שתף קטע נבחר

 

כסף לאחותי הסטודנטית נחשב כצדקה?

שאלה:

אני בת 22 וסיימתי את לימודי במכללה. כרגע אני עובדת ושוכרת דירה בירושלים. אני יודעת שאני חייבת בתרומות ומעשרות. האם אני יכולה לתת אותם לאחותי שלומדת באוניברסיטה ולא עובדת, הזקוקה לכסף הזה? (שיר, שומרון).

 

יש לכם שאלה לרב? לחצו כאן

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

תשובה:

חובת המעשר מגידולי קרקע בארץ ישראל כתובה מספר פעמים בתורה. באחד המקומות נאמר:

"עַשֵּׂר תְּעַשֵּׂר אֵת כָּל תְּבוּאַת זַרְעֶךָ הַיֹּצֵא הַשָּׂדֶה שָׁנָה שָׁנָה" (דברים י"ד, כ"ב). מהביטוי הכולל ("עשר תעשר את כל") למדו חכמים שיש לעשר גם מרווחים הבאים לאדם שאינם מגידולי שדה.

 

אמנם לימוד זה אינו מוסכם על כלל הפוסקים, וחיובו של מעשר כספים שנוי במחלוקת; יש אומרים שהוא חובה מן התורה, ונלמד מהפסוק הנ"ל - ויש הסוברים שאינו אלא מידת חסידות. מכל מקום, בשולחן ערוך בהלכות צדקה נאמר: "שיעור נתינתה, אם ידו משגת ייתן כפי צורך העניים. ואם אין ידו משגת כל כך, ייתן עד חומש נכסיו, מצווה מן המובחר; ואחד מעשרה, מידה בינונית" (שולחן ערוך, יורה דעה, הלכות צדקה סימן רמט, א).

 

מפשט ומיקום הדברים נראה שלדעת רבי יוסף קארו, מעשר כספים הוא חלק ממצוות הצדקה. אך החישוב של המעשר גם הוא שנוי במחלוקת: האם צריך לתת מעשר מהמשכורת, או רק מהנותר לאחר ההוצאות הנדרשות לאדם?

 

למי נותנים את הצדקה?

צדקה ניתנת לכל הנצרך. השאלה היא מתי נחשב אדם "נצרך"? האם רק כשהוא רעב ללחם? תשובה לדבר נאמרה בשולחן ערוך: "כמה נותנין לעני? - די מחסורו אשר יחסר לו. כיצד? אם היה רעב - יאכילוהו. היה צריך לכסות - יכסוהו. אין לו כלי בית - קונה לו כלי בית. ואפילו אם היה דרכו לרכוב על סוס, ועבד לרוץ לפניו כשהיה עשיר, והעני (נהיה עני) - קונה לו סוס ועבד. וכן לכל אחד ואחד. לפי מה שצריך".

 

כלומר, הצורך הוא סובייקטיבי, ותלוי בגורמים רבים. לפי זה, הוצאות על לימוד מקצוע לאדם שאינו עובד, בוודאי שייכים לצרכי האדם.

 

מהם סדרי הקדימות למתן צדקה?

בסדרי קדימות נתינת הצדקה כותב הרב משה איסרליש (הרמ"א): "פרנסת עצמו קודמת לכל אדם... ואחר

כך יקדים פרנסת אביו ואמו, אם הם עניים, והם קודמים לפרנסת בניו. ואחר כך בניו, והם קודמים לאחיו, והם קודמים לשאר קרובים, והקרובים קודמים לשכניו, ושכניו לאנשי עירו, ואנשי עירו לעיר אחרת" (יורה דעה סימן רנא, סעיף ג).

 

לפי זה, עזרה לאחות כלולה בוודאי במצוות צדקה, ויש לה קדימות על אנשים אחרים שנצרכים לצדקה, ואת יכולה לתת לאחותך כדי לעזור לה בלימודים ולקיים בזה מצוות צדקה ומעשר כספים. עם זאת, ראוי לתת מעט גם לעניים אחרים. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
"עניי ערך קודמים"
צילום: Shutterstock
מומלצים