שתף קטע נבחר
 

סיר עם מים רותחים נפל על תינוקת בת שנה

התינוקת הסתובבה במטבח בדיוק ברגע שהסיר נפל מהידיים של אביה. ילדה נוספת טיפסה על המגירה והפילה על עצמה כוס קפה שהייתה מונחת על השיש. נורית מייקלסון, אחות במרפאת כוויות בשיבא תל השומר, החליטה להעלות את מודעות ההורים באמצעות עמוד פייסבוק ייחודי וסרטון הסברה

זה קרה ב-28 לאוקטובר, לפני שלושה שבועות, אבל תמר (השם המלא שמור במערכת) זוכרת כל פרט כאילו המקרה התרחש הבוקר: "בעלי רצה להכין פסטה, והתכוון לשים סיר עם מים רותחים על הגז. הוא מילא אותו ממתקן המים אך הסיר נפל, ונויה (השם המלא שמור במערכת) בת השנה בדיוק הסתובבה מתחתיו על הרצפה. היא עוד לא הלכה אז (היא בדיוק התחילה ללכת כשהיינו מאושפזים בבית חולים). היא נכוותה בגב, בחזה, בבטן, בצוואר וקצת בפנים".

 

עוד בערוץ הורים:

כך אתם גורמים לילדים שלכם להפרעות אכילה

מחנכת: 'אני לא גונבת לאף הורה את ימי שישי'

בת 3 חודשים באה עם אבא לעבודה

 

תמר מוסיפה: "אנחנו כבר בבית, אבל עדיין צריכים לגשת כל יום לקופת חולים כדי להחליף תחבושות. נויה כבר לא כאובה ומרגישה הרבה יותר טוב, אבל עדיין קצת בטראומה כי בכל פעם כשאנחנו שמים לה קרם או קצת נוגעים באזור, היא מעדיפה שלא יגעו בה".

 

לפי נתוני משרד הבריאות, במהלך 2014 ביקרו במיון בעקבות כוויות 1,685 ילדים מגיל אפס עד גיל 17. 60% מהכוויות הן כתוצאה מנוזלים חמים (מים, קפה, מרק). מתוך הכוויות האלה 80% נגרמות בבית וחצי מהן קורות לילדים מגיל אפס עד ארבע. אלה המספרים היבשים שאנשים לרוב לא מודעים למשמעות שלהם. הכוויות בילדים לפעמים מגיעות לדרגה 2 או אפילו דרגה 3 בגלל כל מיני סיבות – העור שלהם דק יותר ושטח הגוף הכולל קטן יותר.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"לא חשבנו שדבר כזה יכול לקרות"

- תמר, מה עשיתם ברגע שהסיר נפל על נויה?

"טוב שאמא שלי הייתה איתנו. היא אמרה לבעלי להתקשר דחוף למד"א, רצה לשכנה לקחת משחה לטיפול בכוויות (עכשיו יש לנו משחה כזאת בבית, אבל אז אפילו לא חשבנו שדבר כזה יכול לקרות). בעקבות הכוויה התקלף לנויה העור. מיד שטפתי אותה במים קרים.

 

"אני לא יודעת אם זה טוב שהיא הייתה לבושה – מצד אחד זו שכבה שמגנה על העור ומצד שני היא יכולה להידבק לאזור הכוויה. מד"א הגיעו מאד מהר והגענו לבית חולים. ממיון ילדים הפנו אותנו לטיפול נמרץ, שם היא הייתה יממה בגלל כוויות בצוואר, רצו לוודא שאין לה בעיות נשימה. משם היא הועברה למחלקת ילדים".

 

- איך עבר עליכם האשפוז?

"נויה בדרך כלל ילדה מאד ערנית ולא יושבת במקום. אבל בשלושת הימים הראשונים היא פשוט שכבה ופחדה לזוז כי מאוד כאב לה. אחר כך לאט לאט היא התחילה לצבור אומץ והבינה שיכולה לזוז. התחילה להתרוצץ כל היום בבית חולים וחזרה לעצמה. השתחררנו מבית חולים רק לפני כמה ימים, סה"כ היינו שם שבועיים וחצי".

 

- את חושבת שהיא תזכור את מה שקרה לה? הרופאים אומרם שיישארו לה סימנים?

"לא, אני לא חושבת. מבחינת מצב רוח היא חזרה להיות אותה ילדה מלפני הכוויה. מבחינת הסימנים שנשארו על הגוף – למזלנו הפנים לא נפגעו, אבל יש קצת סימנים על הגב ועל הצוואר. יש לנו הוראה ברורה מרופאים להימנע מחשיפה לשמש, כי זה יכול להשאיר סימנים. חוץ מזה, בעוד מספר שבועות יש לנו פגישה עם המומחה לרפואה פלסטית שימליץ לנו על המשך הטיפול, המטרה שלא יישארו סימנים".

