היכון סדר עולמי חדש בשנים הקרובות?
סדר עולמי חדש שבמסגרתו סכסוכים אחרים בעולם מתקדמים לקראת הסדרתם יאיץ את המו"מ להסדר הסכסוך "שלנו"
על סמך מה שידוע לנו בוודאות שיקרה, נסתכן בהערכה שיחולו שינויים בסדר העולמי בשנתיים הקרובות. אנחנו יודעים למשל שבדיוק בעוד שנה ישב נשיא חדש בבית הלבן. השינוי יהיה לא רק מין, צבע או שיוך מפלגתי. השינוי יהיה בין השאר בתפיסת מקומה של ארה"ב בהנהגת העולם.
עוד בערוץ הדעות:
יש אנשים שעבורם להיות חשמלאי זה חלום
בכל מה שקשור לאזורנו הנשיא אובמה הנהיג מאחור, תקף מעל והביט מהצד. אפשר להבין את רתיעתו של הנשיא היוצא מארונות חיילים אמריקניים המוחזרים מלחימה בסמטאות מאובקות בעיירות שכוחות אל במדבריות האזור. אבל לחימה ממוזגת אוויר נגד תופעה הקרויה דאעש משדרת חוסר נחישות אמריקנית בהתמודדות מחד עם מנהיגים הקוראים תיגר על מעט הסדר שהיה עוד קיים במערכת הבינלאומית, ומאידך עם תופעה כמו דאעש המייצרת סכנה לארה"ב עצמה ולבנות בריתה באירופה.
שובה של מנהיגות אמריקנית אין פירושה רק לחימה צבאית. מיליונים של בני אדם שיצאו לרחובות להפגין נגד משטרים עריצים, מיליונים של בני אדם שברחו מעוני, מאבטלה ומהיעדר תנאי תברואה בסיסיים המחישו את כישלון המערכות הבינלאומיות לתת תשובה הולמת למצוקות האלו. אחרי מלחמת העולם השנייה נטלה ארה"ב את תפקיד ההובלה בשיקום אירופה ומזרח אסיה שלא נפלו לידי המשטר הקומוניסטי. בהנהגת ארה"ב הוקמו המוסדות הבינלאומיים כמו האו"ם וסוכנויותיו השונות, קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי. מוסדות אלו תרמו ליצירת הסדר העולמי, אבל הם מתקשים היום לספק את התשובות.
הנשיא אובמה, שחיפש בכהונתו הראשונה חזון, הסתפק בשנייה באיתור הנזקים לארה"ב ובהכלה. הנשיא הבא ייאלץ מכורח הנסיבות לחזור לנוסחה שהנחתה את נשיאי ארה"ב מפרוץ מלחמת העולם השנייה - הכה את אויבי הדמוקרטיה ושקם את עמיהם אחרי הניצחון. בתהליך השיקום יש צרך בחיזוקן של מערכות קיימות ואולי גם בהתאמתן, כמו למשל שינוי הרכב מועצת הביטחון, כך שתייצג חלקים גדולים של אוכלוסיית העולם והגדלת המעורבות והתרומה הכספית של חברות באו"ם שצברו בעשורים האחרונים רזרבות פיננסיות אדירות.
שותפים חדשים
כשתיטול ארה"ב מחדש את ההנהגה היא תמצא שותפים חדשים-ישנים ובראשם אירופה. החלום של ברית מדינית-כלכלית אירופית נשחק בשנים האחרונות באופן פרדוכסלי מתוצאה של הרצון של מדינות שטרם צורפו להיכנס למועדון, התרופפות המשמעת הפנימית ומימוש מערכת החוקים והתקנות שהשיתו על עצמן המדינות החברות.
האיחוד האירופי האט את קצב התרחבותו. עד למשאל העם בבריטניה ב-2017 הוא ימצא במו"מ עם מדינה זו את הנוסחה שתאפשר לה להישאר כחברה. נוסחה זו היא חיונית גם משום שהישארותה של בריטניה תהווה מכה לתנועות אחרות באירופה המבקשות למחוק את חזון האיחוד האירופי. הברית ההיסטורית בין ארה"ב לאירופה תחושל גם אם השתיים יגיעו בשנים הקרובות להסכם סחר חופשי מקיף. הסכם זה בין שני צדי האוקיינוס האטלנטי והסכם מקביל בין שני צדי האוקיינוס השקט מקנים לשותפות יתרון כלכלי אדיר ומחזקות את מעמד ארה"ב .
הסכנה היא שבסדר העולמי הכלכלי החדש, שבבסיסו הסכמי סחר חופשי המושתתים, בהגדרה פשטנית קמעה, על ביטול מכסים רק למי ששותף להסכמים, נפגעות כלכלות של מדינות רבות, שבחלקן הגדול הן במילא נחשלות. המדינות המאגדות עצמן בהסדרי סחר חופשי יצטרכו למצוא תחליפים להסדרים הגלובליים שבעבר אפשרו לכל חברות הארגון, ללא יוצאת מן הכלל, ליהנות מהקלות מכס. ללא פתרונות כאלו ותוכניות סיוע ושיקום, כלכלות נחשלות ימשיכו ליצור בעיות ביטחון והגירה לשאר חלקי העולם.
ומילים אחרונות - איך אפשר בלי הסדר העולמי והסכסוך הישראלי-פלסטיני. כאשר ארה"ב מצויה במאבק בחירות נשיאותי המקבל צביון של מאבק גם על תפקידה בזירה הבינלאומית, כאשר אירופה מתמודדת
עם אתגרים רציניים לקיומה כאיחוד, כאשר בקרוב הדור הצעיר שעוד לא למד את תולדות המזרח התיכון לא ידע אם הליגה הערבית היא מושג בכדורגל או בהיסטוריה הפוליטית של האזור - ישראל ושכניה הפלסטינים יכולים להתחמק מפתרון הסכסוך.
לא האינתיפאדה הראשונה ובוודאי לא השנייה זעזעו סדר עולמי ואפילו לא את הסדר הישראלי עד כדי עשיית שלום. החשש מהסדר אמריקני-רוסי כפוי דחף, בין השאר, את ראש הממשלה בגין ז"ל להגיע להסדר עצמאי עם רוסיה, ולחץ אמריקני מדיני מתון דחף את ראש הממשלה שמיר ז"ל להשתתף בפסגת מדריד שסללה את הדרך לאוסלו. סדר עולמי חדש שבמסגרתו סכסוכים אחרים בעולם מתקדמים לקראת הסדרתם יאיץ את המו"מ להסדר הסכסוך "שלנו".
ד"ר עודד ערן הוא חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי והיה שגריר ישראל בירדן ובאיחוד האירופי. יוביל מושב בנושא "הסדר העולמי המשתנה" בכנס ה-INSS בתחילת השבוע הבא.