נתנאל בן הרשטיק החזן
הוא הבן-של אבל גם חזן מהולל בזכות עצמו, מתפלל עם ברברה סטרייסנד וסטיבן ספילברג - ומעדיף בכלל להאזין ל"פינק פלויד". נתנאל הרשטיק באלבום חדש עם חזנות מתובלת בפופ, רחל המשוררת והרבה חברים - ומספר מדוע ג'ב בוש החליק לו 'היי פייב' באמצע התפילה
נתנאל הרשטיק הוא חזן בן חזן, שמנער את התדמית המסורתית של חזנים. למשל, המחמאה הכי גדולה עבורו, היא לשמוע מ"שונאי חזנות מושבעים" שהם נהנו מתפילה שלו כ"שליח ציבור". וגם להודות שבשעות הפנאי הוא לא מקשיב לחזנות, אלא מעדיף פופ, רוק ומוזיקה קלאסית.
לזמני הדלקת נרות ויציאת השבת - היכנסו לכאן
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
הרשטיק-ג'וניור הוציא אלבום (קבלו כאן טעימה של שלושה שירים), שבו הוא מפגין יכולות ווקאליות מרשימות, ואין פלא: הוא נושא כאמור בייחוס רציני ומחייב - בנו של נפתלי הרשטיק, אחד מבכירי החזנים בעולם היהודי, מי שכיהן כחזן הראשי בבית הכנסת הגדול בירושלים במשך שלושה עשורים, וכיום מנהל אמנותי במכון תל אביב לחזנות.
עוד תרבות בערוץ היהדות:
- ספר: כך ביצעו האשכנזים טקסי גירוש רוחות
- טלוויזיה: מילון "שטיסל" השלם: רשועים ארורים, וכולי
- אופנה: הופכות שיער לזהב: 18 אלף ש"ח לפאה
רצה הגורל, ובן-החזן נשא לאישה את בתו של מייסד מכון תל אביב לחזנות, חיים וינר, שאותו הוא מכנה "האימפרסריו של החזנות בשנות השמונים והתשעים", אז אולי כדי לברוח קצת מהמחויבות, הוא סיים גם תואר ראשון ושני במשפטים.
אבא התעקש על ילדות נורמאלית
הרשטיק מספר כי הופעות בפני קהל הן עבורו "הדבר הטבעי ביותר", ואם נודה על האמת, לא היו לו הרבה ברירות. הרשטיק הצעיר (38) נולד באנגליה ועלה ארצה בגיל רך. כבר כילדון הצטרף לאביו החזן בקטעי סולו – ועד מהרה הוגדר בפי הקהל כ"ילד פלא".
"האמת שלא הייתי 'ילד פלא' בהתנהלות היומיומית. אמנם הופעתי כבר בגיל שש בבית האופרה של סידני, אבל למעט הופעות, הייתי ילד רגיל שלמד ב'חורב', הלך מכות ושיחק כדורגל וכדורסל עם חברים", הוא מספר.
"ירחמיאל ביגון מ'פרחי מיאמי', פנה לאבא כשהייתי בערך בגיל 12, לקראת שיא הבשלות של ילד כסולן, וביקש שאטוס איתם לסיבובי הופעות בעולם. הוא פנה מספר פעמים, ואבי תמיד סירב. אבא רצה שתהיה לי ילדות נורמלית, ולא שאסתובב בעולם עם ילדים אמריקאים שאני לא מכיר".
עצה מהרב אלון
כבר בנערותו העדיף הרשטיק את מתי כספי, יוני רכטר, "החברים של נטשה" ו"פינק פלויד", על פני חזנות. הוא לא שירת בלהקת הרבנות הצבאית, אלא דווקא כחובש קרבי בנח"ל, במסגרת ישיבת ההסדר "מצפה רמון'".
"אני זוכר את השיחה שהייתה לי עם הרב מוטי אלון, שאצלו למדתי ב'חורב' טרום הגיוס. הוא עודד אותי
על השאלה האם חבריו לנשק לא איימו לפגוע בו, כאשר בזמן הטירונות הוא שימש כחזן - הרשטיק משיב בחיוך, שהוא היה עייף כמותם, וכמו בתקופת השירות הצבאי - גם כיום, הוא משתדל שלא להאריך בתפילות.
"יש לי הפרעת קשב וריכוז, ולכן גם אני סובל כאשר התפילה מתארכת לארבע שעות", הוא מודה. "מאחר ו'מה ששנוא עליך, אל תעשה לחבריך', אני נוהג לשאול את הגבאים בשבתות חזנות, כמה זמן אורכת התפילה בדרך כלל, ומשתדל שהתפילה שלי לא תחרוג בהרבה, אם בכלל.
