"למה זוג צעיר צריך דירת 4 חדרים חדשה?"
יו"ר ועדת הרפורמות, ח"כ אלי כהן, סבור שמשפחות צעירות לא חייבות לרכוש דירות גדולות - הן יכולות להסתפק ב-3 חדרים. בוועידת איגוד התאגידים העירוניים הוא קרא לראשי הערים להצטרף למה שהוא כינה "מהפכת ההתחדשות העירונית", והבטיח לפחות 10,000 דירות ב-3 שנים
מי קבע שזוגות צעירים צריכים לקנות דירת 4 חדרים חדשה עם מרפסת שמש? לפחות חדר אחד נותר ריק כמה שנים ומשלמים עליו ארנונה - אפשר לקנות דירת 3 חדרים בתחילת הדרך". כך אמר הבוקר (ה') ח"כ אלי כהן, יו"ר ועדת הרפורמות המקדמת את החוק להקמת רשות להתחדשות עירונית, בוועידה השנתית של איגוד התאגידים העירוניים המתקיימת באילת. לדבריו, בעוד שבשנת 1998 נבנו 15 אלף דירות בנות 3 חדרים - ב-2015 נבנו רק 3,000 דירות כאלה - ואת זה צריך לשנות. "כשאני התחתנתי קניתי דירת 3 חדרים וגידלתי שם 3 ילדים - והכל היה בסדר", סיפר.
"הקבלנים במחיר למשתכן מסכנים את עצמם"
"הבנייה בגוש דן תהפוך את החיים לגיהנום"
עיריית ר"ג רוצה הסכם גג ייחודי עם המדינה
כהן התייחס לסוגיית ההתחדשות העירונית שמקדמת הוועדה בניהולו. "ראשי העיר צריכים להטביע חותם בעיר שלהם ולהצטרף למהפכה", הוא מציין, "בשנה החולפת סיפקנו 4,300 היתרי בנייה לפרויקטים של תמ"א 38 ופינוי-בינוי, ותוך 3 שנים נעבור את סף 10,000 דירות - וטוב יהיה אם ראשי הרשויות ישתפו איתנו פעולה". לצורך כך הוא ממליץ להקים מינהלות עירוניות ברשויות כדי לקדם את הנושא.
"אנחנו יכולים לכפות על הרשויות המקומיות את הנושא הזה, אבל כדי לפתור בעיה צריך להבין אותה. אחת הדרכים היא חתימה על הסכמי גג עם הערים, ומי שלא יחתום יישאר מאחור. אי אפשר להתעלם מראשי הערים, כי בסופו של דבר הם אלה שמקדמים את תוכניות המתאר במרחב המוניציפלי".
"שלטון הפקידים מונע מאיתנו להשאיר חותם בעיר"
בהמשך התייחס כהן למחלוקת שהתגלעה בין ההחלטה של היועץ המשפטי לממשלה לקבל את הפרשנות המצומצמת לגבי זכויות בנייה בפרויקטים של תמ"א 38, לבין הרצון של היזמים לקבל את הפרשנות המורחבת - כלומר לקבל זכויות בנייה מוגדלות לצורך כדאיות כלכלית. "יש היום פקידים ממשלתיים שעושים מה שהם רוצים", הוא מסביר, "הם פועלים בחלל ריק ולא מתייעצים עם משרדי האוצר והשיכון - שלטון פקידים. לכן ועדת הרפורמות קיבלה החלטה ללכת על הפרשנות המרחיבה ולא המצומצמת".
על כך השיב ראש עיריית רחובות, יוסי מלול, כי "שלטון הפקידים לא מאפשר לנו להטביע את החותם שלנו בעיר. מי שמספר לכם שבעיית הדיור תיפתר על ידי התחדשות עירונית מספר סיפורים. כל עוד אין לצד הדירות גם מבני ציבור, מוסדות חינוך וטיפול בקשיי התנועה - זה לא יעזור. אני לא מאמין בכם - פשוט אל תיכנסו לתחום של פינוי-בינוי. אנחנו יכולים לטפל בזה לבד, כי במינהל התכנון התוכניות הללו נתקעות ל-20 שנה".
את הדברים אמר מלול בפאנל בנושא התחדשות עירונית שבו השתתפו גם יוסי בכר, ראש עיריית בת ים; מוטי חזן, מנכ"ל החברה הכלכלית ברמת גן; נעמה בן זאב, סמנכ"לית התחדשות עירונית בחברת עזרא וביצרון בתל-אביב; ועופר פטרסבורג, כתב הנדל"ן של ידיעות אחרונות. "לכל אדם יש זכות יסוד לחיות במקום יותר טוב עם רמת חיים יותר טובה - ואפשר לעשות זאת אם עושים את זה נכון ומטפלים בתשתיות", חיזק בכר את הדברים, "הבעיה היא שאם לא נחתום היום על הסכם גג - זה כנראה כבר לא יקרה".
בהמשך התייחס לתביעה של העיר להעביר משאבים מהשכנה תל-אביב לבת ים. "צריך להוסיף לעיר מקורות תעסוקה לקראת הפרויקטים המתוכננים של ההתחדשות העירונית. בתל-אביב יש שני מיליון מ"ר של משרדי ממשלה - מה הבעיה להעביר חלק אלינו? זה יעבור לנו להתמודד עם הבעיות התקציביות. צריך לחלק את המשאבים הציבוריים בצורה נכונה - אפשר שהכל יתרכז במקום אחד, ו-4 קילומטרים בלבד לא יהיה כלום", סיכם.