 

הקפה נשפך על הילדה

כאמור, יש לא מעט מקרים שגורמים לכוויות ילדים בבית, ולא רק מסיר רותח. אלון (שם בדוי), אבא לרוני בת השנתיים מספר: "זה קרה לפני כמה שבועות. אשתי הייתה אמורה לחזור לעבודה מחופשת לידה עם בתי הקטנה (בת חצי שנה) ולכן החלטנו לנסוע לשלושה ימים לצפון בלי הילדות – הן נשארו עם סבא וסבתא שלהן. רוני היא ילדה מאוד פעלתנית ותמיד מחפשת לאן לטפס ולמצוא לעצמה תעסוקה. סבא וסבתא שלה יודעים את זה טוב מאד ולכן שומרים עליה מאוד".

 

- אז אתם בסופ"ש זוגי ופתאום מקבלים טלפון מבהיל?

"הסבא הכין לעצמו קפה. הוא ידע שהילדה עוקבת אחריו והוא שם את הקפה גבוה, על השיש. הוא יצא לכמה דקות מהמטבח ובאותו זמן רוני פתחה את המגירה הרחבה, טיפסה עליה, הושיטה את היד ושפכה על עצמה את הקפה החם.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

"הוזעקנו מהחופשה ישר לבית חולים. אני חושב שבסופו של דבר התמזל מזלנו מאד – רוני נכוותה רק ביד ובבטן, הרופאים העריכו שמדובר ב-4-5% מפלג הגוף המרכזי. יצאנו מבית חולים באותו יום. חיכו לנו שנחזור מהצפון, רק כדי לשחרר אותנו הביתה. לימדו אותנו איך להחליף את התחבושות, להוריד את השפשוף ולמרוח את המשחה. הגענו לביקורת אחרי 3-4 ימים, ואז אחת לשבוע. אנחנו כבר מיומנים ויודעים לטפל במקום הכוויה. נכון לעכשיו, צבע הכוויה שונה מאד מצבע העור, אבל אני מקווה שבהמשך זה יסתדר".

 

- זה נשמע מאד מכאיב ולא נעים – כל הענין של החלפת התחבושות. איך הילדה מגיבה לזה?

"במשך היום, כאשר היא חבושה, זה פחות מפריע לה, היא אפילו לא שמה לב. אבל כשמגיעים להחלפה של התחבושת, היא בוכה וזה כואב לה. אנחנו גוזרים לה את התחבושות הישנות ואז היא רואה את הפצעים ולא מבינה מה זה ולמה זה נראה ככה. זה באמת אירוע מאוד טראומטי עבורה. למזלנו גם שהיא לא נכוותה בפנים.

 

"מחשש לזיהום של המקום אסור לנו לתת לה לגעת במקום הכוויה, אסור לה לצאת לשמש – ועבור ילדה פעלתנית כל כך זה מאוד קשה. אבל אנחנו מנסים להתמודד ומקווים שבקרוב המצב שלה ישתפר".

 

 ( )

אשפוזים ארוכים וכאבים עזים

נורית מייקלסון, אחות במרפאת כוויות בשיבא תל השומר, מכירה טוב את המקרים. "במהלך כל השנים שאני עובדת במחלקה ראיתי המון כוויות עם מים רותחים", היא מספרת. "מטפלת החזיקה ביד אחת תינוק בן ארבעה חודשים וביד שניה כוס קפה. גננת ששמה קומקום עם מים חמים נמוך והוא נשפך במלואו על ילד בן שנתיים. כוויות מאמבטיה, כאשר ההורים לא שמים לב לחום המים ומכניסים את הילד פנימה. מיחמים של שבת, כוסות קפה וכוסות תה".

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הטרפתם? היכנסו עכשיו

 

מאחורי המקרים האלה עומדים גם אשפוזים ארוכים, כאבים עזים וניתוחים שהילד יכול לעבור במסגרת טיפול בצלקות ופגיעות בעור. מייקלסון מפרטת: "אמא מזגה מרק חם לקערה והילדה שפכה את הקערה על עצמה, היא נזקקה להשתלת עור ברגליים. וגם אם לא צריך השתלה של עור חדש, יש צילוק בעור ויש צורך לטפל בזה גם, באמצעות ניתוחים. כל זה – עניין של מודעות. ברגע שלהורים יהיה ברור שמים חמים צריכים להיות רחוק מאד מהילדים, אחוזי הפגיעות יירדו".

