שתף קטע נבחר

33 אלף נחלות יוסיפו יחידת דיור שלישית

ההחלטה תשפיע על 21 קיבוצים שהגיעו למכסת ההגבלה להקמת יחידות דיור בנחלות וכן על 14 קיבוצי עוטף עזה. מדובר בתוספת תכנונית של מעל ל-3,000 יחידות דיור, ועוד תוספת של כ-1,500 יחידות לקיבוצי עוטף עזה

יותר יחידות דיור במושבים: ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ולנת"ע), בראשות יו"ר קבינט הדיור אביגדור יצחקי, החליטה היום (ג) להמליץ למועצה הארצית לתכנון ולבנייה על הפקדה של תיקון לתמ"א 35 (תוכנית המתאר הארצית) - שיאפשר בנייה של יחידת דיור שלישית בשטח הנחלה במושבים.

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן

 

ההחלטה קובעת כי במושבים תתאפשר בנייתה של יחידת דיור שלישית ב-2.5 דונם שבראש הנחלה, מבלי שתחייב הכנת תוכנית כוללת ליישוב, ומבלי שתיספר במניין יחידות הדיור ביישוב. באזורי הביקוש, בכללם מחוז מרכז, חיפה וירושלים, תותר תוספת יחידת דיור שלישית בכל הנחלות במושב, כאשר זו תיגרע ממניין יחידות הדיור הקבוע ליישוב.

 

על פי נתוני תנועת המושבים, ההחלטה נוגעת ל-33 אלף נחלות המושבים ובנוסף לזאת לעשרות קיבוצים. גורמים בתנועה אמרו כי מדובר בשלב חשוב ומשמעותי, אולם ההחלטה המכריעה בנושא נמצאת בידי המועצה הארצית לתכנון ולבנייה. ועדת המשנה היא הגוף המקצועי הממליץ, אשר בחן את הסוגיה בשנים האחרונות, ולכן הייתה חשיבות מאוד גדולה שייתן המלצה כזו.

 

כמו כן, ציינו בתנועת המושבים כי באזור הפריפריה מרבית המושבים נמצאים כרגע רק בבית הראשון - ולכן מדובר על תהליך שיתפרס על פני 20-30 שנה. בנוגע לקיבוצים, הוסיפו בתנועת המושבים כי רק עשרות מהם ביקשו לעדכן את התמ"א משום שלשאר הקיבוצים אין את הבעיה הזו. בעיה זו היתה קיימת בעיקר במושבים בגלל הסף המקסימלי של יחידות הדיור. בקיבוצים הספירה היא שונה ולכן הם התרכזו במצב שבו הם נזקקו לעדכון התמ"א.

 

בין הזכאים: קיבוצי עוטף עזה

בתנועת המושבים בירכו על ההחלטה. מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור, אמר כי "מדובר בבשורה משמעותית ביותר לכלל בעלי הנחלות מפארן בדרום ועד אביבים בצפון. זאת כחלק מהפעילות המשמעותית אל מול הממשלה וגורמי הממשל לשינוי המגמה אני מברך על כך. עם זאת אנחנו עדיין לא במקום שבו אנו רוצים להיות, לא בתחום הקרקעות ולא בתחום החקלאות. שינוי המגמה החיובי נותן תקווה ולא נשקוט עד אשר יושג".

 

יו"ר אגף קרקעות ואגודות שיתופיות בתנועת המושבים, עו"ד עמית יפרח, הוסיף כי "החלטת הולנת"ע נותנת משקל ראוי לכל היתרונות התכנוניים, הלאומיים והסביבתיים התומכים במתן אפשרות לבניית יחידה שלישית בנחלה, לרבות היותה פתרון נוסף למצוקת הדיור האדירה והמחריפה במדינת ישראל, העדפת עיבוי הישוב על הרחבתו, ולאפשר יישום החלטות רשות מקרקעי ישראל במושבים.

 

הולנת"ע בהחלטתה זו לא נכנעה להשפעתם של גופים אינטרסנטיים ששוב ושוב מאיימים בסכנת הפרבור שלכאורה תגרם כתוצאה מאפשרות בניית היחידה השלישית, אף על פי שטענה זו כבר נדחתה - הן על ידי בית המשפט הגבוה לצדק במסגרת בג"צ פורום 15 הערים והן על ידי כל הגורמים המקצועיים שבחנו סוגיה זו".

 

מבחינת הקיבוצים, צפויה החלטת הולנת"ע להשפיע על 21 קיבוצים שהגיעו למכסת מגבלת היחידות בקיבוצם וכן של 14 קיבוצי עוטף עזה. בקיבוצים היא משקפת תוספת תכנונית בסדרי גודל של מעל ל-3,000 יחידות דיור שיתווספו לאותם 21 קיבוצים, ועוד תוספת של כ- 1,500 יחידות לקיבוצי עוטף עזה.

 

ההחלטה צפויה לשחרר בקיבוצים באופן מיידי בנייה של מאות יחידות דיור בשלב הראשון, ותאפשר תכנון עתידי לאלפי יחידות דיור נדרשות נוספות. דוגמאות בולטות להשפעה ישירה על הקיבוצים: קיבוץ מעגן מיכאל שהוגבל ל-600 יחידות יכול כעת להגיש תכניות ל-900 יחידות דיור; נען שהוגבל ל-600 יחידות יוכל להגיש תוכניות ל-800 יחידות דיור; רמת יוחנן יוכל להגיש תוכניות לעוד 200 יחידות דיור על ה-400 שאושרו בעבר; והקיבוצים נחל-עוז, אור-הנר, גבים וארז בעוטף עזה יוכלו להגיש תוכניות לעוד 100 יחידות ידור על ה-400 שאושרו בעבר.

 

נזכיר כי תמ"א 35 אושרה בראשית שנות ה-2000, שם נקבעה מגבלת יחידות דיור קשיחה, מעין תקרת ברזל, בכל אחד מהיישובים הכפריים (קיבוצים ומושבים). כבר בעת אישורה היו קיבוצים שבפועל היו בהם יותר בתי אב ויחידות דיור מהמגבלה. אותה מגבלה מנעה את המשך הצמיחה הטבעית הדמוגרפית בקיבוצים, לרבות באזורי עדיפות לאומית. כחלק מתמ"א 35, נקבע מנגנון עדכון מדי 4 שנים. העדכון הראשון (והיחידי עד כה) היה אמור להסתיים ולהיות מאושר עוד בשנת 2009, אולם אישורו התקבל רק היום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים