הדתיים תקועים? השר לשירותי דת: "בים המלח לא יוצאים מהמלון"
בעקבות הפרסום ב-ynet על התקלה ההלכתית המונעת משומרי שבת לטייל באיזור עין-בוקק, הודיע השר דוד אזולאי כי היא תתוקן רק בעוד חצי שנה, והציע שבעלי המלונות יממנו מכיסם פיתרון זמני - במקום הרשויות. ח"כ עליזה לביא: "סגר מלא מוטל על דתיים"
שומר שבת? תמשיך להסתגר במלון: בעקבות הפרסום ב-ynet על התקלה המתמשכת ב"עירוב" המקיף את מלונות ים המלח, הודיע השר לשרותי דת, דוד אזולאי (ש"ס), כי בכוונת הרשויות במקום לתקן אותו רק אחרי חגי תשרי. המשמעות: גם בחצי השנה הקרובה לא יוכלו הנופשים הדתיים ושומרי המסורת לצאת מבתי המלון כשהם מטלטלים חפצים - מעגלת תינוק ועד למפתח החדר.
<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. היכנסו >>
במענה לשאילתא שהגישה בעניין ח"כ עליזה לביא ("יש עתיד"), התייחס השר בביטול למשמעות ההחלטה עבור התיירים, ואמר במליאת הכנסת כי במזג האוויר החם השורר באזור, הם בכל מקרה אינם מעוניינים לעזוב את הלובי הממוזג.
"מי שקצת מבלה בים המלח, יודע שרוב הזמן נמצאים בתוך המלון. כמעט ולא יוצאים החוצה", אמר השר אזולאי, "אנחנו מכירים את החום הגבוה שם, ומי שצריך לצאת לים – לא יוצא בשבת. אני כמעט בטוח שזה לא יפגע בתיירות. אנשים ימשיכו לבוא, היות שבשבת, במזג אוויר כזה, במקום כזה, אנשים לא יוצאים".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- הכנסת אישרה: יחסי מין בין רב לתלמיד - עבירה פלילית
- עושים שבת בים המלח? אסור לכם לצאת מהמלון
- בדרך למיליון אזרחים סוג-ב': "קודם תתגיירו, אחר כך תעלו"
על פי ההלכה, אין להוציא כל חפץ ביום הקדוש מרשות הרבים לרשות היחיד. כדי לעקוף את האיסור ולהקל על הציבור, תיקנו חכמי ישראל את "עירוב החצרות" – חוט ארוך הנמתח על גבי עמודים, תוחם שטח מסויים ויוצר מעין חומה דמיונית המקיפה אותו. באופן זה הופך האיזור כולו לרשות אחת בעיני ההלכה, שבה ניתן לטלטל חפצים ללא הגבלה – כולל בין בתים פרטיים למקומות ציבוריים.
בכל היישובים בישראל נהוג להשתמש בשיטה זו כדי להקל על שומרי השבת, וב-2006 הותקן עירוב לראשונה גם סביב מלונות ים המלח - עד שלפני כשנתיים הוא נפגם. בשאר אזורי הארץ מקפידים הרבנים המקומיים לוודא מדי ערב שבת שהעמודים והחוט שלמים, ובמיוחד בסופו של שבוע עם מזג אוויר סוער, ואם נמצא שלא – גם לתקן זאת. בעין בוקק, לעומת זאת, נמנעים מכך כבר תקופה ארוכה, בטענה כי עבודות לפיתוח החופים עלולות לחבל בעירוב שוב ושוב, ולכן יש להמתין עד שיסתיימו.
סדר גודל של כמיליון שקלים
במסגרת השאליתא של ח"כ לביא נטען כי התקלה נמשכת זה כבר למעלה משנה, וכי ויכוח בין המועצה הדתית למועצה האזורית מי יישא בעלויות, הוא שמונע התקנתו של "עירוב זמני". "מדובר על סדר גודל של קרוב למיליון שקל אם לא יותר", הבהיר השר לשירותי דת.
הוא הוסיף כי "מדי שבת משגיחי הכשרות במלונות מכריזים על כך שאין עירוב, ומזהירים את הציבור מפני איסור טלטול חפצים בשבת... בינתיים, ועד לסיום העבודות, הוצבו שלטים המזהירים את הציבור על היעדר עירוב באזור".
ח"כ לביא הדגישה כי לקראת החג מגיעות לישראל משפחות מחו"ל,
"אנחנו מדברים על המועצה המקומית הכי עשירה בישראל, המועצה האזורית 'תמר'", אמרה. "שנה אין עירוב באזור ים המלח, אז בואו ונודיע את זה עכשיו בקול, ואנשים יבטלו את הנסיעה שלהם לאזור. יהיה שבר כלכלי, ואולי מזה תצמח ישועה".
השר אזולאי השיב כי "הבעיה היא לא מיליון השקלים. הבעיה היא שברגע ששמים את זה, למחרת באים לעבוד ושוב צריך לפרק את זה, ועוד פעם לשים - ועוד פעם לפרק. זה חלק מהמסלול העבודה", ובכך למעשה הבהיר כי לא יימצא פתרון באזור חוף ים המלח אף בחודשים הבאים.
לביא הדגישה כי "ליל הסדר הולך להיות ליל הסגר להרבה מאוד משפחות", והזהירה מפני פגיעה כלכלית במלונות: "לא יעלה על הדעת שאנשים מגיעים מחו"ל לישראל בחגים, ומסתבר שהם לא יכולים לצאת אפילו עם עגלות ילדים או בקבוק מים. זה סגר מלא שמוטל על אנשים דתיים".
"המועצה הדתית נרדמה בשמירה"
לביא סיפרה כי נפשה באזור לפני שלושה חודשים, וכך גילתה את
דבר התקלה. "אם היה מדובר בנושא אחר, כמו כשרות - היה אפשר למצוא את התקציב. אני יודעת מבני החייל שבכל מקום שמגיעים לשמור, דבר ראשון שהחבר'ה עושים, גם אם זה במחיר של לא להתקשר להורים לפני שבת - זה עירוב זמני, כי אחרת הם לא יוכלו ללכת לעמדת השמירה".
היא הטיחה בשר לשרותי דת: "אתה יודע את זה, אז מה הבעיה לתת עירוב זמני? אפשר למצוא פתרונות. הריב הוא ריב בין שתי מועצות, ואני לא מבינה מה קרה למועצה הדתית – נרדמה בשמירה".
השר אזולאי הבהיר כי העירוב יתוקן רק עם סיום העבודות. "אם בתי המלון שמרוויחים ומכניסים כל כך הרבה כסף ירצו לתרום עירוב, בשמחה רבה נסייע להם", הוסיף.