"אני אבצע קטע או שניים של חזנות, כי העיקר זו האיכות ולא הכמות, ואשתדל גם לכלול יותר קצב ודינמיקה יחד עם סגנונות נוספים מלבד חזנות. לצערי, רבים מהחזנים דבקים רק בסגנון שהיה פופולרי לפני מאה שנה, ו׳מייבשים׳ רבים מהשומעים. המוזיקה חייבת להתעדכן, להיות נגישה לדור החדש. לכן אני משתדל לייצר חזנות שהיא לא כבֵדה".
אז מה חזן שומע ברכב כשהוא נוהג?
"גם ברכב שלי אני לרוב לא שומע חזנות, אני מאמין שחזנות היא לא בידור. מקומה בהיכל התפילה. כשאתה מתפלל וזה מבוצע נכון, זה יכול לעזור לתפילה לקבל משמעות.
"האמת שאני אוהב לגלות מוזיקה חדשה. השבוע גיליתי מישהי בשם רות נודלמן, שממש אהבתי את השירה שלה. בנוסף, ערן קליין, ידידי מהישיבה, הוציא לאחרונה שיר יפה עם מילים של הרב חיים ברלין".
לפני כעשר שנים הגיעה הצעה שאי אפשר לסרב לה מהקהילה היהודית בהמפטונס, האזור הדרומי של האי לונג-איילנד, המשתייך למדינת ניו-יורק, ואליו מגיעים ה"שמנה וסלתה" של יהודי ניו-יורק: "בתחילת המאה שעברה היו שם מועדונים שבהם היה כתוב 'אין כניסה לכלבים ויהודים', אבל הזמנים השתנו, וכיום יש שם קהילה יהודית מצליחה ופופולרית שהציעה לי לעבור לפני התיבה בבית הכנסת ווסט המפטון ביץ'.
"בתחילה שימשתי בקודש לסירוגין עם דודו פישר, עד שהחוזה עמו נגמר ואני המשכתי לבד. מהר מאוד הנסיעות הקבועות בין מיאמי לניו-יורק הפכו קשות, הילדים נולדו - ולכן עברתי עם המשפחה לניו-ג'רזי".
בבית הכנסת של סטיבן ספילברג
ה"המפטון סינגוג" – בית הכנסת שבו משמש הרשטיק כחזן הראשי – הוא שם-דבר בקהילה היהודית
האמריקאית, ודומה כי חלק מתנאי הקבלה כחבר מן המניין (מלבד כסף, והרבה), הוא גם תהילה. את בית הכנסת ייסד סטיבן ספילברג, והרב מארק שנייר, "רב הסלבס", עומד בראשו. "בין חברי הוועד נמנה, למשל, מפיק-העל קן סאנשיין, שבין היתר מייצג את ברברה סטרייסנד שגם היא מתפללת בבית הכנסת לא פעם", הרשטיק מפרט.
"חשוב להבין שלא מדובר רק במקום תפילה. בבית הכנסת הזה מארגנים פסטיבל סרטים יהודי שנתי, פסטיבל ספרים יהודי, ואפילו המועמדים לנשיאות ארה"ב הגיעו בקיץ האחרון לנאום אצלנו לפני הקהל, כדי להשיג תמיכה כלכלית".
בין השאר התארחו בקהילה הנוצצת, בשנה החולפת, בן קרסון, מרקו רוביו, טד קרוז וג'ב בוש, שהתלהב עד מאוד מ"אדון עולם", לצלילי For The Longest Time של בילי ג׳ואל. "כל כך התרגש, עד שהוא ניגש אלי לתיבה והחליק לי 'היי פייב' תוך כדי תפילה".
מתפלל עם רחל (המשוררת)
באלבום החדש של הרשטיק, "אמנות התפילה", 13 רצועות לא מן התפילה בלבד (אבל בעיקר ממנה), בנעימות
פופולאריות שרבים מכירים, ובשיתופי פעולה לא מעטים.. את "הבדלה" שלו חשפנו כאן לראשונה, בשיתוף פעולה, עם "המכביטס".
יצירה מפתיעה מעט יותר היא "ואולי", שיר האהבה הנוגה שכתבה המשוררת רחל. "בילדות הקשבתי הרבה לאסתר עופרים, והערצתי את הביצוע שלה לשיר הזה, המלא געגוע, וכבר הופעתי איתו בהצלחה בקונצרטים רבים באירופה", הרשטיק מספר.
"בתור חזן, אני רואה שליחות במשימה לחבר את הקצוות. חשוב שגם מי שלא אוהבים חזנות, יגלו שחזנות זה לא נורא. חזנות היא למעשה כמו תבלין שמוסיפים לתבשיל. אל תשתמש בכמות גדולה מדי. לכן האלבום מנסה ליצור אצל אנשים פתיחות מוזיקלית, וכולל שילוב סגנונות של גוספל ובלוז".