הממשלה אישרה הקמת 5 יישובים בנגב
מדובר ב-3 יישובים שכבר נכללו בתוכניות של רשויות התכנון ובשני יישובים חדשים נוספים. שר הבינוי והשיכון שקידם את ההחלטה: "הקמת היישובים הכרחית, נמשיך בחיזוק היישובים הוותיקים כדי לחזק את הנגב כולו"
הממשלה החליטה היום (א') על הקמת 5 יישובים חדשים בנגב - 3 מהם כבר כלולים ב-10 היישובים של רשויות התכנון, ואילו שניים מהם חדשים. מדובר ביישובים שלח, יישוב קהילתי בין אשלים לפתחת ניצנה; נווה גוריון, יישוב קהילתי בין רביבים לבין כפר רתמים; דניאל, יישוב קהילתי צמוד דופן לקריית החינוך האזורית ולכפר השיקומי עלה נגב; אשל הנשיא, יישוב קהילתי צמוד למרכז החינוך האזורי של המועצה האזורית מרחבים; ודיה, יישוב קהילתי סמוך לכביש 80.
שלושה? גלנט מתכנן 5 יישובים חדשים בנגב
שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט שקידם את ההחלטה, אמר כי "הקמת 5 היישובים הכרחית לחיזוק האחיזה בשטחים מעוטי אוכלוסייה בעלי חשיבות לאומית בנגב. לצד בניית היישובים החדשים, נמשיך בחיזוק היישובים הוותיקים, תוך הגדלת מספר יחידות הדיור בגבולותיהם, כדי להביא להתחזקותו של הנגב כולו, על כלל סוגי ההתיישבות שבו. היישובים החדשים ייבנו לצד תשתיות קיימות כדי למזער פגיעה בקרקע ובסביבה. באחריותנו להביא ליישוב הנגב, להגדלת אפשרויות התעסוקה והתיירות שבו, ולהפיכתו לאזור מבוקש ומשגשג, לאור החזון הציוני".
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ציין כי "זהו יום בשורה עבור אזרחי ישראל שאנו מקימים 5 יישובים חדשים בנגב. זהו אינו אירוע רגיל. החזון שלנו מתממש - תשתיות ממשלתיות מסיביות יחד עם עסקים. צריך להקים אותם מהר תוך קיצור תהליכים. כדי שהיישובים הללו יצליחו יש צורך בצמיחה גבוהה ואכן יצרנו שם מנועי צמיחה ובראשם הסייבר".
במשרד הבינוי והשיכון התכוננו מראש לטיעונים שהגישו נגד ההחלטה ארגונים ירוקים וראשי רשויות חלשות בדרום. במשרד ציינו כי הכוונה היא לחזק את היישובים הקיימים, וכי מבחינה סביבתית - תכנון ההתיישבות החדשה יכלול את עקרונות הקיימות הסביבתית ויתרכז בעיקרו באזורים "מופרים" מבחינה אקולוגית, בצמידות לאזורים בנויים קיימים ואף בתוכם. כמו כן, הקמת היישובים החדשים תתקיים בסמיכות לצירים ראשיים ובקרבה לתשתיות מים, חשמל, תקשורת והולכת שפכים קיימות.
עוד הוסיפו במשרד כי ההחלטה על קידום התוכנית התבצעה בשיתוף מטה פורום דרום, הכולל את כלל הערים, הרשויות והארגונים בנגב ומטרתו לחזק את ההתיישבות באזור, וכי אלה הסכימו להקמת היישובים. עם זאת, בין ראשי הרשויות עדיין יש כאלה שמחזיקים בדעה כי הקמת יישובים חדשים ללא קשר למיקומם צריכה להיות מותנית בסיוע קודם ליישובי וערי האזור.
המתנגדים: אגף התקציבים, מינהל התכנון והירוקים
נזכיר כי ההתנגדות המשמעותית ביותר היא זו של אגף התקציבים במשרד האוצר, היות וזהו המשרד שמרכז כיום את כל סמכויות הדיור והגוף שאמור לתקצב פרויקטים בהיקפים כאלה. ההתנגדות מעט מפתיעה היות שהשר גלנט נמנה על אנשיו של שר האוצר, משה כחלון. עם זאת, גורמים במשרד השיכון טוענים כי ההתנגדות היא של הפקידות.
גופים נוספים שהביעו התנגדות לתוכנית הם רשות הטבע והגנים ומינהל התכנון, שם ציינו כי הם מתנגדים - אך במידה שהממשלה תחליט על הקמת יישובים חדשים הם ימליצו על הקמת יישוב אחד בלבד בקרבה לאופקים. השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, אמר לאחרונה בהקשר זה כי "אני יכול להרגיע את החוששים. אנחנו נגד בניית יישובים חדשים, מאחר שהם פוגעים בסביבה ובחלשים. אנחנו בעד התחדשות עירונית ואנחנו בעד טיהור עשרות קרקעות בישראל, שמזהמות את הסביבה ויכולות להיות שכונות ופארקים יפים".
בחברה להגנת הטבע, מהגופים שנלחמים בשנים האחרונות נגד הקמתם של יישובים חדשים, ניסחו נייר עמדה בנושא שבו נכתב כי הם "רואים במהלך זה פגיעה סביבתית, כלכלית וחברתית אשר מחלישה את חוסנם של היישובים הקיימים בנגב, המשוועים לתוספת אוכלוסייה וחידוש תשתיות". על הפגיעה הסביבתית נכתב כי יישובים חדשים יפגעו בכמות, איכות ורצף השטחים הפתוחים כנכס של כלל הציבור.
תמיכה בהחלטה הגיעה משמוליק ריפמן, ראש המועצה האזורית רמת הנגב שבתחומה מתוכננים שניים מ-5 היישובים החדשים. לדבריו, "היישובים יאפשרו הרחבת המגוון ההתיישבותי לאוכלוסיות נוספות וחזקות באזור. ברמת הנגב נמצאים ישובים בתהליכי הרחבה ואין מקום להיענות לביקושים. היישובים החדשים יאפשרו בעשור הקרוב תוספת אוכלוסייה שתחייב את הממשלה להשקיע בתשתיות חשמל, מים, כבישים, רכבות וגז טבעי, ובכך ולמשוך תעשיות ליצירת מקורות פרנסה. חובת המדינה למשוך אוכלוסיות לדרום ולצפון. זה מהלך אסטרטגי".
בהכנת הידיעה השתתף דותן לוי, כלכליסט