בפני אותו בית דין תקשורתי, ולא להתעלם ממנה.
אפילו על פי הפרמטר הפשטני של "מספר הגוויות", יחס ההרוגים מקרב הלוחמים בהשוואה ליחס ההרוגים מקרב האזרחים הבלתי מעורבים, מספר הנפגעים מירי ישראלי הוא פי 7 לערך יותר "מידתי" מזה של הכוחות הצבאיים שלוחמים באפגניסטן ושלחמו בעיראק. אולם טיעונים אלה לא מוצאים את דרכם אל קהל היעד.
ישראל מפסידה במערכה זו משום שבקושי התחילה להילחם. על ישראל
להפעיל מסע תעמולה שיתוכנן בדקדקנות וימומן היטב. יש לתבוע עיתונאים זרים, לחזר אחריהם, לחנך ולהדריך אותם. יש להגיש תלונות נגד אמצעי התקשורת ולהגיש תביעות במקרים המתאימים. עד שתתגבש בישראל ההכרה שעליה להיאבק בכל העוצמה על דעת הקהל העולמית, הצבא רב העוצמה שלה ישוב וימצא את עצמו ממתין ללא כל תועלת בשולי זירת הקרב.
דוד בן-גוריון אמר בנאומו באו"ם: "עתידנו אינו תלוי במה יאמרו הגויים - אלא במה יעשו היהודים". המציאות בפועל מראה לנו כי עתידנו אמנם אינו תלוי במה יאמרו הגויים, אך לא נוכל להתעלם יותר מדבריהם.
טרוור אסרסון הוא השותף הבכיר במשרד עורכי הדין אסרסון, משרד עורכי הדין הזר הגדול בישראל, מומחה בבריטניה לדרך ההצגה של הסכסוך במזרח התיכון על ידי ה-BBC.