שתף קטע נבחר
 

איפה אתם בשבת?

חלקים גדולים מן הציבור רוצים לקיים את הפעילות התרבותית במשבצת הפנאי השבועית בשכונה, בקהילה, במקום האינטימי והמוכר להם: במתנ"ס, בפארק השכונתי ובמתקנים קרובים. מתקנים אלה ברוב המקרים סגורים ומסוגרים בחסות השבת וה-"סטטוס קוו" המקודש

המחלוקת שפרצה לאחרונה סביב הצעת "חוק השבת" דחקה לשוליים את הסוגיה המרכזית שצריכה להעסיק את הציבור והיא האפשרות לקיום פעילות תרבותית בשבת, בגישה פלורליסטית, בנגישות גבוהה ובמסגרות של הקהילה. וכמו במאבקים רבים אחרים, ירושלים מובילה את הגישה האומרת "כן" לפעילות תרבותית בשבת עבור אוכלוסיות המעוניינות בכך, וקוראת לאפשר את קיום הפעילות במתקני הקהילה.

 

עוד בערוץ הדעות:

היכון סדר עולמי חדש בשנים הקרובות ?

האזרח קַיִן

משטרת הספורט? רק חינוך!

סוציאליזם חזירי

בעל הבית ההגון

 

מקומות רבים פתוחים בשבת בכל רחבי הארץ, וכך גם הדבר בירושלים. בין המקומות הפתוחים ניתן למנות מוזיאונים, תיאטראות, גנים לאומיים, גני חיות, תחנות דלק ושדות תעופה. ברוב המקרים, הביקור במקומות אלה בשבת מחייב נסיעה מהבית אליהם והפעילות כרוכה בעלויות. חשוב שאתרים אלה ימשיכו לפעול ולשרת את הציבור, אולם הציבור זקוק גם לפעילות בשבת לא רק במסגרות מן הסוג הזה. חלקים גדולים מן הציבור רוצים לקיים את הפעילות התרבותית במשבצת הפנאי השבועית בשכונה, בקהילה, במקום האינטימי והמוכר להם: במתנ"ס, בפארק השכונתי ובמתקנים קרובים. מתקנים אלה ברוב המקרים סגורים ומסוגרים בחסות השבת וה-"סטטוס קוו" המקודש. הדבר נכון במיוחד בקרב משפחות עם ילדים קטנים, אנשים שאין להם רכב פרטי, וכאלה שמעדיפים פשוט להיות קרוב לבית.

 

ירושלים הייתה והינה פסיפס של שכונות, חלקן בעלות הומוגניות אתנית ודתית, ורבות מהן מעורבות. בשכונות הללו גרים אלו לצד אלו חילונים, דתיים, חרד"לים, מסורתיים, ואפילו חרדים שבחרו שלא לגור בשכונות החרדיות. המינהלים הקהילתיים משרתים את כלל צרכי הקהילה, ובתוך כך גם אופי הפעילות בשבת צריך לשקף את אופי הקהילה.

 

במרחבים קהילתיים מעורבים, המתנ"ס או כל מתקן ציבורי, צריך להיות פתוח בשבת ולספק פעילות תרבותית לציבור שרוצה בה. ברור כי חלק מן הפעילות הזו אינה נחשבת כ-"שומרת שבת" בהגדרה ההלכתית, אולם בהחלט ייתכנו גם פעילויות שומרות שבת המתאימות לציבור הדתי-אורתודוכסי. בקיצור, כל ציבור יצרוך את התרבות על פי השקפתו.

 

למעשה, הגישה הזו אינה חדשה לגמרי. מזה שנים מתנ"סים בכל רחבי הארץ מקיימים פעילות של 'שבתרבות', מגרשי הספורט ובריכות השחייה פתוחים בשבת. אולם חרב ה-"סטטוס קוו" מרחפת כל הזמן, ומגבילה את האפשרות להרחיב ולגוון את ההיצע. וכך קרה שבסוף השבוע הקרוב, במינהל קהילתי "יובלים", הכולל מקבץ של שכונות בדרום מערב ירושלים, יוקרנו סרטים באחד ממתקני הקהילה, סרטים לכל המשפחה, בחינם. חלק ממנהיגי הציבור בירושלים נזעקו בתגובה אוטומטית אופיינית לנוכח הפעולה הזו וטענו כי היא מערערת את הסטטוס קוו.

 

בתולדות מאבקי השבת בישראל, לרבות אלה שהיו בירושלים, התוצאה תמיד הייתה ברורה. כאשר הציבור החילוני דורש פעילות, היא מתקיימת. וכך גם יקרה כאן. חבל שהדבר כרוך במאבקים, באיומים בהפסקת תקציבים ובהגברת המתח בין קבוצות שאינן נמצאות בקונפליקט אמיתי. בסוף השבוע הזה, מי שירצה ללכת לסרט שיוקרן בקריית היובל יוכל לעשות זאת בחופשיות, ומי שדרכו לציין את השבת באופן אחר – ימשיך ללא כל הפרעה לקיים את השבת, כהלכתה וכרוחה.

 

ד"ר אילן אזרחי, יו"ר קואליציית ירו-שלם, למען ירושלים הפלורליסטי

 

קואליציית ירו-שלם מכנסת תחת גג אחד ארגוני חברה אזרחית ומינהלים קהילתיים בירושלים ופעילותה מיועדת לחיזוק אוכלוסיות דתיות וחילוניות בירושלים, על בסיס ההנחה כי העיר משותפת לכולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים