שתף קטע נבחר
 

מ' הבינוי שכר רשת תיווך לקניית דיור ציבורי

בניגוד לפעילות של החברה העירונית עמידר שנעשתה בחינם, המדינה תשלם לחברת מטרופוליס עמלה בגובה של 40 אלף שקל לכל דירה שתרכוש למערך הדיור הציבורי; יעד המדינה הוא ל-1,000 יחידות דיור עד יוני 2016

חברת עמידר איבדה את הבלעדיות שהחזיקה בה לרכישת דירות עבור משרד השיכון לטובת הדיור הציבורי. במשרד השיכון הודיעו על בחירת חברת התיווך "מטרופוליס" כחברה שתספק שירותים לרכישת דירות למלאי הדיור הציבורי וזאת לצד המשך פעילותה של חברת עמידר. הסיבה לשכירת חברה נוספת לפעילות רכישת הדירות נבעה מאי שביעות רצון של אנשי משרד השיכון מקצב רכישת הדירות של עמידר.

 

לכתבות נוספות בערוץ הנדל"ן

 

"מסוף 2014, מועד תחילת הפעילות ועד עכשיו עמידר הגיעה לקצב מסוים של רכישת דירות שלא ענה על הדרישות שלנו, ברוב החודשים הם רכשו עד 5 דירות בשבוע ולאחרונה הגיעו לתקרת זכוכית שהם התקשו לפרוץ עם רכישה של 10 דירות בשבוע בשיא. זה קצב יפה אבל זה לא הקצב ששמנו לעצמנו ליעד שזה מינימום של 15 בשבוע. הגענו למסקנה שמי ששולט בשוק הם ממילא המתווכים ושווה לפנות אליהם ישירות כי לעמידר אין את היתרון על המתווכים", אמר רו"ח אורי בר-חיים מנהל אגף בכיר לנכסים וחברות במשרד השיכון.

 

בחירת רשת התיווך שתסייע ברכישת הדירות בוצעה באמצעות מכרז שפרסם משרד השיכון שבו דרשו נסיון בעסקאות לאיתור נכסים בהיקף של 2 מיליון שקל בשנה (סכום עמלות), "זה היקף עסקאות גדול מאוד כי רצינו להגיע למתווכים הגדולים ולא לקטנים", אמר בר-חיים. השירותים בהם תחויב הרשת שתיבחר יכללו בדיקה הנדסית של הדירה, בדיקת הבעלות בה על ידי עו"ד ועד לשלב העברת הבעלות מבעל הדירה לרשות המדינה. למכרז ניגשו כמה מתווכים אך רק מטרופוליס עברה את תנאי הסף.

 

העמלה שמטרופוליס תזכה לקבל עבור כל דירה תעמוד על 40 אלף שקל, כ-4% מדירה ששוויה מיליון שקל (לעומת כ-2% בדמי תיווך רגילים), אך כזכור החברה תחויב בשירותים נוספים ותידרש לשלם למהנדס ולעורך דין על כל דירה ולכן הסכום גבוה יותר. כמו כן חלק מהדירות שנרכשות מחירן גבוה יותר והוא מגיע עד לרף של 1.7 מיליון שקל לדירה.

 

טרם שלב הרכישה, כל דירה שתיבחן תידרש לעבור את אישור משרד השיכון אשר הורה לאחרונה לרכוש גם דירות חדשות במקביל לרכישת דירות מיד שנייה. מחיר הדירה נקבע לפי מחירון שנשען על נתוני אתר מדלן (השואב את המידע ממערכת רשות המסים, ד"ל) ובהתאם למחיר הממוצע לפי שנת בנייה ומספר חדרים. קבלת הדירה עומדת על פרק זמן של עד 12 חודשים דירה כאשר מדובר בדירה מיד שנייה (הממוצע הוא של כ-9 חודשים מרגע הרכישה) ואם מדובר בדירה חדשה הכניסה אליה תתבצע תוך 18 חודשים לכל היותר.

 

עד כה נרכשו 190 דירות

עד כה נרכשו עבור הדיור הציבורי 190 דירות כאשר בקופה של משרד השיכון נותרו כ-700 מיליון שקל והיעד הוא לכ-1,000 דירות נוספות עד לחודש יוני 2016. למשרד השיכון יש כ-2,416 ממתינים לדיור הציבורי ב-92 יישובים.

 

למרות זאת, מרבית הממתינים מתרכזים בכ-10 יישובים ובראשם העיר ירושלים עם 345 ממתינים, ולאחריה נתניה, ת"א, בני ברק, אשדוד, חולון, חיפה, בת ים, פתח תקווה, עכו ורחובות. נתון מעניין נוסף הוא שבבני ברק לא הצליח המשרד לרכוש אפילו דירה אחת מיד שנייה, לאור זאת שחלק גדול מהעסקאות בעיר נעשה ב"שחור", ולאחרונה החלו לרכוש שם דירות חדשות.

 

סגן שר הבינוי והשיכון, ח"כ ז'קי לוי, אשר אחראי על התחום במשרד השיכון, אמר: "המשרד ממשיך לספק תוצאות ולהוביל בעשייה. בחרנו בחברה נוספת על מנת שזאת תגביר את רכישת הדירות באופן מיידי, תגביר את התחרות ותוביל לירידת מחירים".

 

בחברת עמידר סירבו להגיב על הדברים אך גורם המקורב לחברה אמר ל"כלכליסט" כי בעמידר "לקחו את רכישת הדירות כמשימה לאומית, הם לא מרוויחים 40 אלף שקל לכל דירה וזה אומר הכל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים