שתף קטע נבחר
 

שלושה? גלנט מתכנן 5 יישובים חדשים בנגב

שר הבינוי והשיכון הודיע שבשבוע הבא תעלה לאישור הממשלה הצעה להקמת היישובים, ששלושה מהם כבר אושרו על ידי רשויות התכנון. ראשי הרשויות באזור מסכימים, אבל מסתייגים: "קודם צריך לחזק משמעותית את היישובים שכבר קיימים"

לאחר שרשויות התכנון כבר נתנו אור ירוק להקמתם של כעשרה יישובים בדרום, משרד הבינוי והשיכון הכריז אתמול על קידום הקמתם של חמישה יישובים כפריים חדשים בנגב - שלושה מהם כבר כלולים בעשרת היישובים של רשויות התכנון, ואילו שניים מהם חדשים.

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן

 

בשבוע הבא צפוי שר הבינוי והשיכון יואב גלנט להביא לאישור הממשלה את ההצעה להקמתם של היישובים שלח, יישוב קהילתי בין אשלים לפתחת ניצנה; נווה גוריון, יישוב קהילתי בין רביבים לבין כפר רתמים; דניאל, יישוב קהילתי צמוד דופן לקריית החינוך האזורית ולכפר השיקומי עלה נגב; אשל הנשיא, יישוב קהילתי צמוד למרכז החינוך האזורי של המועצה האזורית מרחבים; ודיה, יישוב קהילתי סמוך לכביש 80.

 

יש כבר תשתיות

מיקומם של נווה גוריון, דניאל ואשל הנשיא עלה בעבר כיעד להתיישבות, בעוד שלח ודיה הם שני יישובים חדשים שטרם נידונו ברשויות התכנון. בשל השלב הראשוני שבו נמצאת התוכנית טרם ברור היקפם של היישובים, אך ככל הנראה מדובר ביישובים קטנים שיכללו אלפי יחידות דיור בודדות לכל היותר.

 

שטחים ריקים בנגב. לחזק אזורים עם אוכלוסייה דלילה  (צילום: רועי עידן ) (צילום: רועי עידן )
שטחים ריקים בנגב. לחזק אזורים עם אוכלוסייה דלילה (צילום: רועי עידן )

במשרד הבינוי והשיכון התכוננו מראש לטיעוני הנגד הצפויים של הארגונים הירוקים וראשי רשויות חלשות בדרום. עוד ציינו כי בכוונתם לחזק את היישובים הקיימים, וכי מבחינה סביבתית תכנון ההתיישבות החדשה יכלול את עקרונות הקיימות הסביבתית ויתרכז בעיקרו באזורים "מופרים" מבחינה אקולוגית, בצמידות ובסמיכות לאזורים בנויים קיימים ואף בתוכם. כמו כן, הקמת היישובים החדשים תתקיים בסמיכות לצירים ראשיים ובקרבה לתשתיות מים, חשמל, תקשורת והולכת שפכים קיימות.

 

עוד ציינו במשרד כי ההחלטה על קידום התוכנית התבצעה בשיתוף מטה פורום דרום, הכולל את כלל הערים, הרשויות והארגונים בנגב ומטרתו לחזק את ההתיישבות באזור, וכי אלה הסכימו להקמת היישובים. עם זאת, בין ראשי הרשויות עדיין יש כאלה שמחזיקים בדעה כי הקמת יישובים חדשים ללא קשר למיקומם צריכה להיות מותנית בסיוע קודם ליישובי וערי האזור.

 

כך למשל, ראש מועצת ירוחם מיכאל ביטון אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי "יש שלושה פרמטרים שצריך לראות שמתקיימים ביישובים הקיימים לפני שרצים להקים חדשים. קודם כל צריך לראות שהאבטלה מתייצבת לפחות על נתונים הדומים לאלה של הממוצע הארצי; שנית, המועצות והערים צריכות להתייצב מבחינת האיזון הכלכלי, כלומר ללא גירעונות ומענקי איזון; ולבסוף הצמיחה הגיאוגרפית צריכה להיות חיובית. אחרי שעשית את כל אלה בבקשה תקים יישובים חדשים".

 

ראש עיריית ערד ניסן בן חמו נחרץ יותר בדעתו. לדבריו, "הרציונל של להיאחז בשטח הוא נכון וזה בסדר. מדינת ישראל יכולה להחליט על הקמה של יישובים חדשים, אבל כל מי שמביט על היישובים בפריפריה מבין שבמצבם קודם כל נדרש חיזוק משמעותי שלהם". בן חמו הוסיף כי התוכניות מציעות יישובי לוויין של צמודי קרקע בדומה לתוכניות שהוא מציע בשכונות חדשות וקיימות בעיר: "אני נאבק על כל תקציב ועל כל תושב ותושב וגם אני מציע צמודי קרקע. אם היו משקיעים 20% מהעלויות בבניית שכונות חדשות ביישובים קיימים המצב היה שונה".

 

פתרון לסיכון ביטחוני

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט ציין את נושא ריכוז האוכלוסייה, ואמר כי "יותר מ־50% מאוכלוסיית המדינה מתגוררת בין חדרה לאשדוד. התכנסות האוכלוסייה למרכז מהווה סיכון ביטחוני ויוצרת עומס כלכלי. האתגרים שעמם האזור מתמודד הם בכל התחומים - מביטחון ועד תעסוקה - ואני משוכנע, לאור בחינה מקיפה שקיימנו בחודשים האחרונים, שהקמת היישובים תסייע לאזור כולו ותספק פתרונות דיור ממשיים.

 

"הרעיון המנחה אותנו בהתיישבות בנגב הוא חיזוק הערים והמועצות הקיימות והוותיקות תוך התמקדות במטרופולין באר שבע, שתהווה מרכז לשירותים ולתעסוקה, לצד בניית יישובים חדשים במקומות חשובים בעלי אוכלוסייה דלילה. היישובים יאפשרו את המשך גדילת המועצות האזוריות שהגיעו למיצוי התיישבותי ביישובים הקיימים, וייתנו מענה לכל אלו המבקשים להתיישב ביישובים שאינם עירוניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הכנסת
יואב גלנט
צילום: דוברות הכנסת
מומלצים