"רפורמת הקורנפלקס" אושרה בוועדת העבודה
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות אישרה פה אחד את סעיפי "הגנה על בריאות הציבור (מזון)" במסגרת חוק ההסדרים. בין ההקלות שאושרו: ביטול הדרישה מיבואן להציג מסמכים מקוריים מיצרן המזון וביטול בדיקות של מוצרי בשר במהלך הובלתם
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות אישרה הבוקר (ד') פה אחד את "רפורמת הקורנפלקס", הכינוי להצעת החוק הממשלתית להגנה על בריאות הציבור (מזון), שהוגשה במסגרת חוק ההסדרים. האישור ניתן למעט הסעיפים העוסקים בפיקוח וטרינרי, שיאושרו בימים הקרובים. הוראות החוק ייכנסו לתוקף במאי 2016, חצי שנה לאחר פרסומו ברשומות 2016
כתבות נוספות בערוץ הצרכנות
יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), אמר כי "הרפורמה עתידה להפחית את יוקר המחיה בהוזלה ניכרת של מחירי המזון לצרכן, עקב הרחבת שוק המזון לתחרות עם מוצרי מזון מיובאים שמחירם בחו"ל זול מישראל. הרפורמה תשפיע במיוחד על האוכלוסיות החלשות, אשר שיעור ההוצאות שלהם על מוצרי מזון תופח. לכן אישרנו הקלות דרמטיות ליבואני מזון יבש, אך לא התפשרנו על בריאות הציבור והידקנו את הפיקוח על העוסקים במזון".
חוק הרפורמה נפרש על פני 221 עמודים ו-334 סעיפים. הוא עוסק בהסדרה מקיפה של ענף המזון בארץ ושל כלל העוסקים בו (יצרנים, יבואנים, משווקים, מובילים ומאחסנים). חברי הוועדה קבעו חובות, כללים, אחריות ותנאי רישוי לגבי כל אחד מהם. במסגרת זו הוחלט על הסרת עיכובים וחסמים ביורוקרטים לפישוט תהליכי הייבוא של מזון "יבש" לישראל. מכאן נולד הכינוי "רפורמת הקורנפלקס".
לא ניתנו הקלות ביבוא "מזון רגיש"
במהלך הדיונים בוועדה העריך שר האוצר משה כחלון כי פעולות אלה יובילו להוזלה של מאות שקלים בסל המזון השנתי למשפחה. בין ההקלות שאושרו: ביטול הדרישה מיבואן להציג מסמכים מקוריים מיצרן המזון בחו"ל ובכך תיפתח למעשה האפשרות לייבוא מקביל בזירוז הכנסת המוצרים לישראל תוך יום אחד מרגע שיגיש היבואן הצהרה על עמידה בכל הוראות הדין. כמו כן יבוטלו בדיקות החובה של מוצרי בשר במהלך הובלתם ובמקומן יוגבר הפיקוח הווטרינרי במפעלים ובנקודות המכירה.
ההקלות מבוססות על מודלים הנהוגים באיחוד האירופי ובארצות הברית. עם זאת, לא ניתנו הקלות ביבוא מזון "רגיש" (כמו: מזון לתינוקות, בשר ומוצריו, תוספי תזונה). עוד נקבע כי בשר מעובד ובשר קפוא שהופשרו יימכרו רק אם יסומנו כמילים מפורשות. בנוסף, בשר קפוא שהופשר יימכר רק אם ייארז מראש. חברי הכנסת הוסיפו לחוק איסור על ייחוס סגולה של חיזוק, ריפוי הגוף, הקלה על מחלה או מניעת מחלה למוצר מזון.
בנוסף הוחמרו משמעותיות העונשים לעוסקים במזון שיעברו על החוק; בין היתר, שופט יהיה רשאי להטיל עד שנתיים מאסר או קנס בגובה של עד 900 אלף שקל ומשרד הבריאות יטיל בנוסף קנסות מנהליים ללא משפט בין 8,000 ל-40 אלף שקל, על עבריין שהציע לציבור מזון בלתי ראוי למאכל אדם או מזון הכולל תוסף או חומר טעם וריח אסורים. עבירות נוספות יהיו יצור מזון משאריות, אי קביעת סימון של אורך חיי המדף, ויבוא מזון רגיש ללא אישור מיוחד.
הצעת החוק החלה להתגלגל ביוזמת הראל לוקר, בעת כהונתו כמנכ"ל משרד ראש הממשלה. הוועדה השקיעה חודשיים של דיונים מרתוניים בהכנתה לאישור סופי במליאת הכנסת שאמור להתקבל עד סוף החודש. שר האוצר משה כחלון העריך במהלכם כי הרפורמה תוביל להוזלה של מאות שקלים בסל המזון השנתי של כל משפחה בישראל