 

בעקבות המקרים הקשים שהיא נחשפת אליהם מדי יום, מייקלסון החליטה לצאת בקמפיין: "משקה חם שותים חכם" כדי להעלות את המודעות. היא פתחה עמוד פייסבוק בשם "מניעת כוויות" והפיקה סרטון הסברה (מופיע בתחילת הכתבה).

 

"במסגרת העבודה למדתי בקורס העשרה 'כנפיים', שמאפשר לאחיות להריץ כל מיני פרויקטים בקהילה, ואני בחרתי את הפרויקט הזה. הפקתי את הסרטון של הקמפיין באמצעות הצלם יעקב גרינשטיין ובית הספר לקולנוע 'תורת החיים' שסייעו בהתנדבות. אחת האמהות בסרטון – אישה מאד אמיצה והיא בחרה לדבר בסרטון על כל הסכנות של הבית".

 

לדבריה, "ההורים של הילדים האלה גם ככה מרגישים רגשות אשמה, אבל אני מרגישה שהשיתוף הזה מקל עליהם. לכן אני נותנת להם דף ומבקשת מהם לכתוב את הסיפור שלהם. בלי שמות או פרטים מזהים, פשוט לספר את הסיפור. אני מעלה את הסיפורים האלה לדף עם הכותרת 'מלב אל לב'. ככה אני מאפשרת להורים להשמיע קול, גם אם זה באנונימיות, מבקשת מהם לכתוב כל מה שנראה להם שחשוב שהורים אחרים יקראו".


- תוכלי לתת מספר טיפים - איך אפשר להימנע מהכוויה ומה עושים אם כבר נגרמה כוויה?

"קודם כל כשנכנסים לאמבטיה, לבדוק את המים החמים עם מרפק או עם שורש כף היד תמיד. במטבח – כל הקומקומים, הספלים, המיחמים – להרחיק כמה שיותר פנימה על השיש, כדי שהתינוק לא ימשוך את זה ולא ישפוך עליו. לא שותים קפה חם או משקה חם כלשהו כשהילד עליך או צמוד עליך. מקסימום, תלכו לחדר אחר.

 

"אם כבר קרתה כוויה – לקרר את האזור במים פושרים זורמים ולפנות לטיפול רפואי. לא להניח קרח או מים קרים – רק מים פושרים.

 

לא מסוגלים להימלט

"הסיבה לכך שיש אחוז גדול כל כך של כוויות בקרב ילדים קטנים הוא שרובם עוד לא כל כך מסוגלים להימלט או לזוז מאזור הפגיעה", אומר פרופ' יוסי חאיק, מנהל היחידה הארצית לטיפול נמרץ בכוויות וממלא מקום מנהל מחלקת כירורגיה פלסטית בבית חולים שיבא תל-השומר. "בנוסף, העור שלהם הרבה יותר דק מאשר עורם של המבוגרים".

 

לדבריו, "כוויה במים חמים יכולה לקרות אצל כל הורה, לכל ילד. אין קשר אם מדובר בילד בכור או בילד רביעי. כמובן שיש כוויות מאופיינות מגזר, למשל 'כוויות שבת' אצל המגזר החרדי – כאשר הילדים נכווים ממיחמים או מפלטות שבת. כוויות במים חמים קורים גם להורים מנוסים יותר.

 

"טוב מאוד שתהיה בבית משחה נגד כוויות. יש אפשרות היום להשיג משחות רבות כאלה ללא מרשם. כמובן, יש לקחת בחשבון שגם לכוויות הכי שטחיות לוקח זמן של שבועיים להחלים באופן מלא בלי לדבר עוד על כוויות עמוקות יותר".

 

אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים, מוסיפה: "על ההורים להימנע מהחזקת שתייה חמה בעודם מחזיקים את הילדים. יש להימנע מהשארת סירים חמים ושתייה חמה בקצה השיש והשולחן. יש לדאוג להרחיק קומקומים, מחמים ופלטות חימום מקצה השיש. מומלץ שלא לאחסן ממתקים בארונות מעל מיחמים וקומקומים על מנת למנוע טיפוס של ילדים לארונות אלה – דבר שעלול לגרום להתהפכות המיחם או הקומקום עליהם".






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אם כבר קרתה כוויה – לקרר את האזור במים פושרים זורמים ולפנות לטיפול רפואי
נורית מייקלסון: "הורם צריכים להבין שאסור לשים מים חמים ליד ילדים קטנים"
מומלצים